fbpx

Test: Legetøjsbil med egen brændselscelle

/
/
img

Et blik på kassen, som bilen ankommer i, synes at antyde, at det lille futuristisk køretøj i hvid og transparent blå plast er parat til at køre de fossile brændstoffer agterud med sin helt egen brændselscelle, og på den måde vise en vej ind i den nærmeste fremtid. Saltvandsbilen er med andre ord et legetøjsprojekt, der både inkluderer samlearbejde og et strejf af videnskab, hvilket tiltaler den ti-årige Felix, som derfor går metodisk til opgaven.

Legetøjsbil med egen brændselscelle (2)Først skal Felix dog en tur omkring familiens værktøjskasse, da der er behov for en lille skævbider samt en skarp kniv for at kunne skille bilens plastikdele fra støberammerne og skære dem fri for støberester. Den lille medfølgende manual ryger hurtigt videre til den nærmeste voksne med beskeden: ”Den er på engelsk, den kan du læse! ”

Den lille plastikbil er ikke meget større end en almindelig legetøjsbil, og da først enkeltdelene er trykket ud og gjort klar, tager det ikke Felix mange minutter at samle selve karosseri og montere den lille bitte elektromotor. Hjulene er derimod knap så nemme at have med at gøre, og Felix er bange for akserne skal bøje, før hjulene nogensinde kommer til at sidde ordentlig fast. Det lykkedes dog til sidst med lidt voksenhjælp.

Selve brændselscellen består af et lille oxideringsark, filterpapir og en magnesiumplade, som monteres i et plastikelement, der så skal skubbes på plads i bilens bagende. Så er der blot tilbage at blande saltvand i en opløsning på 1/5, inden det med pipetten kan dryppes direkte ned i brændselscellen.

Legetøjsbil med egen brændselscelle (4)Bilen står klar på gulvet, saltvandet er klar i pipetten og de første dråber rammer ned på filterpapiret. Absolut intet sker. ”Måske er det ikke nok vand, ” mener Felix, og trykker pipetten i bund. Bilen står fortsat bomstille på sine små blå plastikhjul, men er nu drivvåd af saltvand.

En nærmere undersøgelse af bilen afslører, at elektromotorens to kontakter ikke kommer korrekt i forbindelse med brænselscellen – et problem, der kan afhjælpes ved at bøje kontakterne en smule. Brændselscellen skubbes dernæst på plads igen, og så kommer der ellers fart i hjulene og bilen skøjter hen over det hårde gulv på sine ligeledes hårde hjul.

Der er god fart i bilen, og når den taber fart, skal der blot et par nye dråber saltvand til at sætte gang i den igen – men det at en bil selv kan køre, er imidlertid ikke noget, der kan fastholde en ti-årigs interesse særlig længe. Desværre er der heller ikke mere ”underholdning” at hente i manualen, da den desværre helt udelader at fortælle om de kemiske processer, der rent faktisk får bilen til at køre.

Salt Water Fuel Cell Car Kit koster 80 kr.
Salt Water Fuel Cell Car Kit koster 80 kr.

Det eneste der egentlig er tilbage at gøre, når bilen har fået lov at køre sig selv træt, er at skylle elementerne i brændselscellen under vandhanen, så saltvandet ikke ødelægger dem. En opgave der minder mistænkeligt meget om at rydde op efter sig selv, hvorfor barnet for længst er flygtet på dette tidspunkt.

 

Produkterne var stillet til rådighed af Superhelten.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :