fbpx

Test: Håndholdt 3D-printer slår streger i luften

/
/
img

3Ddoodler kan tegne tredimensionelt med plastik

Planen ligger klar fra starten – Zelma på otte år vil gerne bruge 3Ddooodler til tegne alt fra tredimensionelle huse til dinosaurer ved at slå streger i luften med plastik. Fantasien kender ingen grænser, men det gør til gengæld de almindelige fysiske regler og ikke mindst tyngdekraften, som meget snart bringer de vidtfavnende projekter ned på jorden. ”Det er lidt svært,” lyder det fra SkalViLege.Nu’s unge testperson, der imidlertid er klar på at øve sig.

Hand holding 3Doodler

Det er lidt en sproglig overdrivelse at kalde 3Ddoodler for en håndholdt 3D-printer. Visse af de tekniske principper i 3Ddoodler er de samme som en regulær 3D-printer, ligesom nogle af de resultater, som kan frembringes med pennen, til forveksling kan ligne 3D-printede elementer. Men 3Ddoodler minder i funktion og udformning langt mere om en limpistol, der blot bruger plast som råmateriale.

 

3Ddoodler skal fodres med plastik

3Ddoodler fodres i bagenden med kulørte plaststikstænger, som ved tryk på de to knapper i fronten af pennen, føres frem, smeltes og presses ud gennem en dyse. Her er den varme plast så, alt efter plasttype, elastisk et øjeblik, inden materialet stivner – det er på denne måde, at det er muligt at ’tegne’ i tre dimensioner.

”Hvordan gør jeg,” spørger Zelma, da hun først har konstateret, at det ikke bare er sådan lige at slå streger i luften. Den medfølgende manual er meget sparsom, og har mest til formål at sikre, at brugeren ikke får ødelagt sin 3Ddoodler ved for eksempel at indstille temperaturen forkert i forhold til plasttype. De mere regulære tips i forhold til at bruge 3Ddoodler skal i stedet findes på firmaets webside.

På websiden er der nemlig en række videoguides, billeder og skabeloner, som både er gode til at sætte gang i Zelmas fantasi, og som tydeligt illustrerer, hvordan en tredimensionel form kan opbygges med 3D-doodler. Det er en sektion af deres webside, som 3Ddoodler sagtens kunne både udbygge og gøre endnu mere brugervenlig – men Zelma begynder nu at kunne få tredimensionelle former til at hæve sig fra underlaget, og det gør ikke overraskende 3Ddoodler langt sjovere at bruge.

 

Der er stor forskel på plastik

3Ddoodler kan benytte to forskellige plasttyper, ABS og PLA, som er forskellige både rent kemisk og i egenskaber. ABS er et oliebaseret materiale, som stivner relativt hurtigt efter det har forladt dysen, hvilket gør materialet nemmere at styre. PLA-materialet er baseret på stivelse, og skulle derfor være biologisk nedbrydeligt. Men PLA-materialet er også længere tid om at stivne, og således meget levende at arbejde med.

Det kræver en del øvelse at få brugbare resultater ud af legen med 3Ddoodler, og rent teknisk er pennen ikke altid en særlig god samarbejdspartner. Når den beskyttende gummihætte er på ud over dysen, er 3Ddoodler så bred forrest, at det er meget svært at se, hvor den smeltede plastik ender henne. Pilles gummihætten af, er udsynet langt bedre, men så har plastikken en kedelig tendens til at dreje omkring og fæstne på den varme dyse, og dermed lave ubrugelige løkker af plast.

Men det mest irriterende ved 3Ddoodler er, ifølge Zelma, at pennen fra tid til anden helt holder op med at spytte plast ud af dysen. Det skyldes, at varmeelementerne i 3Ddoodler ikke helt er i stand til at holde temperaturen – når det sker, lyser kontrollampen rødt, og pennen stopper med at presse mere plast ud, indtil temperaturen igen er oppe. Et barn holder selvfølgelig ikke øje med, om pennen lyser rødt eller blåt, men oplever blot, at den ikke virker ordentligt.

 

Metalspidsen på 3Ddoodler meget varm

Fordi det er plastik, som skal smeltes, bliver metalspidsen på 3Ddoodler meget varm. Det er derfor ikke et stykke legetøj, som børn bør bruge uden opsyn – ikke dermed sagt at pennen er specielt farlig. Selve plastmaterialet afkøles nemlig meget hurtigt, når det først har forladt dysen, og under SkalViLege.Nu’s brug af 3Ddoodler er det kun de nysgerrige, uforsigtige voksne, der har sagt av.

Det er absolut ikke nemt at ’tegne’ med 3Ddoodler. Det kræver meget øvelse at undgå uønskede klatter, og en sikker hånd at producere ensartede streger og former. Selv når tegneprojekterne mere eller mindre lykkes, så er resultaterne ofte mere pudsige end reelt skønne. Som legetøj betragtet er 3Ddoodler sjov for Zelma at lege med, også selvom hovedparten af plastmaterialet ender som tredimensionelle kruseduller – men underholdnings- og legeværdien står ikke mål med prisen.

 

3Doodler with plastic3D Doodler
Pris: 849 kr.
(pakke med 25 plaststænger koster 79 kr.)

Produktet var stillet til rådighed af Coolstuff.dk

 

 

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :