fbpx

Legetøjsminder: Tegneserieskaberen Peter Madsen

/
/
img

Tegneserieskaberen Peter Madsen (f. 1958) er ganske givet bedst kendt for sit mangeårige arbejde på tegneserien Valhalla, som han slog de første streger til allerede i 1977 og endeligt afsluttede i 2010. I samme periode har han begået et væld af illustrationsopgaver foruden blandt andet tegneserien Menneskesønnen, som er baseret på de fire evangelier i Det Nye Testamente.

For tiden er Peter Madsen aktuel med billedbogsserien Troldeliv, som han laver i samarbejde sin kone Sissel Bøe – der er i skrivende stund udkommet ni bind. Han er også udgivelsesaktuel med fagbogen Tegn og Fortæl, der er en lærebog i tegneserietegning.

 

Hvilket stykke legetøj var det bedste du havde som barn?
Det legetøj, jeg helt klart husker bedst fra min barndom er Lego! Da jeg var helt lille, havde jeg et sæt af de oprindelige Lego-klodser, altså træklodser med bogstaver og tal på, som man kunne stable og lægge på plads i æsken bagefter. Min mor og far har dem endnu, og børnebørnene har alle leget med dem. Men ellers har jeg leget som en gal med de kendte plastik-Legoklodser med knopper og bygget fantastiske bygninger og verdener (i hvert fald inden i mit hoved). En klar parallel til Lego er de huler, jeg har bygget ude i skoven sammen med mine kammerater – ikke mindst på grund af alle de luftkasteller, vi samtidig byggede inde i vores hoveder.

 

Hvilket stykke legetøj har du ønsket dig allermest som barn – uden nogensinde at have fået det?
Da jeg gik i tredje klasse, boede jeg i Odense. Jeg havde en kammerat, som hed Arne, og han havde en rig far. Arne kom hjem til Danmark efter at have boet i USA. Arne fortalte, at i USA havde han haft en legetøjshelikopter, der var en halv meter lang og som kunne flyve. Jeg så den aldrig, men sådan en helikopter ønskede jeg mig brændende. Selvfølgelig fik jeg aldrig sådan en.

 

Hvad er det bedste stykke legetøj, du nogensinde har mistet eller ødelagt?
Da jeg gik i 7. klasse boede jeg i København. Jeg var vildt optaget af modelfly, og havde taget skridtet fra at bygge simple plastik-airfix modeller til at konstruere rigtige modelfy i balsa-træ, som kunne styres med et håndtag med to metalwirer og drives af en lille benzin-motor. Jeg sad med en kammerat og sprøjtede benzin ind i den forbandede motor med en injektionssprøjte i timevis (vi må have lignet et par junkier in spe). Endelig fik vi skidtet i luften, og hele herligheden krashede selvfølgelig sekunder efter. Og så opgav jeg hele projektet, og har siden ærgret mig over, at det aldrig lykkedes.

 

Er der noget legetøj du bare kigger på i dag og tænker, orv … gid jeg havde haft det som barn?
Jeg ville ønske, at fantasy-genren var foldet ud, da jeg var barn. På alle måder, både indenfor litteratur, film, brætspil og  … øh, computerspil, som ikke fandtes dengang. Og så er jeg sikker på, at hvis windsurfing fandtes dengang, havde jeg kastet mig over det.

 

Er der et stykke legetøj, som du bare aldrig har kunnet se pointen i?
Jeg har aldrig fattet de der elektriske eller mekaniske apparater, der kunne sættes i gang og tegne sindrige geometriske mønstre med en kuglepen. Så kunne man sidde og se på, at de gjorde det, og hvad sjov var der ved det? Denne undren gælder i øvrigt alt det legetøj, der foretager sig noget på egen hånd, som man bare skal sidde og se på.

 

Hvad er dit bedste stykke voksenlegetøj?
Men min bedste fritidsfornøjelse er nok at tegne – godt nok ting, der ikke skal bruges i professionelt øjemed, men alligevel – altså: papir, pen og blyant. Dertil mine ski, mine vandrestøvler og mit fotoapparat. Og alle de bøger og  tegneserier, jeg heldigvis ikke har læst endnu.

 

Foto: Fotograf: Ejskjær fotografi.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :