fbpx

Sådan finder du det rigtige løbehjul

/
/
img

Ti gode råd om køb af løbehjul – hvad enten det skal bruges til leg, trick eller transport.

Det traditionelle løbehjul med to hjul er en fantastisk kombination af legetøj og transportmiddel, som nemt kan erstatte cyklen, når ungerne skal til skole. Det er langt mere fleksibelt end en cykel, og så er det lige så sejt at lave trick på som et skateboard. Vi har samlet ti gode råd til, hvad du skal kigge efter, når der skal købes løbehjul.

 

Hvad skal det bruges til

Før du investerer i et løbehjul skal du gøre dig klart, hvad det skal bruges til. Skal det bruges til tricks, er der behov for et løbehjul, der er langt mere solidt og avanceret end et, der blot skal bruges til at køre omkring på vejen eller til og fra skole. Skal løbehjulet for alvor benyttes i transportsammenhæng, kan det være værd at kigge på et regulært sportsløbehjul.

 

Drenge er drenge

Så indlysende som at vand er vådt, er det helt sikkert, at drenge generelt er langt hårdere ved deres løbehjul end piger. Det er også helt sikkert, at det øjeblik de ser deres kammerater lave tricks på løbehjul, så vil de også prøve. Så køb et trickløbehjul fra starten.

 

Store eller små hjul

Store hjul på over 110 mm gør løbehjulet langt mere behageligt at transportere sig på, da det ikke er så følsomt for mindre huller i asfalten, sten og grus. Mindre hjul giver til gengæld en hurtigere acceleration og en langt større kontrol over løbehjulet, hvilket er perfekt til tricks.

 

Pas på skarpe kanter

Se efter, om løbehjulet har skarpe kanter fx ved decket og bremsen, som barnet kan skære eller rive sig på. Du skal også være opmærksom på, at der ikke er hasper eller lignende, som tøjet kan hænge fast i, da det hurtigt kan udvikle sig til en farlig situation.

Læs også: Sådan låser du et løbehjul

 

Det må ikke klappe sammen

Mange løbehjul er forsynet med en mekanisme, der gør det muligt at klappe løbehjulet sammen. Tjek, at denne mekanisme er solid og sikker, så løbehjulet ikke kan klappe sammen ved et uheld under kørsel.  Men overvej også, om der overhovedet er behov for at kunne klappe løbehjulet sammen: Mekanismen gør nemlig løbehjulet uegnet til tricks, og det er de færreste børn, der alligevel gider klappe det sammen.

 

Decket skal være solidt

Decket er den del af løbehjulet, du står på, og som hjulene er monteret på. Det er derfor også den del af løbehjulet, der tager imod din kropsvægt i forbindelse med tricks. Konstruktionen skal derfor være solid og stabil, og da et trickløbehjul er ekstra forstærket, betyder det også, at de vejer lidt mere.

 

Der er forskel på hjul

Hjulene kan deles op i to kategorier. Hjul med en nylonkerne er lette, og det er nemt at udskifte kuglelejet – til gengæld holder de ikke lige så godt til, at der hoppes med løbehjulet. Hjul med en aluminiumskerne er hårdere og kan holde til langt mere – desværre er det meget svært at udskifte kuglelejerne. Vær opmærksom på, at hjul og kuglelejer sælges separat, når du køber reservedele. På et sportsløbehjul er forhjulet et standard cykelhjul, og dermed nemt og billigt at udskifte, mens baghjulet er et specialhjul på 20 tommer, som skal bestilles hjem.

 

Der skal være sving i gaflen

En af de vigtigste komponenter på et løbehjul foruden hjulene er det såkaldte headsæt (kronrørsleje), der er afgørende for, hvordan styret opleves at dreje med. De fleste løbehjul til under 1.000 kroner benytter et relativt billigt headsæt, som nemt går løst, hvilket føles som slør i styret. Du skal derfor sikre dig, at headsættet kan vedligeholdes, strammes og evt. udskiftes senere.

 

Køb et fremtidssikret løbehjul

Et rigtig godt trickløbehjul koster nemt flere tusinde kroner, og så står investeringen ikke nødvendigvis mål med interessen for sporten. Køb i stedet et løbehjul, hvor det senere er muligt at udskifte de mange enkeltkomponenter til nogle i en bedre kvalitet – på den måde kan du med tiden bygge et løbehjul, der er specifikt tilpasset behovet og ambitionerne. Vælger du et sportsløbehjul, kan det bruges af alle i familien.

 

Pas på bremsen

Uanset om du køber et dyrt eller billigt løbehjul, så skal bremsen benyttes med måde. Hvis du med bremsen blokerer hjulet på asfalt opstår fænomenet flat spot – hjulet slides på ingen tid mere eller mindre firkantet og bliver umuligt at køre ordentligt på.

 

Læs også: Sådan finder du det rigtige skateboard

 

Kilder:

Daniel Clausen fra specialbutikken Skatepro.dk
Martin Iversen fra Danmarks Sportsløbehjul Union

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :