fbpx

Find Lego-klodserne fra din barndom

/
/
img

Sådan får du fat i alle de Lego-sæt, du legede med som barn

Lego er det ultimative legetøj. Næsten alle børn uanset alder kan finde glæde i at samle et Lego-sæt. Det er nok også derfor, at så mange af os har gemt de gamle klodser på loftet eller i kælderen, så vores børn eller børnebørn en dag kan overtage dem.

Men som enhver Lego-fan ved, forsvinder der en del klodser gennem årene. Nogle går tabt i sandkassen, andre bliver væk i børnehaven, og husets støvsuger har med garanti også en god portion på samvittigheden.

Men takket være et stort fællesskab af Lego-fans på nettet er det faktisk muligt at finde alle de gamle klodser, der skal til for at fuldende dine gamle sæt. Klodserne koster højst et par kroner stykket, så selv den største samling kan fuldendes, uden at man skal grave alt for dybt i lommerne.

Her følger en guide til at finde alle de forsvundne klodser igen.

   Læs også: Sådan rengører du Lego-klodser

 

Hvilke sæt havde du?

Den første opgave er at finde ud af, hvilke Lego-sæt du ejer. Det kan være lettere sagt end gjort, hvis du hverken har de gamle æsker eller byggevejledninger, men frygt ej. På websiden Brickset.com er det muligt at se en oversigt over alle Lego-sæt, der nogensinde er produceret. Hvis du sorterer dem efter årstal, kan du i ro og mag bladre alle årene igennem og finde dine gamle sæt igen. Når du har fundet et sæt, noterer du den firecifrede produktkode.

 

Hvilke klodser mangler du?

Det næste og mest tidskrævende trin er at finde ud af, hvilke klodser du mangler. Den sjoveste metode er at samle alle de gamle sæt igen og notere de manglende klodser undervejs. Hvis dine gamle byggevejledninger er gået tabt, kan de findes online med en simpel Google-søgning på “Lego instructions” efterfulgt at sættets firecifrede kode, for eksempel “Lego instructions 6337”.

 

Hvis du kun mangler få klodser

Hvis der kun mangler et par klodser, er det nemmest at finde klodserne manuelt. Det gøres først og fremmest via Legos egen Pick-a-brick webshop, hvor du kan finde de fleste basisklodser.
Ældre og mere sjældne klodser kan findes på Bricklink.com, som uden sammenligning er det største forum på nettet for handel med Lego-klodser. Her kan du finde frem til specifikke klodser på deres på deres omfattende lister og købe dem af en af de mange tusind Lego-samlere, der er tilknyttet websiden.

 

Hvis du mangler mange klodser

Hvis familiens støvsuger har været ekstra sulten, og du mangler mange klodser, er det fænomenale ønskeseddelsystem på Bricklink.com din nye bedste ven. Det tager lidt tid at sætte op, men når det er gjort, kan Bricklink hjælpe dig med at finde lige præcis den ene sælger, som har alle dine klodser på lager.

 

Udfyld din ønskeliste

Til at begynde med er du nødt til at registrere dig som bruger på Bricklink. Når først du er logget ind på siden, kan du finde ønskesedlen under fanebladet “Wanted” i toppen af websiden. Herefter skal du have fat i undermenuen “Part Set”, hvor alle dine søgninger efter klodser starter.

Lego1Der er mange indstillinger på søgesiden, men de fleste kan til at begynde med ignoreres. For at søge efter et sæt skal du først og fremmest indtaste sættets firecifrede kode i feltet “Set number” [1].

Hvis du mangler figurer eller dele af figurer, kan det anbefales at vælge “Parts including Minifig parts” under punktet “Add” [2]. Det udvider din søgning til at inkludere løse hjelme, hoveder, våben, ben osv. Det er en fordel, da komplette figurer ofte er både sjældne og dyre.

Første gang du søger, skal du oprette en ønskeseddel ved at skrive et navn i feltet “New Wanted List Name” [3]. Når du søger næste gang, kan du herefter vælge din ønskeseddel i menuen “Existing Wanted List” [4].

Medmindre du er på jagt efter ekstremt sjældne klodser, kan det anbefales at slå “Notify Me By E-Mail” fra [5]. Ellers vil du modtage en e-mail, hver gang en person sætter en klods på din liste til salg. Og det sker flere gange om dagen, hvis det er en almindelig klods.

Når du er klar til at søge, skal du trykke på “Submit for Edit” [6].

Lego2Herefter vil du blive præsenteret for en liste over alle klodserne i sættet, inklusive byggevejledningen. Som udgangspunkt vil alle klodserne blive tilføjet til din ønskeliste. Derfor skal du selv fjerne de klodser, som du har i forvejen ved at sætte et hak ud for klodsen i kolonnen ’Delete’ [1].

For at Bricklink ved, hvor mange klodser den skal søge efter, skal antallet af klodser, du skal bruge, tilføjes ud for de klodser du mangler i kolonnen ’Min Qty’ [2]. Hvis du kun mangler en enkelt klods, skriver du ’1’.

Når du er færdig med at tilføje og fjerne klodser fra listen, klikker du på ’Verify Items’ i bunden af skærmen, hvorefter du vil blive bedt om at bekræfte listen. Hvis den stemmer overens med dine egne noter, klikker du på ’Upload Items’.

Nu er klodserne fra det første Lego-sæt tilføjet til din ønskeliste. Nu er det bare at gentage processen, indtil du har været alle dine gamle sæt igennem.

 

 

Køb klodser hos Lego

Når du har tilføjet alle klodserne til ønskelisten er det tid til at gå på indkøb. Den billigste metode er at købe klodserne direkte fra Lego selv via deres Pick-a-brick webshop. Desværre er udvalget ikke specielt stort, så butikken kommer hurtigt til kort.

Lego3Men i første omgang kan du med fordel åbne din ønskeliste på Bricklink og finde alle de klodser, du kan, på Legos webside. Når du har bestilt en klods fra Legos egen side, kan den slettes fra ønskelisten ved at gå ind under fanen ’My Wanted List’ og klikke på linket ’Show All’.

På den efterfølgende skærm kan klodserne fjernes ved at sætte et flueben i kolonnen ’delete’ ud for klodsen og herefter trykke på ’Submit Changes’ i bunden af listen.

 

Find en privat sælger i den store verden

Når nu Legos udvalg er så lille, er det heldigt, at der gennem årene er opbygget et kæmpe netværk af Lego-sælgere fra hele verden, der sælger klodser i tusindvis. Fordi du har brugt tid på at registrere de manglede klodser, er det nemt og hurtigt at finde frem til en sælger, der har dine klodser. Dette gøres ved at klikke på fanebladet ’By Shop’ i din ønskeliste-menu.

Lego5Herefter vil Bricklink præsentere dig for en liste over Lego-butikker fra hele verden, som har en eller flere af dine manglende klodser til salg. Hvert link  på siden repræsentere en sælger [1]. Nogen er professionelle Lego-sælgere med flere tusinde klodser i deres butik. Andre er private samlere med lidt ekstra klodser i overskud.

I kolonnen ’Lots (Unique)’ [2] kan du se, hvor mange af dine klodser sælgeren har på lager, og hvor mange af dem der er unikke. Sælgerne har ofte den samme klods til salg flere gange, så du bør altid gå efter antallet af unikke klodser. For at gøre søgningen nemmere kan du sorterer listen efter ’Lots (Unique)’ i toppen af vinduet [3]. I kolonnen yderst til højre kan du se, om sælgeren har et minimumsbeløb, du skal købe for.

 

Bestil dine klodser

Når du har fundet en sælger, som har de klodser, du mangler, klikker du på deres navn. Herefter vil du blive ført over i deres private Bricklink-butik. Og det er her, at dit grundige forarbejde virkelig kommer til sin ret.

Når du kommer ind i butikken, har Bricklink allerede fundet alle de klodser, du skal bruge, frem. Det eneste du skal gøre, er at klikke på “Auto-Fill Cart Min” [1] og “Add Selected Items to Shopping Cart” i bunden af siden. Så bliver din indkøbsvogn automatisk fyldt op med klodserne fra ønskesedlen.

Lego6Når indkøbsvognen er fyldt, er resten af handlen ikke anderledes end i en normal webshop. Du checker ud, betaler med kreditkort, Paypal eller bankoverførsel og venter så ved postkassen på din pakke med Lego-klodser.

Hvis butikken ikke havde alle de klodser, du manglede, må du opdatere din ønskeseddel og gå på jagt igen. For at slette de klodser, du allerede har bestilt, skal du gå ind under fanen “My Wanted List” og klikke på linket “Show All”.

På den efterfølgende skærm kan du fjerne klodserne ved at sætte et flueben i kolonnen “Delete” ud for klodsen og herefter trykke på “Submit Changes” i bunden af listen. Når listen er opdateret, kan du søge efter klodser igen.

 

Ofte stillede spørgsmål og tips

 

Er det sikkert?

Når du shopper klodser via Bricklink, handler du ofte med private samlere. Derfor kræver mange betaling via netbank eller Paypal. Bricklink har et bedømmelsessystem som det, man kender fra Ebay, så dårlige sælgere bliver hurtigt luget ud. Personligt har undertegnede købt klodser af personer på næsten alle kontinenter, og jeg har endnu til gode at blive snydt.

 

Skal jeg købe nyt eller brugt?

Bricklink inddeler klodser i to kategorier – “ny” og “brugt”. Når der er tale om almindelige firkantede klodser og figurer, er en brugt klods som regel lidt ridset, men ikke mere end det er til at leve med det. Når detgælder skrøbelige klodser, som for eksempel håndtag på motorcykler eller de små gribearme på et flag, er de ofte knækkede, hvis du køber dem brugt. Som regel skriver sælgeren selv i deres beskrivelse, hvis noget er knækket, men det er ikke alle, der gør det. En god tommelfingerregel er altid at gå efter nye klodser, hvis du er på jagt efter en erstatning for en klods, der er gået i stykker.

 

Hvorfor skal jeg købe for et minimumsbeløb?

Mange sælgere har flere hundredtusinde klodser. Derfor vil de gerne sikre sig, at de får lidt mere end tre kroner for deres ulejlighed, blot fordi du kun mangler en enkelt klods. Heldigvis sælger mange af dem både gamle Lego-sæt og minifigurer med tilbehør. Så i stedet for at finde en ny sælger, kan du jo altid købe et par ekstra riddere til borgen derhjemme eller den togvogn, som du aldrig fik i julegave.

 

Er klistermærker virkelig så dyre?

Ubrugte klistermærker er samlerobjekter for Lego-fans og kan derfor nemt løbe op i flere hundrede kroner. Heldigvis har Bricklink lavet en særlig kategori på deres webside, som de kalder “Sticker Over Assembly“). Her kan du se en liste over klodser, der allerede er sat et klistermærke på. Disse kan ofte købes for en brøkdel af prisen, og medmindre du er fanatisk samler, er der ingen grund til at købe et ubrugt ark.

 

Kan jeg vaske beskidte klodser?

Lego anbefaler, at du vasker gamle Lego-klodser i hånden med sulfo. Det virker fint, men hvis du har på den gode side af 10.000 klodser, kan det godt være en uoverskuelig opgave. I stedet kan du smide klodserne i en fintmasket vaskepose og give dem en tur i vaskemaskinen på 40 grader sammen med det normale vasketøj. Det er dog på eget ansvar.

 

Tekst: Hans Christian Kromann

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :