fbpx

Hvad betyder mærkaterne på spilæskerne?

/
/
img

 

De findes på samtlige spilæsker i Europa, de farverige PEGI-mærkater altså. Men hvad de betyder, hvem der har placeret dem der, og hvad lovgivningen er omkring dem, kan til tider være svært at gennemskue.

boy and a girl playing video gamePEGI står for Pan-European Game Information, og det er et aldersmærkningssystem. Det blev udviklet af organisationen ISFE (Interactive Software Federation Europe) og lanceret i 2003. I dag bruges mærkningssystemet i mere end 30 lande, og ideen bag indførelsen af systemet er, at du kan få et fyldestgørende billede af, hvor ofte et givent spil omtaler eller gør brug af f.eks. vold, stoffer eller sex i forbindelse med selve spiloplevelsen.

Modsat Medierådets vurderinger, der bruges til eksempelvis biograffilm, er PEGI-ordningen ikke bundet til en egentlig lovgivning på området. PEGI-aldersmærkningen er i stedet et branchekodeks som spilbranchen selv har iværksat for at imødekomme forældrenes krav om større gennemsigtighed på spilmarkedet. Hvor en biograffilm, der er egnet for 15-årige, eksempelvis ikke må ses af børn under denne alder uden følgeskab af en voksen, er salget og brugen af spil ikke underlagt denne lovgivning – der er i stedet tale om vejledning.

usedgames_flickrPEGI-systemet er heller ikke, selvom det umiddelbart kan virke sådan, et udtryk for et spils sværhedsgrad. Fordi et spil er markeret med et 3+ eller 7+-mærke, kan det ikke nødvendigvis spilles eller gennemføres af et barn i denne alder. Det er udelukkende et system, der vurderer det enkelte spils egnethed i forhold til en bestemt aldersgruppe.

Systemet består af fem alderskategorier løbende fra 3+ til 7+, 12+, 16+ og slutteligt 18+. Foruden de fem alderskategorier har PEGI-systemet også en række indholdsmæssige underkategorier, der gør det lettere at forstå, hvorfor et givent spil har fået netop denne aldersklassificering. Disse otte underkategorier er: Stødende sprog, diskrimination, stoffer, skræmmende, gambling, sex, vold og online. Da online-oplevelsen, der som bekendt spilles med andre brugere via internettet, godt kan indeholde f.eks. anstødeligt sprogbrug fra de andre deltagere, er spil med en onlinefunktion markeret med et PEGI-Online-mærkat.

320PEGI 3+

Indholdet af den første kategori egner sig ifølge ISFE til alle aldersgrupper. Spillene kan godt indeholde vold, men udelukkende af den komiske slags, og den kan sidestilles med den tegnefilmsvold, der bl.a. kendes fra Tom & Jerry. Kategorien indeholder dog både bil- og sportsspil, hvor f.eks. enorme sammenstød og hårde tacklinger kan forekomme. Der er dog aldrig hverken skræmmende billeder, lyde eller et anstødeligt sprogbrug. Spil i denne kategori er blandt andet Bratz, FIFA og langt de fleste populære Mario og Sonic-spil.

321PEGI 7+

Denne kategori ligner på mange måder 3+, men her giver den noget højere aldersmærkning mulighed for at producenten, i billeder og lyd, kan skabe scener, der bevidst spiller på muligheden for at forskrække sit publikum eller skabe en bestemt atmosfære. Der er dog aldrig tale om realistisk brug af f.eks. blod og vold. I denne kategori finder du blandt andet spil som Lego Pirates of the Caribbean, The Croods: Prehistoric Party! og Luigi’s Mansion 2. Spil i denne kategori ligner i sit udtryk ofte tegnefilmsendefladen fra bl.a. Cartoon Network eller Disney XL.

322PEGI 12+

I denne kategori begynder både fantasifigurer og figurer, der skal repræsentere almindelige mennesker, at benytte sig af en mere livagtig form for vold. De kan også være mere udfordrende påklædt og endda have et stødende sprogbrug, så længe der er tale om en mild udgave. Spillene rummer dog hverken deciderede seksuelle henvisninger i sproget eller omtale af stoffer og andre tunge emner. Ligesom med 7+ kan spillene benytte sig af skræmmende billeder og lyd for at opnå en ønsket stemning. I denne kategori finder du spil som som Naruto-serien, Final Fantasy-spillene, The Sims og kampspilserier som Virtua Fighter og Tekken.

323PEGI 16+

Når brugen af vold, seksuel aktivitet og eksempelvis stoffer er markant, træder 16+ kategorien til. Her er temaerne som regel fokuseret omkring kriminalitet, krig, parforhold, mord og konfrontationer i almindelighed. Gengivelsen af både mennesker og dyr er her langt mere realistisk, og spillenes historier kan være inspireret af både virkelige hændelser som f.eks. Anden Verdenskrig eller en bestemt filmgenre (bl.a. action, thriller eller gys). I denne kategori finder du blandt andet spil som Crysis-serien, Call of Duty-serien, Halo, Hitman og Assassin’s Creed.

324PEGI 18+

Denne kategori omtales som for voksne – og kun voksne. Her fylder vold, specielt den grove af slagsen, meget i spillets temaer og opgaver. I spil med en 18+ klassificering udøves der både vold på mennesker og dyr, og der tilstræbes en realisme der ligger langt ud over tegneserievold – uanset spillets visuelle stil. Desuden er sprogbrugen ofte stødende, tit ladet med seksuelle konnotationer og bevidst forsøgt tilpasset til den virkelighed, spillet afbilleder, f.eks. bandemiljøet. Spil i denne kategori omtaler også ofte brugen af stoffer, tobak og alkohol. I denne kategori finder du blandt andet spil som Grand Theft Auto-serien, Resident Evil, The Walking Dead, Gears of War samt det seneste Tomb Raider.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :