fbpx

Anmeldelse: Lego Filmen er et fantastisk klodset eventyr

/
/
img

Lego Filmen er en vellykket hyldest til de danske klodser

Emmet er en helt almindelig Lego-minifigur. Han lever et regelbundet liv uden at tænke så meget over det. Han hører den samme sang i radioen dagen lang og elsker at se sit yndlings tv-show, “Hvor er mine Bukser”. Faktisk er Emmet så almindelig og gennemsnitlig, at folk omkring ham ikke altid kan huske ham.

Hans liv ændrer sig imidlertid radikalt, da han møder den mystiske Grafittitøs, der fejlagtigt tror, at Emmet er udvalgt til at redde verden. Emmet hvirvles hurtigt ind i et hæsblæsende eventyr, hvor en særlig gruppe kaldet Mesterbyggerne kæmper mod skurken Diktatoren, der vil lime alle borgere i byen fast med superlim, så der ikke sker nogen overtrædelser af reglerne. Undervejs møder Emmet en lang række farverige og kendte figurer: Gandalf, Superman, Wonderwoman, Chewbacca, Teenage Mutant Ninja Turtles, Abraham Lincoln og en dejligt selvglad Batman.

   Læs også: Lego Filmen på blu-ray

Gode danske stemmer

I den danske version af Lego Filmen – Et klodset eventyr er det Søren Pilmark, der lægger stemme til diktatoren, og det fungerer rigtig godt. Det samme gør såvel Timm Vlademir i rollen som Emmet og Mille Dinesen som Grafittitøsen. Andre danske stemmer leveres blandt andet af Nis Bank Mikkelsen, Christian Fuhlendorff og Julie Zangenberg.

Egentlig er det jo noget mærkeligt noget at slå et så stort brød op omkring et legetøjsfirma og dets produkter. Men i det evigt frugtbare forhold mellem film og salgbart legetøj, er det ofte sådan, den skal skæres – det er sådan det er sket for blandt andet Transformers, har i kraft af filmene fået fornyet liv på legetøjshylderne.

Så nu er turen kommet til Lego. Børn har jo leget med Lego i umindelige tider, og hvorfor egentlig ikke fejre det med en film? Det er rimeligt at frygte, at et sådan et filmprojekt “bare” ville være én lang reklame for Lego med en parade af alle de kulturelle franchises, som Lego har rettigheder til.

Og det er Lego Filmen sådan set også. Men den er heldigvis også rigtig meget mere end det. For instruktørerne Phil Lord og Christopher Miller, der også har instrueret Det regner med frikadeller, har faktisk lavet en rigtig god film både til børn og voksne.

 

Inspireret af stop-motion animation

Animationen af Lego-verdenen i filmen er ret speciel. Faktisk er det nemt at blive i tvivl om, hvorvidt der er tale om en stop motion-film eller computeranimation. Men der går ikke længe før animationsstilen virker naturligt, og i stedet er med til at give filmen et helt særligt udtryk. Det er også hensigten.

Filmens instruktører vil nemlig gerne have, at du skal kunne stoppe filmen når som helst (når den udkommer som dvd), og så være i stand til selv at bygge scenen med Lego-klodser. Lego har også via byggekonkurrencer fået hjælp af Lego-fans fra hele verden til at designe nogle af de fartøjer, der er i filmen. Og glæden disse Lego-fans har haft ved at bygge modellerne smitter af på filmen, så den mere føles som en kærlighedserklæring til Lego-klodserne

Børn vil utvivlsomt more sig med at se filmen, der rummer alt det ståhej humor og action som kendes fra andre animationsfilm, men for voksne er der også meget at komme efter. Filmen er nemlig spækket med figurer og bygninger fra hele Legos bagkatalog, og derfor er det ret sandsynligt, at du vil opleve et glædeligt gensyn med noget af din barndoms legetøj.

Når der bygges med Lego er der helt overordnet to måder at gå til sagen på: Enten bygges der noget efter en vejledning, eller også får fantasien frit løb. Filmen bruger på helt genial vis de disse to tilgange til leg til at beskrive børn og voksnes verdener overfor hinanden, og hvordan det kan være et problem, hvis voksne glemmer at bruge deres fantasi i stedet for altid at følge en vejledning.

En hyldest til det gode legetøj

Lego Filmen fungerer helt fantastisk godt og skal have de største anbefalinger med på vejen. Til tider er filmen imidlertid ekstremt hektisk, og er du uopmærksom et øjeblik, er du pludselig gået glip af en vittighed, en intelligent reference eller noget andet godt.

Således kan det for eksempel kort undre, hvorfor Lego-rummanden Benny fra 80’ernes rum-LEGO har en hjelm, der var gået i stykker. Men det er selvfølgelig en reference til nogle af de kvalitetsproblemer, som Lego døjede med dengang, og som betød at netop de rumhjelme altid knækkede. Filmen er fyldt med den slags referencer, og holder du af Lego vil Lego Filmen fylde dig med minder og påmindelser om, hvor godt legetøj Lego egentlig er.

Den eneste fare, der er ved at se Lego Filmen, er, at du får lyst til lege med Lego igen og dermed også købe Lego igen. Men Lego Filmen beriger dig også med så mange gode minder, som du bør dele med dine børn, så de også kan lade fantasien komme til udtryk med Lego-klodser.

   Læs også: Rumskib, rumskib, RUMSKIB!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :