Amerikanske bildrømme i træ Artikler

Candylab Toys laver verdens flotteste legetøjsbiler

Vlad Dragusin: Hvis jeg skulle vælge en bil, jeg endnu ikke har lavet, så skulle det være en '54 Impala – med finner.

Vlad Dragusin: Hvis jeg skulle vælge en bil, jeg endnu ikke har lavet, så skulle det være en ’54 Impala – med finner.

Kærligheden til den klassiske amerikanske bil nærmest emmer ud af de legetøjsbiler af træ, som det lille Brooklyn-baserede legetøjsfirma Candylab Toys med stor succes har fået finansieret via crowfunding-siden Kickstarter.com. Og det er ikke bare et tilfælde, forklarer Candylab Toys’ chefdesigner Vlad Dragusin til SkalViLege.Nu.

 

Dødsfælder på hjul

”Det handler mere end noget andet om attitude. Den her fandenivoldskhed omkring den æras kørende dødsfælder sammenlignet med i dag. De store anstrengelser, der blev lagt i konstruere disse landgående, muskuløse motorer, står tydeligt frem blot når du ser, lugter og hører disse biler,” mener Dragusin.

Han er fascineret af, hvor meget der blev kælet for selv små detaljer, som knappen, der slår blinklyset til og fra, eller bilens rat. Alt sammen ting der blev lavet prototyper af i hånden, længe før CAD/CAM-software gjorde det hele hurtigere og lettere.

”De er kørende ingeniør-kunstværker, og jeg elsker dem.”

 

Bil og trailer fra Candylab Toys næste serie af biler, som endnu ikke er lanceret.

Bil og trailer fra Candylab Toys næste serie af biler, som endnu ikke er lanceret.

Det er næsten nemt at designe smukke ting

Når Vlad Dragusin skal omsætte en af de klassiske amerikanske biler til legetøj, handler det derfor for ham om at fastholde selve ånden i den oprindelige model. Detaljer som bilens proportioner, karosseriets udformning, hjulenes placering, farverne og finesserne i bilernes lakering, som alle er med til at fortælle en historie.

”Men det handler også om at gøre dem nemme at lave, så hver enkel bil ikke bliver et kunstprojekt i sig selv. Jeg har lavet så mange enkeltstående modeller af alt fra bygninger til møbler, at jeg nu betragter det at designe til masseproduktion som den ultimative udfordring. At lave noget der er smukt, det er næsten nemt – at lave det, så det også er til at betale sig fra, det er ekstra svært.”

Dragusin fortæller, at det viste sig temmelig svært at producere de ellers umiddelbart enkle udseende legetøjsbiler. Han havde ikke på forhånd erfaring med kommerciel produktion, og han var nødt til at lære alt fra bunden – lige fra tolerancerne i træet til hvor præcist aksler og hjul skulle monteres for at opnå den rette køreglæde samt lakeringen af bilerne.

”Alene det at træet skulle skæres i nogle nær umulige vinkler krævede, at vi mere eller mindre var nødt til at opfinde nye værktøjsdele, som kunne holde træet på plads.”

Plastik burde ikke bruges til legetøj

Vlad Dragusin tror fuldt og fast på, at plastik udelukkende burde benyttes til ting, der virkelig skal kunne vare evigt – såsom reservedele til fly. Plastik skulle, ifølge Dragusin, aldrig have fundet vej ind i vores hverdag og slet ikke i legetøj.

”Min mor er kemiingeniør, og jeg har derfor en grundlæggende forståelse for, hvad der skal til for at forvandle råolie til plastik. Det er skræmmende. Hvis flere vidste, hvad det kræver, så tror jeg, at plastik ville blive taget op til genovervejelse som materiale.”

Med det in mente føler Dragusin, at intet er mere simpelt og tiltalende end en legetøjsbil i træ.

Det samme giver de breve, som Candylab Toys med jævne mellemrum modtager fra deres kunder også udtryk for – brevene fortæller tit om fædre, der egentlig havde købt en bil som pynt til skrivebordet, men istedet oplever, at børnene elsker at lege med dem.

”En femårig kender slet ikke historierne bag disse muskelbiler, men drages instinktivt af deres former og farver. Den lækre måde hjulene kører rundt på, vægten i bilerne – de fornemmer, at bilerne er noget særligt,” slutter Vlad Dragusin.

Kommentarer

Skrevet af

Thomas Berger

REDAKTØR: Har igennem en årrække skrevet om alt fra computerspil og forbrugerelektronik til tegneserier og ikke mindst legetøj i både aviser og magasiner, og besøger hellere legetøjsbutikker end museer på en ferie. Far til to.

    Tags: , , , , , ,