fbpx

Playmobils sørøverskib har sejlet og plyndret i 35 år

/
/
img

Sørøverskibet er en legetøjsklassiker – vi har talt pirater med Playmobils udviklingschef

Det salte havskum står ind over rælingen som en hidsig påmindelse fra et stort uregerligt hav om, at din færden i de store bølger konstant foregår på lånt tid. Skibets træværk knirker og knager under havets evige pres, sejlene slår sig med kraftige smæld i stormen, og kun svagt kan du høre råbet fra udkigsposten: “Skib i sigte!”

Playmobils sørøverskib fra 1978 er i dag en legetøjsklassiker.
Playmobils sørøverskib fra 1978 er i dag en legetøjsklassiker.

Mandskabet kender deres opgaver, og med et forvandles brydetaget med elementerne til en nådesløs jagt på byttet. Kanonerne køres i stilling, styrmanden har et fast greb om roret og dine øjne fanges af den lille bevægelse i toppen af masten, da det sorte flag med kranie og knogler folder sig ud. Du hæver din sabel, og brølet fra din stemme tjener til at minde besætningen om tre ting: Du er kaptajnen, de er pirater og det er tid til at angribe.

Lige fra det første Playmobil-sørøverskib blev lanceret i 1978, har historierne om grumme pirater og skjulte skatte udfoldet sig på børneværelser verden over. I alt er der i årenes løb blevet lanceret 16 forskellige af de store sørøverskibe, og Playmobils udviklingschef Bernhard Hane vurderer, at over ti millioner skibe har lagt fra havn de sidste 35 år.

 

Ny teknologi har gjort det muligt at øge detaljegraden i Playmobil-figurerne
Ny teknologi har gjort det muligt at øge detaljegraden i Playmobil-figurerne

Alle har en indre pirat

“Næsten hver gang jeg taler med journalister om sørøverskibet, så tilhører de en af to grupper. Dem, der altid har ønsket sig et sørøverskib og fik det, og så dem der aldrig fik det. Det virker, som om de, der aldrig fik et sørøverskib, heller aldrig er kommet sig over dette traume med ikke at kunne udleve deres indre pirat,” fortæller Bernhard Hane.

Som et eksempel på dette indre traume nævner udviklingschefen den tysk-østrigske skuespiller Muriel Baumeister, der i et interview havde nævnt, at hun desværre aldrig havde fået et sørøverskib som barn. Derfor blev Playmobil kontaktet af en lokal tysk tv-station, der ønskede at forære hende et sådan skib i forbindelse med et nyt interview. En gave, skuespilleren blev så glad for, at hun  svor at beholde skibet selv og ikke forære det videre til sine børn.

 

Kanonkugler er farlige

Der er ifølge Bernhard Hane en række elementer, som skal være til stede, før en kaptajn kan tage kommandoen over et Playmobil-sørøverskib; et sværd, et sørøverflag, rigeligt med kanoner, et dedikeret mandskab og ikke mindst skal der være en skat og et sted at gemme den. Og så skal skibet kunne flyde.

Playmobil sørøverskib 4290
Ved at forklæde sig som et almindeligt handelsskib, kunne dette sørøverskib “snige” sig helt tæt på byttet

“Det er begrænset hvor mange ting, vi kan ændre på en ny version af sørøverskibet. De associationer, som børn og voksne får, når de tænker på et sørøverskib, skal jo forblive på plads. Men vi ser hele tiden på, om vi kan tilføje nye legefunktioner. Tag fx et kig på Large Pirate Camouflage Ship (sæt 4290 fra 2007-2011), der kan kamufleres som et almindeligt handelsskib, og således udgøre en ubehagelig og velbevæbnet overraskelse for andre skibe.”

Sørøverskibet har imidlertid ændret sig løbende de sidste 35 år i takt med nye teknologiske muligheder, hvilket blandt andet har givet mulighed for flere detaljer i støbningen og ansigterne på besætningsmedlemmerne samt print på skibets sejl. Samtidig har øgede krav til sikkerhed betydet, at sørøverskibets kanoner ikke længere må kunne skyde med løse kanonkugler ligesom i 1970’erne.

 

Sørøverkaptajnen fra 1986 blev den første Playmobil-figur, der var lidt ekstra rund om maven.
Sørøverkaptajnen fra 1986 blev den første Playmobil-figur, der var lidt ekstra rund om maven.

Piger kan også være pirater

En anden nok så vigtig nyskabelse siden det første Playmobil-sørøverskib fra 1978 er tilføjelsen af kvinder til piratmandskabet. Derudover betød populariteten af de fire Pirates of the Caribbean-film ifølge Hane, at børn i dag opfatter pirater som lidt mere uartige og vilde end tidligere. Samtidig inspirerede filmene også til Playmobils Ghost Pirate Ship fra 2007, der næppe kan siges at have hold i virkelighedens historiske pirater.

“Balancen mellem historiske fakta og det sjove legetøj er en udfordring, vi har i mange af vores temaer. På den ene side skal vi virkeliggøre den relation, et barn har med et sørøverskib, familiebil, parcelhus eller en ridderborg, men vi skal også efterlade plads og funktioner, der inspirerer børnene til at udleve deres egne historier og eventyr. Det er jo ikke historiske modeller – det er legetøj.”

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :