fbpx

Legetøjsminder: Forfatter Jan Kjær

/
/
img

Jeg har stadig ikke fået lov til at flyve en fjernstyret helikopter

Som illustrator og medforfatter har Jan Kjær i samarbejde med forfatteren Merlin P. Mann fortryllet rigtig mange unge læsere med fantasyserien Taynikma, der med sin blanding af tekst og tegneseriesekvenser er blevet mange børns indgang til bøgernes verden – bogserien er udkommet i 12 lande.

Men Jan Kjær har også på egen hånd forfattet og illustreret en lang række børnebøger og, via både sine bøger om at tegne fantasy og manga samt talrige workshops landet over, inspireret tegneglade børn og unge. Sideløbende har han gennem flere år arbejdet freelance for Lego med at lave logoer, tegneserier, storyboards og koncepttegninger til alt fra Lego Star Wars til Bionicle.

dragesværdetJan Kjærs seneste projekt er bogserien Nomerne, der allerede er udkommet i biblioteksudgaver, men til september lanceres i “legetøjsudgaver”. Således ledsages den første bog i serien, Dragesværdet, af en skumgummiversion af selvsamme dragesværd, mens de andre bøger i serien indeholder plastikfigurer af Nomerne.

 

Hvilket stykke legetøj var det bedste, du havde som barn?

Jeg tror, at det var Action Man, jeg legede mest med. Ikke fordi jeg legede krig, men fordi jeg samlede på alle de gadgets og alt det tilbehør, som jeg kunne finde til figurerne. Da jeg legede med dem, var Action Man også meget andet end ‘bare’ en soldaterdukke. Der var mange andre temaer, og min leg gik mest på at løse opgaver ved at bruge deres fede gadgets på alle mulige sjove og kreative måder.  Der var ret meget konstruktion og Storm P. over min måde at lege med Action Man på.

 

Hvilket stykke legetøj har du ønsket dig allermest – uden nogensinde at have fået det?

Helt klart en fjernstyret flyver eller helikopter. Jeg havde forskellige typer fjernstyrede biler, men jeg drømte om at flyve. Det at lette fra jorden og flyve ud af haven og op over hustagene. Det virkede bare så spændende. Jeg tror ikke mine forældre havde noget specielt imod fjernstyrede helikoptere, det var blot ikke noget, jeg nogensinde fik. Jeg var for nylig på besøg hos en af mine venner, som har op til flere forskellige helikoptere, men han ville minsandten ikke lade mig flyve dem – han påstod, at det ville være for dyrt, hvis jeg crashede en af dem i jorden. Så her i en alder af 41 har jeg stadig ikke fået lov til at flyve en fjernstyret helikopter. Suk!

Hvad er det bedste stykke legetøj, du nogensinde har mistet eller ødelagt?

Den absolut mest traumatiske oplevelse jeg har haft med legetøj, var, da jeg i træsløjd i skolen havde stået og knoklet ved min lille arbejdsbænk for at lave en Winchester-riffel. Som jeg husker den, var det en tro kopi af originalen med alle detaljer perfekt udskårne, selvom det i virkeligheden var et oversavet kosteskaft med en groft tilsavet klods, der udgjorde skæftet. Netop i det sekund jeg var færdig og stolt strålede af skaberglæde og forventningen til de mange timers fed leg, der ventede forude, kom min lærer hen, flåede “Winchesteren” ud af mine hænder og knækkede den over knæet: “Vi kan ikke ha’, at du bliver den nye Hitler,” lød det fra ham.

 

Er der noget legetøj, du bare kigger på og tænker – orv, gid, jeg havde haft det som barn?

Hver eneste gang jeg kommer ind i en legetøjsbutik og ser de nye megastore vandpistoler, så tænker jeg “orv – gid, jeg havde haft det som barn”. Jeg havde sådan en lille vandpistol, der på en god dag kunne skyde 1,5 meter, og så skulle den hele tiden fyldes med vand. De nye, seje vandskydere med stor vandtank og ladegrebsfunktion kan skyde 10 meter og skal ikke lades op så tit. De er FEDE! Dem ville jeg have haft afsindig meget sjov med som barn.

 

Er der et stykke legetøj, som du bare aldrig nogensinde har kunnet se pointen i?

Der er meget legetøj, der aldrig burde have været lavet. Det er alt det legetøj, som børn synes er sjove i 2 minutter og så forlader. Når man sidder og ser reklamefilmene for det, kan man se, hvordan producenten har kæmpet med at få produktet til at se spændende ud i bare de 30 sekunder reklamen varer. Man har jo godt en anelse om , at man er ved at købe netop sådan et stykke legetøj. Men i håb om at netop ens barn vil finde det umådeligt interessant i timevis, så køber man det alligevel – jeg er bestemt også selv skyldig.

Til gengæld bliver jeg sjældent forarget over våben og den slags i legetøj. Simpelthen fordi jeg – efter mange års arbejde for Lego – har fået et indblik i børns legeadfærd. Blot fordi de leger krig/vold/action, har det intet at gøre med, at de er voldelige eller udvikler sig ‘forkert’ som voksne. Løveunger leger også kamp med hinanden i naturen, fordi de skal bruge det som voksne. Det gør menneskebørn også, de har blot ikke brug for de evner mere, når de hele deres voksenliv skal sidde foran en computer. Men en dag så jeg et ninja-legetøjssæt med kastestjerne, sværd … og et knojern. Meget underligt! Det reagerede jeg meget kraftigt på. Jeg syntes simpelthen ikke, at det var i orden at lave en knojern som legetøj. Der havde jeg en grænse, som blev overskredet.

 

Hvad er dit bedste stykke voksenlegetøj?

Xbox – uden konkurrence. Der er simpelthen ikke noget federe efter en travl dag med lange møder og ulvetime med et barn, der kaster op i sin sko at få lov til selv at lege med sin Xbox. Blaste sine modstandere til æblemos eller snige sig ind på et uvidende offer med sin snigmorderkniv. Hvis sandheden skal frem, så er jeg faktisk elendig til at spille. Jeg har kun gennemført et spil siden jeg købte min Xbox, og der står altså en del spil på reolen. Men jeg nyder så meget at spille, at jeg gladelig betaler for de dyre spil, som jeg ved, at jeg aldrig får afsluttet. Ved nærmere eftertanke burde jeg måske spare det næste spil væk og købe den helikopter, som jeg aldrig fik.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :