fbpx

Anmeldelse: Træhuse for viderekomne

/
/
img

Træhuse har et indbygget løfte om eventyr … selv når de er arkitektoniske pragtstykker

træhuse (1)

Der er noget ganske magisk over træhuse. Ikke kun fordi de i deres rene konstruktion trodser det almindelige og kedelige, men også fordi de i deres natur bærer løfter om eventyr og oplevelser med sig. Det er dette løfte, som snor sig som en rød tråd igennem forlaget Taschens nye fotobog  Tree Houses, og som også understreges i bogens forord, hvor forfatteren har citeret den tyske arkitekt Andreas Wenning:

“Et træhus er et løfte om eventyr for børnene, et sted hvor de voksne kan trække sig tilbage og et romantisk skjulested tæt på naturen. Disse specielle små boliger bygget mellem træerne sætter gang i vores fantasi, vækker vores nysgerrighed og bringer barndommens minder til live – og sammen med dem lysten til at dykke ind i en magisk verden mellem de grønne blade. Igen at være tryllebundet af dagen og nattens lyder sæsonerne igen. At lege deroppe, arbejde uforstyrret, slappe af og dagdrømme.”

 

træhuse (3)

Fra legehytter til luksushoteller

Bedre kan det ikke siges. Så selvom forfatteren forordet igennem får slanget sig hele vejen fra de primitive træhytter i  fortidens Indonesien, hvor hytten betød forskellen mellem en god nattesøvn eller en skæbne som føde for de vilde dyr, til de næsten mytologiske træhytter i 1500-tallets Italien og hele vejen op til moderne arkitektoniske overvejelser om stil og udtryk i moderne træhytter, så er det fornemmelsen af at være en lille dreng, der gerne vil kravle i træer, som er den egentlige grund til, at bogen er en visuelt interessant rejse.

Bogen breder sig rent emnemæssigt meget bredt lige fra en enkel eller to helt små træhytter, der rent faktisk er bygget netop til børn, til de helt store og meget imponerende projekter. Det er træhytter, der breder sig over mere end 150 kvadratmeter og udover en prægtig udsigt også byder på alle de moderne fornødenheder som køkken og badeværelse. De fleste konstrueret i træ og i pagt med naturen, mens også mere science fiction-lignende konstruktioner, som har fundet plads imellem trætoppene.


Tree Houses
er således på ingen måde en praktisk guide i, hvordan du nemmest bygger den mest imponerende træhytte i havens største træ – men kan måske nok benyttes som inspiration, hvis du vel at mærke  evner at tøjle ambitionerne. I stedet er Tree Houses en hyldest til træhusene og den arkitektoniske fantasifuldhed, der ligger bag bogens i alt 50 meget forskellige træhuse – en interessant voksenbog, der bringer den barnlige fantasi i spil.

træhuse (5)

Philip Jodidio
Tree Houses
Taschen
352 sider
pris: 399 kr.

 

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :