fbpx

I en Lego-galakse langt, langt borte

/
/
img

Siden juni 2009 har finnen Vesa Lehtimäki fotograferet udførlige opstillinger af sin søns legetøj. Da han fandt på at lave små vignetter med Legos udgave af Star Wars og udgive dem på foto-websiden Flickr, opdagede han, at han ikke var den eneste, som syntes, at det var en spændende idé. På bare tre dage blev et af hans billeder, ”The Inconvenient Flaw of the Y-Wing” (”Y-Wing’ens ubelejlige defekt”), set af mere end en million mennesker.

Foto: Vesa Lehtimäki

Da Lehtimäkis søn blev gammel nok til at interessere sig for Lego, vækkede det også hans egen barndomsinteresse på ny. Han fik allernådigst lov til at låne sin søns Star Wars-lego og syntes, at det var en afslappende hobby at bruge et par timer på at opstille et foto og eksperimentere med forskellige kamerateknikker. Lehtimäkis mest populære fotos afbilder dagligdags hændelser på isplaneten Hoth (kendt fra filmen Imperiet slår igen), hvor oprørerne gemmer sig for imperiet på en hemmelig base. I billedserien ”Lego on Hoth” skildres hverdagen på den snedækkede planet for både oprørere og imperiets styrker, når de for eksempel farer vild i snevejret, bjærger sammenbrudte droider og endda finder tid til at stå på ski.

Foto: Vesa Lehtimäki

Det kom som lidt af en overraskelse for Lehtimäki, at hans fotos blev så populære – nogle af de mest populære fotos havde han nær ikke offentliggjort, fordi han ikke var helt tilfreds med dem. Men Lehtimäki er glad for den respons, han har fået på sine fotos, og han har hørt fra folk fra hele verden. Både fra amatørfotografer og professionelle såvel som fædre og sønner, der alle har været begejstrede over hans projekt. Især har han fået positiv feedback fra nettets Lego-entusiaster, der ligesom han selv har mange barndomsminder med de kulørte klodser.

Lehtimäki var en ihærdig Lego-bygger som barn, og det var især Lego Technic, som fascinerede ham. Efter at have set de store, firbenede AT-AT walkers i Imperiet slår igen byggede han sin egen omvandrende AT-AT af Lego, men den lille Technic-motor kunne ikke følge med og brød sammen – en katastrofal begivenhed!

Efter sin Flickr-berømmelse er Lehtimäki blevet kontaktet af flere legetøjsfabrikanter, som har opdaget hans evner. Han har fotograferet legetøjsfabrikanten Hasbros Iron Man-figurer for tegneseriegiganten Marvel, og Lego hyrede ham sidste år til at lave en billedserie i forbindelse med lanceringen af det nye Hobitten-Lego. Det var et mere tidskrævende projekt, end Lehtimäki hidtil havde arbejdet på, men han nød udfordringen i fulde drag.

Der er flere projekter i støbeskeen her i 2013, men dem kan Lehtimäki endnu ikke tale om – vi må bare vente og se. Lehtimäki har ikke et decideret drømmeprojekt, han går og venter på at komme i gang med. Han laver bare det, han synes er sjovt, og er åben over for nye udfordringer. Han ville dog gerne, at Lego genudgav en stor udgave af Han Solos rumskib, Tusindårsfalken, så han kunne eksperimentere lidt med den. Og så ville han ikke være afvisende, hvis Lucasfilm kontaktede ham med et muligt projekt – især ikke, hvis det havde noget at gøre med de kommende Star Wars-film.

Du kan følge med i Vesa Lehtimäkis arbejde på Flickr.

 

Foto: Vesa Lehtimäki

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :