fbpx

Fra roelygter til græskarmænd

/
/
img

Et rigtigt Halloween-græskar kan være skræmmende flot – vi har fundet de bedste

I tiden op til og omkring Allehelgensdag eksploderer salget af græskar i det danske butikker – ikke fordi appetitten på græskarsupper eller -tærte pludselig tiltager, men fordi der skal skæres uhyggelige græskarhoveder. Halloween er for længst blevet en ’dansk’ tradition.

Det med at skære hoveder i frugter er imidlertid ikke nogen ny tradition. Ifølge Wikipedia skar Māori-folket lygter ud af græskar for 700 år tilbage. I Danmark er der i visse egne optegnelser om roelygter tilbage fra begyndelsen af 1900-tallet.

Læs også: Byg kastanjedyr med efterårets bedste legeklodser!

 

Eventyret om Jack of the Lantern

Den amerikanske tradition med at skære lygter ud af græskar i forbindelse med Halloween skulle imidlertid have sine rødder i landets irske indvandrere, der blandt andet bragte folkeeventyret om Stingy Jack med til det nye land. Et eventyr om den alt andet end gudfrygtige Jack, der gentagne gange narrer Fanden, for efter sin død at blive afvist ved både himlens og helvedets porte, og derfor må vandre hvileløst med en glødende stykke kul placeret i en udhulet roe som lygte.

Skikken med at skære roelygter for at mane onde ånder bort smeltede sammen med den eksisterende tradition for at skære græskar og hænger således i dag uløseligt sammen med Halloween.

Læs også: Sådan finder du den rigtige drage

 

 

 

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :