Test: Fuld fart på kælkebakken – find den bedste bobslæde

/
/
img

Vi har testet syv forskellige slæder og kælke

En af de bedste ting ved vinteren er, når sneen og frosten forvandler de velkendte skrænter og skråninger til isnende hvide kælkebakker, der til lyden af barnelatter og hvin lokker med fart og sjov på kælke og slæder.

SkalViLege.Nu har derfor hentet syv forskellige slæder og kælke hjem for at teste, hvordan de klarer sig i sneen. Vi overlod den praktiske del af opgaven til et testpanel bestående af Zelma og Ida på syv år samt Felix på 11 år, som alle har taget adskillige ture med samtlige syv testprodukter.

 

Angry Birds Snow DiscAngry Birds Snow Disc

Selvom det er fuglene fra det populære Angry Birds-spil der pryder den godt 60 centimeter store runde slæde, så fås modellen også med motiver fra såvel Hello Kitty som Spider-Man – og motivet har ikke overraskende ingen indflydelse på køreegenskaberne. Disc’en er lavet i et tykt skummateriale med en let knopret overflade og en virkelig glat underside.

“Den er fuldstændig umulig at styre – men hurtig,” mener Felix. Manglen på kontrol er til gengæld ikke noget der bekymrer Zelma og Ida, der synes det er skægt at snurre rundt ned ad kælkebakken for fuld fart.

Slæden vejer med sine knap 400 gram ikke alverden og er derfor nem for børnene at få op til toppen af bakken. Men den lave vægt har så også den ulempe, at der ikke skal særlig meget vind til før slæden flyver væk igen i et uopmærksomt øjeblik.

Angry Birds Snow Disc
Set til: fra 190 kr.

 

 

Clone Wars Snow RidersClone Wars Soft Riders

Anakin og Obi-Wan står side om side på motivet på den tynde skumslæde – uden at være klar over, at de er på vej ud på en glidebane. Slæden fås også med motiver fra blandt andet Hello Kitty. Slæden er lavet i et skummateriale med en knopret overflade og en utrolig glat underside, men er også så tynd at kælkebakkens ujævnheder mærkes meget tydeligt gennem materialet.

“Hov,” lyder det fra Zelma. Hun har sluppet slæden et kort øjeblik, og fordi den kun vejer 250 gram, er den allerede ved at blæse væk på trods af, at det er nærmest vindstille. “Det er svært at finde ud af, hvordan man skal holde i håndtagene, så den er svær at styre – men den er vildt hurtig,” konkluderer Felix.

Slædens lave vægt viser sig gentagne gange at være et problem på kælkebakken, for nok er den nem at få med op til toppen, men det sker også flere gange, at slæden blæser væk efter en endt tur ned af bakken – og det er knap så sjovt at løbe efter slæden, som det er at suse ned ad bakken.

Clone Wars Soft Riders
Set til: fra 100 kr.

 

 

Fun BobFun Bob

Fun Bob giver sig ikke ud for at være andet end netop en stor rund plastikbakke, som er lige til at tage turen ned ad kælkebakken på. De to håndtag er gode at holde fast i, men plastikkanterne er lidt skarpe og derfor ubehagelige at holde fast i, hvis der ikke benyttes vanter.

“Den drejer meget rundt,” konstaterer Ida efter en tur ned ad bakken. Det går stærkt med at komme ned, men det er også fuldstændigt umuligt at styre den runde slæde, der snurrer rundt og rundt hele vejen ned til foden af bakken. “Men det er sjovt,” griner Ida.

Der er ikke nogen træksnor i slæden, og den volder derfor i kraft af sin stivhed og størrelse lidt problemer for pigerne at få op til toppen af bakken igen. Fun Bob er stor nok til, at der kan være to børn på slæden samtidig.

Fun Bob
Set til: fra 80 kr.

 

 

BoblædeBobslæde

Den helt klassiske bobslæde fås i både rød, sort og blå og kommer med træksnoren monteret, mens der er brug for voksenhjælp til at klikke de to bremser på plads – om bremserne kan holde i længden er tvivlsomt, men de er heller ikke nødvendige for slædens underholdningsværdi.

“Bremserne gør ikke særlig meget ­– man kan kun styre lidt,” fortæller Felix, der imidlertid gerne tager turen ned ad bakken flere gange i slæden for fuld fart. Det samme gør pigerne, for nok er bobslæden umiddelbart kun designet til et barn, men der er fint plads til at være to – og det gør turen sjovere, mener Ida og Zelma.

Bobslæden glimrer ved at være enkel, nem at sidde ordentlig i, hurtig og relativ styrbar. Samtidig er træksnoren yderst praktisk, både når slæden skal slæbes op ad bakken, men også på turen til og fra kælkebakken, hvor ingen af børnene synes, at det er særlig sjovt at skulle bære en slæde.

Bobslæde
Set til: fra 140 kr.

 

 

Bobslæde, m. ratBobslæde, m. rat

Denne “luksusversion” af den klassiske bobslæde er foruden de velkendte og fra fabrikken monterede trækbremser i siderne også blevet udstyret med et lille rat. Rattet har forbindelse til den lille styreski i fronten af slæden.

“Jeg kan slet ikke styre den,” siger Zelma. Alle tre børn har set frem til at prøve slæden, fordi den netop ser sej ud med rat og styreski – derfor udtrykker de også alle skuffelse over, at det ikke rigtigt er muligt at styre slæden på turen ned ad bakken. Felix viser, hvordan skien mere vipper fra side til side end den rent faktisk drejer.

Fordi hele systemet er konstrueret i plast er slædens vægt lav, og da den har en træksnor monteret, er den nem at få trukket op ad bakken. Ligesom børnene er glade for at kunne trække slæden til og fra kælkebakken i stedet for at skulle være den.

Bobslæde, m. rat
Set til: fra 190 kr.

 

 

Polaris snow pilotPolaris Snow Pilot

Det kræver lidt usædvanligt en skruetrækker at få Polaris Snow Pilot-kælken fri af indpakningen, men det er fint i tråd med kælkens udformning, der også er lettere usædvanlig – men skal det vise sig ikke helt dum.

Det tager Zelma et par øjeblikke at gennemskue, hvordan hun egentlig skal sidde på kælken, men da hun kommer op til bakketoppen efter den første tur er konklusionen klar: “Den er vildt nem at styre.” En konklusion som Ida er enig i, da hun får afprøvet kælken.

Princippet i kælken er helt enkelt, at køreren ved at holde i håndtaget og læne sig fra side til side kan styre kælken med sin kropsvægt – samtidig er der så god fart på slæden, at det er ærgerligt, at kælkebakken ikke er længere. For denne kælk er skabt til lange ture. Trods sit bastante udseende er kælkens plastikkrop hul, og vægten ligger derfor lige under to kilo, men der er ikke nogen træksnor, og derfor skal Polaris Snow Pilot bæres op til toppen af bakken hver gang.

 Polaris Snow Pilot
Set til: fra 270 kr.

 

 

Polaris Snow MXPolaris Snow MX

Det er lidt et stræk i begreberne at kalde Polaris Snow MX en kælk – det er mere et løbehjul til sne. Men før det nogensinde kommer så langt, så ligger der en god del samlearbejde først. Det er en opgave, der får Ikea-møbler til at tage sig ud som barnemad, og på trods af at der medfølger værktøj, så kalder samlearbejdet på både topnøglesæt og tålmodighed.

“Den er helt vild. Der er rigtig godt med fart på, og så er det virkelig nemt at styre på vejen ned,” fortæller Felix. Han må dog indrømme, at det ville være alt for farligt at bruge sneløbehjulet hvis kælkebakken havde været fyldt med børn.

Lige så sjovt det er at suse ned ad bakken på Polaris Snow MX, lige så hårdt er det at få bugseret dyret op igen. Stålrammen er med til at sikre stabiliteten og kvaliteten, men det betyder også at vægten ligger på otte kilo – sneløbehjulet er alt for tungt at slæbe op, når der ikke er en træksnor monteret.

Og så står prisen måske heller ikke helt mål med antallet af gange det praktisk er muligt at få glæde af legetøjet i Danmark.

Polaris Snow MX
Set til: fra 1.300 kr.

 

 

 

Angry Birds Snow Disc, Clone Wars Soft Riders, Polaris snow pilot og Polaris Snow MX var udlånt af Top Toy.

Bobslæde, Bobslæde, m. rat og Fun Bob var udlånt af Dantoy

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :