fbpx

Legetøjsminder: Tegneserieskaber Thomas Thorhauge

/
/
img

Det er visuel kommunikation og især tegneserier, som interesserer 40-årige Thomas Thorhauge både som formidler, redaktør og ikke mindst som udøvende serieskaber. Han fik sin debut i 2000 med udgivelsen Det der går forud, der tematisk har en del til fælles med Thorhauges anden tegneserieroman Kom hjem fra 2009.

Thomas Thorhauge har også fungeret som redaktør på antologierne Forandringstegn og Blæk, der begge udfordrede mediets konventionelle rammer. Og så er han netop blevet Ping Pris-nomineret for stribesamlingen Det sidste ord – en opsamling af hans tegneseriestriber til dagbladet Politikens filmsektion, hvor han fortsat er at finde hver torsdag. Thorhauge har derudover illustreret en række bøger, senest den blodryppende piratbog Djævelens Øjne af Benni Bødker.

 

Hvilket stykke legetøj var det bedste, du havde som barn?
Lego 924Et nemt spørgsmål. Dette Lego-sæt, der vist var firmaets første større rumskib, som havde den fuldstændig mindblowing feature, at bagenden kunne åbnes, og lukke en lille en lille rumtruck ud. Jeg ville have svært ved at svare på, hvad der var mit næstbedste stykke legetøj, men altså, da jeg opdagede det her rumskib, blev jeg nærmest besat og tænkte ikke på andet. Det føltes, som om der var en million år til juleaften, hvor man jo ikke engang kunne være sikker på at få det (let juleaftenssadisme er som bekendt blandt forældres få frynsegoder).
Men jeg fik det, og det øjeblik ligger nok stadig på top-3 over de vildeste out-of-this-world-oplevelser, jeg har oplevet. Da juleaften lakkede mod enden, og rumskibet var bygget, erkendte jeg, at jeg var træt, men kunne næsten ikke bære bevidstheden om, at jeg skulle sove, fordi den tilstand ville nedsætte min intense samhørighedsfølelse med rumskibet. Jeg fik lov at sætte rumskibet ved siden af min hovedpude, men det var jo stadig et forfærdeligt kompromis. Jeg elskede simpelthen Lego 924.

 

Hvilket stykke legetøj har du ønsket dig allermest som barn – uden nogensinde at have fået det?
Det har jeg lykkeligvis ingen erindring om. Men det er klart, at legetøj også er en social attribut, som binder børn sammen, og som allerede beskrevet her i serien var der jo fx en kløft mellem Lego og Playmobil-brugere. Men blandt drenge var der også Action Man-tingen, som var noget, man enten havde eller ikke havde. Jeg havde dem ikke …

 

Hvad er det bedste stykke legetøj, du nogensinde har mistet eller ødelagt?
Det har jeg helt klart fortrængt. Men jeg husker nogle gange, når man blev træt af en Legomodel og afmonterede den, for for evigt at miste den ned i bunken af klodser. Så blev man lidt melankolsk.

 

Hvad leger du allerhelst med sammen med dine egne børn?
Jeg har tre børn med ti år fra den yngste til den ældste, så det er vanskeligt at lege noget, alle gider. Der er nogle brætspil, der løser opgaven, men ellers er det – ak! – igen Lego, men kun fasen, hvor man samler. Ikke leg bagefter.

 

Er der noget legetøj, du bare kigger på i dag og tænker, orv – gid, jeg havde haft det som barn?
Altså, da jeg var lille og forlod Lego, nåede jeg lige at komme på Star Wars-figur-bølgen. Og det er klart, at kombinationen af Star Wars og Lego rummer et eller andet helt ufatteligt potentiale, som jeg synes Lego har løst chokerende godt. Det forekommer mig, at Legos Star Wars-modeller har en mere kreativ brug af klodserne og kombinationsmulighederne end andre Lego-modeller, som om Star Wars får det bedste frem i designerne. Der er i øvrigt heller ingen tvivl om, at Legos Star Wars-sæt er målrettet til både forældre og børn, fordi Star Wars jo, sammen med superhelte og Astrid Lindgren, er et fænomen, der har præget generationer. Snedigt og godt.

 

Er der et stykke legetøj, som du bare aldrig nogensinde har kunnet se pointen i?
Ork, masser. Typisk ting i Nickelodeons tv-reklamer, hvor jeg jævnligt på røvballepatroniserende vis stiller mig an og siger: “Sikke noget lortelegetøj, unger! Reklamerne er lavet for at HJERNEVASKE jer”. Men jeg tænker også en gang på en legetøjsforsker, der friskt og tankevækkende sagde, at der ikke findes dårligt legetøj.

 

Hvad er dit bedste stykke voksenlegetøj?
Min telefon, suuuuuuuk!

Foto: Marius Klausen

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :