fbpx

Legetøjsminder: Multikunstner Rune Kidde

/
/
img

Multikunstneren Rune Kidde (f. 1957) fik sit folkelige gennembrud i slutningen af firserne med sine groft satiriske tegneseriefortolkninger af eventyrklassikere i albummet Den lilla møghætte og pulven og hans lige så humoristiske livtag med verdenslitteraturen i Litterærlige klassikere.

Et svigtende syn betød imidlertid, at Rune Kidde lagde tegneserieredskaberne på hylden, og i stedet kastede sig ud i et omfattende virke som forfatter, historiefortæller, radiorapporter, skuespiller og musiker. Således er han netop nu aktuel med børnebilledbogen På tippen af næsen, der sidder mayonnaisen (illustreret af Bente Beck), voksenromanen Dødssøbølger og cd’en Kidde goes Umpff med digte, fortællinger og udbrud i samarbejde med mixeren og synths-ekvilibristen Morten Langkilde.

Tilføjelse: Rune Kidde gik bort den 21. oktober 2013.

 

Hvilket stykke legetøj var det bedste, du havde som barn?
Det har altid været rigtig meget forskelligt. Lige fra kastanjedyr og flodheste lavet af en pind over konkylier, der suste om kap med verdenshavene til krabbeskaller og byggeklodser. Alt var besjælet.

 

Hvilket stykke legetøj har du ønsket dig allermest som barn uden nogensinde at have fået det?
Jeg måtte aldrig få plasticsoldater på grund af mine forældres forhold til krig. Jeg er selvfølgelig helt enig, men ønskede mig så inderligt et par bataljoner dengang. Jeg skød i ungdommelig kådhed hovedet af mange plasticindianere med min bedste kammerats luftgevær i stedet. Opdragelse kan beklageligvis give bagslag, men det er dog kun yderst sjældent, at jeg skyder hovedet af folk i dag.

 

Hvad er det bedste stykke legetøj, du nogensinde har mistet eller ødelagt?
En plasticpistol, ved hjælp af hvis fremragende indretning man via en elastik kunne skyde tørrede bønner i øjnene på sine bedste venner. Den brød sammen af intensivt brug, og i min lille barndomsbys ikke mindre end fem købmandsbutikker var det ganske umuligt at opdrive et tilsvarende vidunder.

 

Er der noget legetøj du bare kigger på i dag og tænker, orv … gid jeg havde haft det som barn?
Min fantasi har altid reageret ved synet af alt fra korkpropper og kapsler til sneglehuse, så på den måde har jeg heldigvis aldrig savnet noget.

 

Er der et stykke legetøj, som du aldrig har kunnet se pointen i?
Alt det, hvor man ikke selv var en del af den kreative proces. Fjernstyrede biler og batteridrevne robotter har aldrig sagt mig en dyt, fordi de  var så ufatteligt kedelige i forhold til en pind eller en sten! :0)

 

Hvad er dit bedste stykke voksenlegetøj?
Mit klaver, min guitar og min harmonika, som jeg betjener i dybeste hemmelighed uden at lade andre end mine allernærmeste lide under de mærkværdige lyde, instrumenterne udsender.

 

Foto: Gorm Valentin

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :