fbpx

Legetøjsminder: Forfatter Mette Finderup

/
/
img

Forfatter Mette Finderup fortæller, at hun altid har kredset om fag, der på en eller anden måde handler om tekst og fortælling. Som barn overvejede hun både at blive dansklærer, bibliotekar, journalist eller forfatter – eller dyrlæge. Sidstnævnte ambition forsvandt imidlertid hurtigt ved tanken om måske at skulle aflive uønskede hundehvalpe.

I stedet kastede Mette Finderup sig over fortællingerne og har siden 2005 skrevet en lang række bøger for børn og unge – for tiden har hun gang i nye bøger i såvel serien om Emma og Lasse-Leif samt Sværdets Mester og Den Grønne Ø.

Du kan følge med i Mette Finderups bogprojekter på hendes Facebook-side her.

 

Hvilket stykke legetøj var det bedste, du havde som barn?
Jeg var den meget lykkelige ejer af et dukkehus, min tømrer-morfar havde bygget til mig, og så en hel masse små bondegårdsheste i plastik. Jeg legede aldrig med dukkerne, der fulgte med huset, men dyrene fik til gengæld meget hurtigt besat stedet og boede der i årevis. Jeg havde i omegnen af 50 forskellige plastikheste, og når jeg har dem hænderne i dag, kan jeg stadig huske både deres navne og forskellige personligheder. Jeg var helt væk for omverdenen og kunne sidde alene og lege med dem i timer i træk.

 

Hvilket stykke legetøj har du ønsket dig allermest som barn – uden nogensinde at have fået det?
Allerede dengang lavede Playmobil store piratskibe. Der var reklamer for dem i Anders And-bladene, og jeg ville så brændende gerne have et. Jeg tror måske, min mor tænkte, at det var for dyrt, og at jeg måske ikke ville lege nok med det, og at det var for ‘drenget’. Men det var jo et helt fantastisk skib med sejl og kanoner og alt muligt. Mine heste ville have besejret de skumle pirater på en eftermiddag, og derefter ville de have haft en fest ombord.

 

Hvad er det bedste stykke legetøj, du nogensinde har mistet eller ødelagt?
Jeg havde en supersej 30 cm lang pink sportsvogn med den lyserøde panter i, som bare lige pludselig forsvandt.
Og det var ikke en, jeg legede fantastisk meget med. Men den var pæn og sej og stod i min reol og pyntede. Jeg tror, min mor glemte at spørge og kom til at give den væk til et loppemarked i et af sine forsøg på at holde kaos på mit værelse nede. Hun har nægtet, hver gang, jeg har spurgt, men efter jeg selv har været meget fristet til at pensionere et par af min søns ting uden at spørge om lov først, ved jeg bare, det er den slags, mødre gør.

 

Hvad leger du allerhelst med sammen med din egen søn?
Han er 7 år lige nu, og vi spiller rigtig, rigtig, rigtig meget brætspil. Og det er ikke Ludo og den slags, men brætspil i nørdklassen.  Lige nu har vi taget hul på brætspilsudgaven af D&D-spillet “Waterdeep”.
Det er tit lidt kedeligt bare at spille to, og min søn er lige så dårlig en taber som mange andre børn, så vi plejer at have nogle af hans plysdyr med som spiller nummer tre og fire. Desværre er hans sovehund virkelig, virkelig god til at slå med terninger, så den vinder ofte, men af en eller anden grund, gør det ikke lige så ondt at tabe til sit bamse som til sin mor.

 

Er der noget legetøj, du bare kigger på i dag og tænker –orv, gid jeg havde haft det som barn?
Både og. Jeg kan blive voldsomt begærlig, når jeg ser alle de forskellige Sleich-heste, man kan købe i dag. De er alt andet lige noget mere detaljerede og fantastiske, end de heste, jeg havde som barn. Men det fede ved at blive voksen er jo, at der ikke længere er en forælder, der siger ‘nej’ og det er aldrig for sent at købe nyt legetøj 😉
Så nu kompenserer jeg ved at købe nogle af hestene med riddere på, og så låner min søn dem, men han ved godt, de egentlig er hans mors.
På samme måde har vi også Legos store monsterslot stående med vampyrer, spøgelser og hele baduljen. Han og jeg har bygget det sammen, og han må meget gerne lege med det … men han ved godt, at det er mit.

 

Er der et stykke legetøj, som du bare aldrig nogensinde har kunnet se pointen i?
Jeg ved ikke, om jeg ikke kan se pointen, men jeg har svært ved at forstå, at nogle børn kan blive så optagede af at spille fodbold, at der nærmest ikke er andet i deres hjerne end Champions League, taklinger, Ronaldos inderside og t-shirts i besynderlige farver.
I den helt anden ende har jeg også svært ved at se pointen i Furbyen, der jo er et ældre stykke legetøj, som fik et come back her til jul. Den ligner en sød bamse, men er hård indeni, så den er ikke engang rar at kramme. Den skal passes og plejes på en helt særlig måde og driver forældre til vandvid. Den kan egentlig ikke rigtig noget, men kan alligevel nok til, at der er en helt særlig måde, man skal lege med den på, og det kan gøre det svært selv at opfinde legen omkring den (som man kan med andre bamser og dukker).

 

Hvad er dit bedste stykke voksenlegetøj?
Altså sønnike har det jo ikke fra fremmede. Jeg har en brætspilssamling på omkring 70 spil, og de bliver brugt. Ikke bare af min søn og min mand, men også med venner.
Og derudover er der jo køkkenlegetøjet: Den elektriske pastamaskine, ismaskinen med den gode kompressor og muskatkværnen er sjove legekammerater. Sammen med alt mit gear til at lave fyldte chokolader med. Desværre bor vi i en lejlighed med ret lille køkken, så nu er maskinparken begyndt at brede sig til et skab i soveværelset. Det er afgjort et skråplan.

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :