fbpx

Rundt om Kinderægget

/
/
img

Kinderægget er hele tre ting: Chokolade, legetøj og … øh … indpakningspapir?

Selv hvis du kan huske den gamle, synkroniserede reklame for Kinderæg fra 1990’erne, kan det være svært at begribe, at den sidste ”ting” faktisk er spændingen ved at åbne ægget og opdage legetøjet indeni.

Men for nogle er spændingen mere håndgribelig: Der er nemlig omtrent otte millioner Kinderæg-entusiaster i verden, som samler på de små legetøjsfigurer fra æggene, der er blevet produceret siden 1973.

Trods Kinderæggets tyskklingende navn produceres det faktisk af den italienske chokoladefabrikant Ferrero. Firmaet sendte sit første chokoladeprodukt på markedet i Tyskland i 1967, og da chokoladen året efter blev tilgængeligt i hjemlandet, beholdt den sit tyske navn. I 1973 producerede Ferrero den første serie af Kinderæg, som på italiensk hedder Kinder Sorpresa.

 

Mere end 36.000 stykker legetøj

Kinder_03Kinderæggets officielle navn herhjemme er Kinder Overraskelse, og siden lanceringen af produktet er det blevet til mere end 36.000 små overraskelser i form legetøj, som er skjult i æggets gule plasticbeholder. Legetøjet er delt op i serier med hver sit tema. Der er serier, hvor den glade modtager kan samle for eksempel en lille traktor eller en sommerfugl ved hjælp af en vejledning, og så er der serier med populære figurer fra tegneserier og film, såsom Asterix og Obelix, Mickey Mouse og Star Wars. Men de serier, som er mest interessant for samlere, er de håndmalede figurer, der som regel ligger i ét stykke inde i ægget.

For Ole Sørensen, der er formand for Dansk Kinderægforening, var det et rent og skær tilfælde, at han i 1998 faldt over sin første figur. Han arbejdede på et varelager, der havde fået nogle knuste Kinderæg retur, og for sjovs skyld kiggede han nærmere på en af figurerne fra de gule skaller: ”Det var en lille, gul giraf på en mini-cykel på vej op ad et bjerg. Og det udtryk, som giraffen havde i ansigtet, faldt jeg simpelthen for”, husker Ole Sørensen.

I folderen, som fulgte med legetøjsfiguren, kunne han se, at der var en hel serie med giraffer, og sådan startede hans samling. I dag har Ole Sørensen omkring 11.000 figurer, men det er kun de sjoveste eller de mest sjældne, som står fremme.

 

Smølfer er de mest sjældne

Ifølge Ole Sørensen er den mest sjældne Kinderæg-serie fra omkring 1990 og består af ni smølfer, som samlet er vurderet til 25.000 kr. Den dyreste figur i serien er en smølf, der holder en flødebolle. I dag er der ikke mange eksemplarer af figuren tilbage, hvor flødebollen er intakt, og derfor er den blevet eftertragtet. Samlere bruger for eksempel auktionshjemmesiden eBay til at finde de figurer, de mangler. Men som Ole Sørensen forklarer, kan det være svært skelne originalerne fra kopierne, og som samler er det naturligvis de autentiske figurer, som er interessante. Derfor undersøger Ole Sørensen de figurer, han overvejer at købe, med en UV-lampe, som kan afsløre farveforskelle, der røber, om figuren er blevet restaureret.

Kinder_04Men det er ikke alle aspekter af at samle på Kinderæg, som foregår under en lup. ”Noget af det vigtigste”, mener Ole Sørensen, ”er at dele hobbyen med nogen”. Det var da også derfor, at han meldte sig ind i Dansk Kinderægforening, da han mødte et medlem til et loppemarked i 2000. Efter et par år som medlem blev han formand, da den gamle bestyrelse takkede af. Ole Sørensen har den tilgang til posten, at nogen jo skal være det, hvis foreningen skal fungere, og selvom Dansk Kinderægforenings ca. 40 medlemmer ikke er alverden i forhold til Tysklands omkring to millioner Kinderæg-samlere, så er der stadig en del bestyrelsesarbejde at tage sig af. Foreningen udgiver tre medlemsblade og to nyhedsblade om året og afholder to til tre messer årligt. Her mødes medlemmerne for at hygge sig og bytte figurer, for når samlere som Ole Sørensen køber 2-300 Kinderæg om året, sker det selvfølgelig ofte, at han får noget legetøj, han har i forvejen.

”Det sidste halvandet års tid har vi doneret vores dubletter til Rigshospitalets børneafdeling. Det er allerede blevet til 12.300 dubletter, og vi arbejder på at lave samme aftale med Skejby Sygehus. Så er der jo nogen, der får glæde af dem,” fortæller Ole Sørensen. Han fik idéen efter at have læst en artikel om et firma, som hævdede at samle penge ind til børn på Rigshospitalet, men som beholdt 95 % af pengene selv. Det fik Ole Sørensen til at foreslå foreningens legetøjsdonation, og noget tyder på, at den velgørende ånd smitter af. For ikke så længe siden blev han ringet op af et firma, som gav ham 400 tøjdyr, som også blev doneret til Riget. ”Det er noget, der varmer,” siger han.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :