fbpx

Legetøjsminder: Forfatter Anne Sofie Hammer

/
/
img

Hammer__Anne_Sofie_villads_valby_holder_jul_FINAL

Anne Sofie Hammer begyndte at skrive, da hun var 5-6 år gammel, og drømmen dengang var at blive forfatter – og skuespiller, opdagelsesrejsende, fotograf og keramiker. Helst på en og samme tid.

Gennembruddet som forfatter kom, da Anne Sofie Hammer stod og manglede en god bog, som hun kunne læse højt for sine egne børn. Klassikerne af Astrid Lindgren og Ole Lund Kirkegaard var for længst læst igennem både forfra og bagfra, og så var der ikke andet at gøre end at skrive bogen selv.
Resultatet blev fortællingerne om Villads fra Valby, som indtil videre har optrådt i tre bøger og fire læs let bøger. Der er nye bøger på vej i 2014, men indtil da kunne det være en god idé at få fat i Villads fra Valby holder jul, der med sine 25 kapitler er skrevet til at blive læst højt, når det snart bliver december.

 

Hvilket stykke legetøj var det bedste, du havde som barn?
En periode legede min søster og jeg rigtig meget med de der små Bølle- og Kisser-figurer. Vi havde en del forskellige af forskellig størrelse og kvalitet, der var jo både “rigtige” Bøller, og så efterligningerne. Jeg kan særligt huske en gang, hvor vi fik lov at omdanne hele vores badeværelse (jeg aner ikke, hvorfor der skulle foregå dér) til et Bølle-land. Vi indrettede små boliger til dem af vaskeklude og håndklæder, og det var sådan en leg, som man kunne forsvinde helt ind i.
Det bedste var i det hele taget, når man omdannede et stort område til et andet univers. Det gjorde vi også nogen gange med Playmobil, som vi havde virkelig meget af, og med vores Lego-togbane, hvor min far var temmelig nem at lokke med ind i legen. Han kunne bygge et lokomotiv, som lignede sådan et rigtigt, gammeldags damplokomotiv.
Da jeg blev større, legede jeg rigtig meget med Daisy-dukker. Vi måtte ikke få Barbie-dukker for min mor, jeg tror, hun syntes, de var lidt for vulgære. Der var Daisy-dukkerne umiddelbart lidt mere tækkelige – men hun skulle bare have vidst, hvad de Daisy-dukker foretog sig med action-mændene!

 

Hvilket stykke legetøj har du ønsket dig allermest som barn – uden nogensinde at have fået det?
I lang tid ønskede jeg mig en ballet-Daisy, der var sådan en Daisy-dukke, som var meget smuk og en hel del mere smidig end de andre Daisy’er. Men det var jo ikke sådan, at man bare lige gik ud og købte legetøj, så jeg tror egentlig godt, at jeg vidste, at det ikke var et realistisk ønske. Men så en dag skete der det helt uforklarlige mirakel, at min mor – fuldstændig uden anledning – kom hjem og havde købt en ballet-Daisy til både mig og min søster! Den dag i dag kan jeg stadig ikke forstå det, at det var virkelig, så man måtte knibe sig i armen!
Jeg ønskede mig selvfølgelig også et “bip-bip-spil”, som de hed dengang, men de var ret dyre. Det var faktisk planen, at min far skulle købe nogen med, engang hvor han skulle rejse til Japan med sit arbejde, men det blev aldrig til noget. Det var vist alligevel ikke sådan, at de havde de samme ting på hylderne derude, og at man bare kunne tage det med hjem og forstå, hvordan det fungerede. Så det mirakel skete aldrig.
Jeg fik heller aldrig den baby-dukke, som kunne drikke og tisse og bøvse, og som jeg altid satte kryds ved i legetøjskatalogerne til jul. Og det var nok meget godt, for hvem i alverden leger med baby-dukker, udover to-årige?

 

Hvad er det bedste stykke legetøj, du nogensinde har mistet eller ødelagt?
Som voksen forærede jeg mine godt brugte Graff-rulleskøjter væk, fordi jeg aldrig brugte dem og heller ikke længere forsøgte at være sådan en skater-pige, som jeg alligevel aldrig blev dygtig nok til at være. Nu kunne jeg faktisk godt tænke mig et par rulleskøjter igen, også selvom jeg godt ved, at jeg aldrig bliver særligt god til det. Så på et tidspunkt skal jeg nok ud og lede efter et par gode side-by-side rulleskøjter. Det skal i hvert fald ikke være inliners. Lidt gammeldags har man vel lov til at være.

 

Hvad leger du allerhelst med sammen med dine egne børn?
Jeg leger faktisk ikke så meget med mine børn. Da de var mindre, lagde jeg tit stemmer til deres bamser – og også til alt muligt andet, faktisk. Cornflakesene på morgenbordet og sukkeret i sukkerskålen (det havde en meget lys stemme). Men det greb mere og mere om sig og var helt klart et skråplan, så det har jeg lige så stille rullet tilbage. Nu lægger jeg kun stemme til vores hund. Den har til gengæld kommentarer til næsten alt, hvad vi foretager os.
Og så elsker jeg at læse højt for mine børn og spille spil med dem. Settlers og Rummikub er nogle af de mest populære spil, dem bliver man nærmest afhængig af.

 

Er der noget legetøj, du bare kigger på i dag og tænker – orv, gid, jeg havde haft det som barn?
Ja, mine piger havde sådan nogle feer, da de var mindre, som var virkelig fine. Der var en hel fe-verden til med blomster og gynger og en båd, som var en svane. Det ville jeg have elsket, da jeg var barn!
Jeg må også indrømme, at jeg ville have været vild med at samle på og lege med My Littlest Pet Shop-dyr. De er så nuttede, at det nærmer sig kvalmegrænsen, det kan jeg ikke rigtigt stå for. Min søster og jeg byggede nogen gange huler til vores smølfer i det lange græs og lyng ved vores sommerhus – lige dér ville et Pet Shop dyr have passet perfekt ind.

 

Er der et stykke legetøj, som du bare aldrig nogensinde har kunnet se pointen i?
Dukkehuse! De ser så fine ud – men er der nogensinde nogen, der leger med dem? Jeg tror, det er fordi der ikke rigtigt er noget, der er overladt til fantasien. Så bliver det kedeligt. Hvis man kan se, at en vaskeklud er en rede ude i junglen, eller at en West Highland White Terrier, som ligger og sover, er en ulveskindssofa til en fin porcelænsdukke, så sker der nogle andre ting inde i hovedet på én, som kan være ret spændende.

 

Hvad er dit bedste stykke voksenlegetøj?
Det synes jeg er et decideret upassende spørgsmål! Jeg skynder mig at svare min computer. Det er jo på den, jeg skriver mine historier, og det er meget tæt op ad det, der sker, når man leger. Jeg er også rigtig glad for at spille Wordfeud på min telefon.

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :