fbpx

Legetøjsminder: Gadgetekspert Nikolaj Sonne

/
/
img

Som vært på over 130 udgaver af DR2-programmet So Ein Ding har Nikolaj Sonne gennem de sidste fem år slået sit navn fast som Danmark førende gadgetekspert – men udsendelsens seere har næppe heller været i tvivl om, at der bag alle de skarpe holdninger til teknologi også gemmer sig et stort legebarn.

Nikolaj Sonne modtog i 2011 DR’s Sprogpris for ”sit sproglige arsenal af lydord, metaforer, ironi og ansigtsudtryk”, og selvom So Ein Ding i sin etablerede form løb over skærmen for sidste gang i december sidste år, så genopstår programmet til efteråret i en ny form.

Indtil da har Nikolaj Sonne foruden at fortælle om sine legetøjsminder også sendt os en stak fotos, for som han siger: ”de siger jo mere end ord … hvem fanden gider overhovedet at læse i vore dage.”

 

Hvilket stykke legetøj var det bedste, du havde som barn?
Hmmm – jeg havde en fjernstyret bil der var overdrevet hurtig. Det var sådan en buggy, og jeg tror faktisk, at den kørte over 25 kilometer i timen. Jeg kan huske, at min flyveglade onkel og jeg lavede en papvinge til den. Det blev til én kort, men meget mindeværdig flyvetur.

 

Hvilket stykke legetøj har du ønsket dig allermest som barn – uden nogensinde at have fået det?
Der var en stor dreng længere nede af vejen der havde en benzindrevet fjernstyret bil – altså cirka 100 gange federe end en batteridrevet. Sådan en ønskede jeg mig, men fik aldrig. Alt det andet skrammel (som jeg med garanti har ønsket mig er væk – jeg har ikke et hul i sjælen af legesager, jeg ikke fik).

 

Hvad er det bedste stykke legetøj, du nogensinde har mistet eller ødelagt?
Jeg havde en fjernstyret kampvogn, der døde i et trafikuheld. Den stod på sædet, da bilen crashede. Alle personer slap uskadt, men hverken bil og kampvogn blev aldrig rigtigt sig selv igen. Til gengæld ombyggede jeg resterne til en kabelstyret robot med arkitektlampe-arm med kamera i enden.

 

Er der noget legetøj, du bare kigger på i dag og tænker – orv, gid jeg havde haft det som barn?
Ja, så absolut. Der er overdrevet mange fede muligheder inden for elektronik, computere og programmering. I dag kan jeg købe en Arduino (en lille hyperprogrammerbar computer, der kan tale med alverdens sensorer og udbygges i det uendelige) – den slags fandtes ikke da jeg var knægt. Jeg har loddet en del byggesæt og lavet løbelys, FM-sendere, og hvad har vi. Men det var alt sammen analogt elektronik.
Mulighederne inden for fjernstyrede dimser er også udviklet helt vildt. Som knægt var det noget med batterier, der altid løb tør på ingen tid og kostede en formue. Og de genopladelige af slagsen var endnu mere sindssygt dyre og leverede ikke helt varen. I dag, med LiPo batterier, er der overdrevet meget mere skub i tingene. Jeg har en helikopter, der vejer 11 gram – med batteri. Det er under halvdelen af, hvad et almindeligt AA-batteri vejer. Den slags var jo rendyrket science-fiction. Og når det kommer til power, er der ingen sammenligning. Elmotoren i et af mine fly yder 350 watt (cirka 0.5 hestekræfter) og vejer altså ikke mere end godt 100 gram.

 

Er der et stykke legetøj, som du bare aldrig nogensinde har kunnet se pointen i?
Min nevø har været meget inde i Beyblades. Og jeg erkender blankt – min hjerne må være blevet grå og stiv i det. Jeg fatter brille af, hvad det er, der foregår. Det samme gælder for Pokémon og hele den kategori af samle-spille-eventyr-udviklingsstadie-fantasidyr. Jeg ved ikke, om det er fordi, jeg ikke kan se pointen – eller om pointen ikke er andet end det, jeg kan se.

 

Hvad er dit bedste stykke voksenlegetøj?
Helt klart ting, der kan flyve. Som knægt var jeg sindssygt fascineret af fly – det er jeg sådan set stadig. Men til gengæld har jeg lidt flere muligheder for at gøre noget ved det. Så jeg har en paramotor (sådan en luftknallert med paraglide-vinge) og et relativt respektabelt udvalg i quatrokoptere, fjerntyrede helikoptere og 5-6-7 forskellige fly. Et af dem med kamera og live videofeed tilbage – så det er næsten som selv at flyve. Derudover købte jeg motorcykel i forsommeren – det er vel også en slags legetøj :o)

Foto: Copyright Nikolaj Sonne

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :