fbpx

Anmeldelse: Tilbage til Fremtiden på klods

/
/
img

Vi har bygget vores helt egen tidsrejsende DeLorean i Lego

“1.21 jigowatts” hyler Dr. Emmett Brown i skuespilleren Christopher Lloyds skikkelse, mens han tager sig til hovedet, og øjnene er ved at stå ud af hulerne på ham i ren vantro. Så meget strøm er der brug for, hvis teenageren Marty McFly, spillet af Michael J. Fox, skal sendes tilbage til fremtiden i den ombyggede DeLorean, han netop har benyttet til at rejse fra 1985 og tilbage til 1955.

I 1985 blev filmen Tilbage til Fremtiden et af årets største biografsucceser, hvor sammenblandingen af science fiction, teenagekomedie og 1950’er nostalgi brændte sig fast på nethinden hos et publikum, der nu næsten 30 år senere kan tage fat om nostalgien med det seneste sæt fra Lego CuuSoo. Et projekt sat i værk af den japanske Lego-entusiast Masashi Togami.

   Læs også: Back to the Future – klodser på tidsrejse

 

Lego for voksne legebørn

Nok angives det på Back to the Future-æsken, at Lego-sættet er fra ti år og op – men såvel design, udformning  og indmad signalerer med al tydelighed, at dette er legetøj for voksne. Kassen er konstrueret med henblik på, at den skal gennem, poserne med klodser er ikke nummereret og byggevejledningen er en lille softcoverbog med limet ryg, hvor de samletrin er trykt på sort baggrund.Det er også derfor, at vi har valgt at anmelde sættet frem for at teste det med børn som sædvanligt for Lego-sæt.

I vanlig stil for Lego er der intet at udsætte på selve samlevejledningen, der er pædagogisk udformet og let at gå til. Samlevejledningen er samtidig forsynet med en kort introduktion til fænomenet Tilbage til Fremtiden, en præsentation af den fond Michael J. Fox har oprettet har etableret til forskning i Parkinsons sygdom, og som Masashi Togami har valgt at donere sine royalties til. Bagerst i Samlevejledninger får Togami får selv lov at knytte et par ord til projektet, ligesom Lego-designer Steen Stig Andersen, der havde opgaven med at gøre CuuSoo-projektet til et rigtigt Lego-sæt, fortæller lidt om de udfordringer der var forbundet med opgaven.

d_21103_detail_2

 

Flyvende DeLorean med drilske hjul

Ifølge Steen Stig Andersen var det specielt hjulene på den tidsrejsende DeLorean, der var drilske at få konstrueret – de kan nemlig ligesom i filmen vippe horisontalt, når bilen skal flyve i stedet for at køre: “Where we are going, we don’t need roads,” som Doc Brown konstaterer i filmens sidste minutter. De vippende hjul er en af mange fine detaljer ved den Lego DeLorean, der klods for klods bliver til virkelighed.

Hele bilens bagparti er lykkedes rigtig flot med dens store udstødningskanaler og antydning af uforståelig teknologi. Bilens døre kan ligeledes åbne op ligesom i filmen, hvilket var en af de primære årsager til, at en DeLorean oprindeligt blev valgt som den bil, der skulle fungere som tidsmaskine – dørene får den til at se futuristisk ud. Doc Browns forklaring er imidlertid rent æstetisk: The way I see it, if you’re gonna build a time machine into a car, why not do it with some style?”

 

Tre udgaver af den tidsrejsende DeLorean

Da Tilbage til Fremtiden blev en stor succes i 1985 banede det vej for to efterfølgeren, og den tidsrejsende DeLorean var et vigtigt omdrejningspunkt i alle tre film, selvom bilen ad omstændighedernes omvej ændrer udseende undervejs. Ændringer som også afspejles i Lego-sættet, så det er muligt at udstyre bilen med den fusionsgenerator (Mr. Fusion), som den udstyres med i slutningen af første film eller den stregkodenummerplade, som i anden film erstatter bilens oprindelige nummerplade. Ligesom den kasse af komponenter, der i den tredje film skal til for at erstatte et afbrændt kredsløb, selvfølgelig kan placeres på bilens kølerhjelm.

Inde i bilen sidder den såkaldte FLUX-capacitor, som Doc Brown har opfundet, og som gør det muligt at rejse i tiden. Lidt pudsigt er Lego kommet til at lave en lille stavefejl i trykket på klodsen, som de vil rette i kommende oplag af sættet – hvilket så potentielt gør dette første og nu udsolgte oplag ekstra sjældent. I filmen rejser Marty McFly til den 5. november 1955, hvilket også ses i bilens tidsdisplay, anderledes forholder det sig når den tidsrejsende DeLorean er bygget i Lego – her har bilen den 28. januar 1958 som destination. Den dato hvor den første Lego-klods blev patenteret.

m_21103_minifigures

   Læs også: Ghostbusters med svungne Lego-former

 

DeLorean har kun plads til en enkelt Lego-figur

På et punkt svigter Lego til gengæld stort i designet af den klodsede DeLorean. Det er ikke muligt at placere de to medfølgende minifigurer af Marty McFly og Doc Brown inde i bilens kabine – der er ganske enkelt ikke plads. En enkelt figur kan presses ind i kabinen med et besvær, der puster til en følelse af ærgrelse over det ugennemtænkte i designet. Det undrer også, at Lego ikke, når nu selve bilen kan bygges om,så den passer med de film, ikke har inkluderet det svævende skateboard, som Marty McFly erhverver sig i den anden film. Han er blot blevet forsynet med et anonymt lilla skateboard.

Tilbage til Fremtiden-sættet er ikke designet til at lege med, og derfor er der også et par af detaljerne, som blandt andet rørføringen langs bilens sider, der nemt løsner sig, hvis der bliver pillet ved dem. Den tidsrejsende DeLorean opfylder imidlertid sit primære formål, nemlig at bringe minderne om en for målgruppen vigtig filmoplevelse til live, når den står klar på hylden til endnu en rejse i tiden.

 

Back to the Future boxBack to the Future
Produktnummer: 21103
Pris: 399 kr.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :