fbpx

Her er det legetøj, du ikke må lege med!

/
/
img

Ti stykker legetøj der æder børn, lærer dem at strippe eller gør dem døve

Hvert år bliver der produceret enorme mængder legetøj. Legetøj som først er blevet grundigt researchet, udviklet og testet i fokusgrupper for derefter at blive godkendt af chefer, sikkerhedsrepræsentanter og forældregrupper … og så er der alt det andet legetøj!
Vi har her samlet ti forskellige stykker legetøj, som på den ene eller anden måde er blevet mødt af offentligheden med en god portion skepsis. Noget legetøj har haft temmelig alternative anvendelser, andet har trådt en bestemt befolkningsgruppe over tæerne, og så er der bare det legetøj, som på forbløffende vis er nået helt ud til børnene, før nogen har indset, at det var en elendig idé til at begynde med.

 

01_Kinder_SurpriseDet livsfarlige chokoladeæg

De fleste ved, at Ferreros chokoladeæg Kinder Surprise – i daglig tale Kinderægget – indeholder legetøj med små dele. Derfor anbefales det i Danmark ikke til børn under tre år, men i USA er man gået skridtet videre. Her er det direkte forbudt at købe et Kinderæg, om du så er 14 eller 40 år gammel, og hvis du bliver snuppet med et Kinderæg, risikerer du en bøde på 2.500 dollar – per æg, vel at mærke! I december 2012 forsøgte en gruppe amerikanere at ophæve forbuddet mod salg og import af Kinderæg i USA, men de måtte give op i januar 2013, da de ikke kunne indsamle underskrifter nok til at gå videre med sagen. I Europa er Kinderægget stadig på fri fod.

 

 

02_SnacktimeKanibaldukken

Cabbage Patch-dukkerne var enormt populære 1980’erne og stadig meget udbredte i julen 1996, hvor legetøjsfirmaet Mattel udgav Snacktime-serien. Dukkerne i denne serie var udstyret med et sæt batteridrevne, mekaniske kæber, som kunne ”spise” det medfølgende plastikslik. Slikket blev så ”fordøjet” af dukken og endte i et hulrum bagpå, så det kunne bruges igen senere. Problemet var bare, at dukken begyndte at spise alt, hvad der blev puttet i munden på den – og den havde ikke en tænd/sluk-knap, så gnaskeriet kunne afbrydes! Mange nysgerrige sjæle fik en finger i klemme mellem dukkens ivrige kæber, og mange unge piger måtte en tur til frisøren for at få deres hår klippet fri fra den lille, glubske dukkemund. Cabbage Patch Snacktime Kids-dukkerne blev tilbagekaldt i januar 1997, hvorfor de i dag er i høj kurs blandt (korthårede) samlere.

 

 

03_Gokke-Tarzan2Tarzan river i spyddet

Med opfordringen ”Try Me!” på æsken blev legetøjsfirmaet Mattels Tarzan-figur udgivet i 1999. Det, som kunne afprøves, var Tarzans højre arm, som kunne bevæge sig op og ned. Det var sandsynligvis meningen, at Tarzan skulle svinge dolken eller spyddet, der fulgte med figuren, men de var imidlertid begge pakket ind i plastik. Selvsamme plastikindpakning gjorde også, at Tarzan stolt stod på butikshylden med sin bevægelige hånd placeret direkte foran sit minimale lændeklæde. Det er ikke svært at forestille sig, at teenagedrenge verden over morede sig kosteligt over Tarzans voldsomt pumpende armbevægelse direkte over hans skridt ledsaget af det velkendte junglebrøl. Mattel ændrede siden indpakningen, så Tarzans hånd blev mere behørigt placeret over dyn–, øh, ned langs siden af figuren.

 

 

04_Pez-gunTag pistolen i munden

I 1950’erne udgav slikfabrikanten Pez en elastikdrevet ”strålepistol”, som kunne lades med et magasin af Pez-pastiller, der så kunne skydes ud af løbet. Pistolen blev inden længe taget af markedet, da det – ikke overraskende – var let at få en pastil galt i halsen, når den blev affyret fra en pistol. I 1970’erne, da enten fabrikanten eller offentligheden havde glemt strålepistolen, udgav Pez en ny pistol, som denne gang bar en slående lighed med James Bonds Walther PPK. Pistolen lignede til forveksling en ægte pistol – som børn altså stak i munden og derefter trykkede på aftrækkeren. Til alle nærsynede bedsteforældres store lettelse blev denne Pez-pistol også taget af markedet.

 

 

05_Nimbus 2kPotent kost mellem benene

Nok har Harry Potter-serien fans i alle aldre, men legetøjfirmaets Mattels Nimbus 2000-kost er måske mere til voksne end til børn. Legetøjskosten er en kopi af den, som Harry Potter bruger i filmenes quidditch-kampe og simulerer en flyvetur ved hjælp af batteridrevne lydeffekter og vibrationer. Som bekendt ”rides” der på kosten ved at placere den mellem benene, hvilket førte til en del morsomme anmeldelser, da kosten kom på markedet i 2001.
På Amazon.com berettede en glad mor, hvordan både hendes datter og datterens veninder kunne lege med kosten i timevis, og at selv hendes ældste datter på 17 legede med! Efterfølgende dukkede der også vrede anmeldelser op, som mente at Nimbus 2000 var for lummer til børn. Det kan diskuteres, om det ikke kun er voksne, der kan få øje på kostens mere sjofle side, men i sidste ende blev opmærksomheden for meget for Mattel, der med røde ører trak kosten tilbage.

 

 

06_SpasticTransformer med lammelse

Der er massevis af Transformers-figurer med seje navne som Optimus Prime, Starscream og Galvatron, men det lader til, at inspirationen på et tidspunkt slipper op. I hvert fald producerede Hasbro i november 2010 en ny Transformer ved navn Spastic. I USA, hvor Hasbro har hjemme, kan ordet oversættes til ”hyperaktiv” eller ”klodset”, mens det i Storbritannien og Australien svarer til det danske ord ”spasser”, altså et nedladende ord for folk ramt af spastisk lammelse. Figuren blev i februar 2011 relanceret med det mindre stødende navn Over-Run.

 

 

07_Sonic Blaster2Et brag af en kanon

Mattels luftkanon Zero M Sonic Blaster fra 1964 er i det amerikanske tv-program Toy Hunter blevet kaldt ”alle tilbagekaldelsers bedstefar”, og det er der god grund til. Luftkanonen virker ved hjælp af en pumpemekanisme, og hvis den bliver pumpet nok, kan den afgive et brag på op til 157 dB – det er i samme klasse, som et jetfly, der letter! Vi ryster ved tanken om, hvad en tiårig knægt med sukkerchok kan udrette med sådan et drabeligt våben på en stille julemorgen.

 

 

08_PeekabooStripperstang til juniorer

Dette sæt med stripperstang, legetøjspenge, strømpebånd og DVD med stripvejledning blev i 2006 markedsført og solgt som legetøj via den britiske butikskæde Tesco. Da vrede forældre klagede over sættet, som på æsken blandt andet opfordrer brugeren til at ”slippe sin indre sexkilling fri”, flyttede Tesco det let og elegant over i deres fitness-afdeling, hvor en repræsentant hævede, at det skulle have været hele tiden. Gade vide, hvad legetøjspenge har med fitness at gøre?

 

 

09_Cuddle with meHvor ender aben?

I 2009 kunne kunderne i den amerikanske varehuskæde Costco købe de såkaldte Cuddle With Me-dukker. Der var en hvid dukke, en latinamerikansk dukke og en sort dukke, hvilket jo umiddelbart lyder, som om fabrikanten bevidst har forsøgt at repræsentere flere etniske herkomster. Men det bliver tvivlsomt, hvor bevidst fabrikanten har været om noget som helst, når det viser sig, at den sorte dukke bærer et pandebånd med skriften ”Lil’ [sic] monkey”, har en banan i hånden, og at der til dukken medfølger en abe, der er næsten lige så stor som dukken selv. Costco selv blev temmelig forfærdet over dukken, som mange opfattede som racistisk, og både kæden selv og dukkefabrikanten udsendte hurtigt en undskyldning og tog derefter dukken af hylderne.

 

 

10_Twin tower9/11-legetøj

I august 2004 købte amerikanske Anna Rodriguez en uskyldigt udseende slikpose til sit barnebarn. Men hun blev noget misfornøjet, da hun så legetøjet, der fulgte med i posen: en flyvemaskine mellem to skyskrabere med snuden rettet direkte mod den ene af bygningerne. Med angrebet på World Trade Center i frisk erindring blev hun endnu mere misfornøjet, da hun opdagede, at legetøjets produktnummer var ”9011” – temmelig tæt på 9/11, der som bekendt er den dato, hvor angrebet fandt sted.
Da Anna Rodriguez gik tilbage til butikken for at klage, fandt butiksejeren ud af, at alle eksemplarerne af dette stykke legetøj var mærket med nummeret 9011. Distributøren blev gjort opmærksom på dette og trak de 17.000 slikposer, som indeholdt legetøjet tilbage, da det ramte et ømt punkt hos mange amerikanere. Men da L and M Imports, som havde importeret legetøjet, blev bedt om en kommentar, var de helt og aldeles uforstående overfor, at et lille stykke legetøj kunne vække sådan en harme – det kunne de ikke se noget galt i.
Som en lille efterskrift kan vi nævne, chefen for L and M Imports i juni 2013 fik en dom for at importere legetøj, der blandt andet indeholdt ulovlige mængder bly. Han fik en bøde på 10.000 dollars og blev sendt i fængsel i 22 måneder. Og det kan vi her på redaktionen egentlig ikke se noget galt i.

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :