fbpx

Anmeldelse: Star Trek med kurs mod klodserne

/
/
img

Kaptajn Kirk flyver rumskibet U.S.S. Enterprise ind i Hasbros univers af Kre-O-klodser

Det er 48 år siden kaptajn James T. Kirk første gang satte sig til rette på kommandobroen i rumskibet U.S.S. Enterprise, da det i tv-serien Star Trek stævnede ud for at udforske nye verdener, søge nye livsformer og drage derud, hvor intet menneske før har været. En rumrejse der siden har affødt fem ekstra tv-serier, 12 film, uanede mængder af merchandise og ikke mindst en global og meget dedikeret fanskare.

Det er imidlertid ikke den oprindelige tv-serie, der har tjent som designudgangspunkt for den række af Star Trek-sæt, som Hasbro har lanceret i deres Kre-O-konstruktionslegetøj. Sættene er i stedet primært baseret på den seneste Star Trek-biograffilm, hvilket afspejles dels i udformningen af rumskibene, uniformsfarverne og i minifigurernes ansigter.

Star Trek med kurs mod klodserne (2)

Kre-O ligner til forveksling …

Det største sæt i serien af Star Trek Kre-O-produkterne er, ikke overraskende, bygget op om netop rumskibet U.S.S. Enterprise, og det er dette sæt, vi har valgt at anmelde – når der ikke er tale om en regulær test foretaget sammen med børn i sættets målgruppe fra 9-14 år, sådan som vi sædvanligvis gør det, så skyldes det, at Star Trek som fænomen ikke er specielt stort i Danmark. Hasbros Star Trek-sæt henvender sig derfor i langt højere grad til de voksne fans, også selvom det er til salg i de danske legetøjsbutikker.

Konstruktionslegetøjet Kre-O er, som det hedder på marketingsprog, ’ kompatibelt med lignende systemer på markedet.’ Eller sagt på en mere ligefrem måde: Kre-O er Hasbros version af den velkendte Lego-klods, baseret på det samme grundlæggende klods-design, som Lego indtil for nogle år siden havde patent på. Men i tilfældet Star Trek U.S.S. Enterprise er der kvalitetsmæssigt lysår imellem Kre-O og Lego.

   Læs også: Kre-O lægger vejen omkring CityVille

 

Uoverskuelig opgave at finde de rette klodser

Forskellen er tydeligt allerede det øjeblik kassen åbnes, og klodserne hældes ud på bordet. De enkelte poser med klodser er nemlig ikke nummererede, og derfor skal alle 432 dele i spil fra starten – det gør det specielt i starten af byggeprojektet til en noget mere uoverskuelig opgave at finde de rigtige klodser. Hvis der havde været børn med til byggeopgaven, ville denne mangel på struktur meget nemt have fået dem til at opgive undervejs.

Selve byggevejledningen er pædagogisk opbygget, hvor det tydeligt illustreres hvilke klodser, der skal bruges til hvert enkelt skridt i byggeriet. På ligeledes pædagogisk vis forsøger designerne at vise, hvor de enkelte elementer skal placeres ved at indsætte pile. Alligevel er det alt for ofte uklart præcis hvordan en klods skal sidde, pilene er i vejen for tydeligheden, og byggevejledningens sider støjer i stedet rent visuelt.

 

Star Trek med kurs mod klodserne (4)

Skroget på Enterprise er en stor klods

En af de største skuffelser ved sættet tumler ud af kassen sammen med alle de almindelige klodser – hele underskroget af U.S.S. Enterprise består nemlig af et enkel kæmpe element. Rent praktisk giver det store element mening på to måder. For det første huser elementet tre AA-batterier, som leverer strøm til rumskibets såkaldte LightTech – ja, der kan strømme lys ud af motorerne og den frontvendte parabolskive. For det andet sikrer elementet at rumskibet er stabilt at tage fat i senere. Men ikke desto mindre er det i den rene konstruktionsleg skuffende at blive ’snydt’ for så meget byggeri.

Star Trek med kurs mod klodserne (5)Skuffelsen bliver så forstærket af, at selve den runde forreste del, eller kommandomodulet, af U.S.S. Enterprise i hovedparten også består af et enkelt stort element. Igen er det hensynet til rumskibets stabilitet, der ganske givet tjener som argument for disse designvalg – det er bare ikke specielt sjovt at bygge med så store elementer.

Et af de største problemer ved Kre-O’s version af U.S.S. Enterprise ligger imidlertid på det mikroskopiske plan – dernede hvor tolerancerne i støbningen af de enkelte klodser og elementer ikke må være større, end at du næsten skal være ingeniør for at forstå, hvor ekstrem præcis sprøjtestøbningen af dem skal være. Den omhu som er nødvendig i støbningen af konstruktionslegetøj som dette, den har ikke helt indfundet sig i produktionen af Kre-O-klodserne.

De enkelte klodser og elementer har ganske enkelt svært ved at sidde korrekt sammen. Klods for klods er det blot et spørgsmål om at presse til og klemme sammen. Men når klodserne efterhånden finder sammen flere og flere, så bliver de mikroskopiske udsving i støbningens præcision også større og større. Det er således noget af en udfordring at få rumskibets front til at sidde sammen med bagenden – det kræver en kombination af nænsomhed og så en mere brutal tagen fat i klodserne og tvinge dem sammen.

   Læs også: Star Trek sætter kurs mod klodset jubilæum

 

Star Trek med kurs mod klodserne (6)

Sekundlim ville kunne holde sættet samlet

Det står endnu værre til med selve toppen på U.S.S. Enterprises kommandomodul. Denne del består primært af fem større elementer, som holdes sammen af enkelte mindre klodser. At få denne del på plads er lidt som at montere en lidt for lille cykelkæde – frustrerende med ikke umuligt. Flere gange under projektet strejfer tanken om brug af sekundlim, der givet ville gøre nemmere at holde rumskibet samlet.

Endelig samlet efter et par timers kamp med klodserne, så tager U.S.S. Enterprise sig ganske godt ud i sin klodsede form. Under kommandomodulets temperamentsfulde top gemmer sig selve kommandobroen, hvor Kaptajn Kirk kan sætte sig til rette i selskab med Spock, Dr. McCoy og to unavngivne besætningsmedlemmer – det kunne ellers have været en fin detalje, hvis de øvrige fire medlemmer af Star Treks primære besætning havde været en del af sættet.

Star Trek med kurs mod klodserne (7)Kommandobroen er imidlertid ikke lige så overbevisende som rumskibet i sin helhed. Der er en udpræget mangel på detaljer, og hvor U.S.S. Enterprise i filmene indvendigt er spækket med displaypaneler, knapper og lignende, så må de små Kre-O figurer tage til takke med tre mindre skærme og et kig ud i verdensrummet. Det virker som om, at designerne ikke har taget rumskibets indre lige så seriøst som det ydre. Samtidig kan figurerne ikke sidde i deres stole når kommandomodulets top skal sættes på igen – det er der ikke plads til.

 

Hasbro lader detaljerne i stikken

Designerne bag Kre-O’s U.S.S. Enterprise har leveret et rumskib, der, når det står på hylden langt væk fra børnehænder eller nysgerrige pilfingre, tager sig godt ud. Men detaljerne lades i stikken – både hvad angår klodserne rent teknisk i forhold til støbning og præcision, men også hvad angår alle de afsluttende små strejf af passion, som kunne have overbevist en Star Trek-fan om, at designerne virkelig havde gjort sig umage.

 

Star Trek med kurs mod klodserne (1)

 

Kre-O Star Trek: U.S.S. Enterprise
Vare nr.: A3137
Pris 799 kr.

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :