fbpx

Legetøjsminder: Forfatter Mette Julin

/
/
img

mette julin ulvetidEn lille gruppe pædagoger er taget med en flok utilpassede unge på hyttetur i de svenske skove, men ikke så snart er de ankommet, før ulve begynder at omringe hytten. Forfatter Mette Julin beskriver selv sin første ungdomsgyseroman Ulvetid som en bog, hun håber, vil få selv hardcore horror-læsere til at lade lyset være tændt om natten.

Mette Julin er født og opvokset på Amager, men bor i dag i Nordjylland sammen med sin søn Noah, hvor hun passer karrieren som forfatter af bøger for børn og unge sideløbende med sit almindelige job.

 

Hvilket stykke legetøj var det bedste, du havde som barn?
Nu skiftede det jo lidt, efterhånden som jeg blev ældre. Men to ting jeg husker, jeg var særligt glad for at lege med, var min Barbie-dukke og mine rulleskøjter.
Min storesøster og jeg havde arvet en hel kasse Barbie-tøj fra vores kusine, så der var nok at vælge imellem. Når vi legede, havde vi altid “det er sådan en dag, hvor man selv kan bestemme, hvad tøj man vil have på”-dag, for at legalisere, at hendes Barbie-dukke fik pels på og min en fin sommerkjole. Selvom jeg mindes mine mange glade stunder med min Barbie-dukke, er det dog ikke sådan, at jeg decideret savner at lege med den. Og når jeg ser priserne på såvel dukker som tøj og udstyr, fyldes jeg med taknemmelighed over, at det er en søn og ikke en datter, jeg har.
Mine første rulleskøjter var sådan nogen, som man kunne spænde på sine sko. Jeg tror ikke, at man kan få dem i dag, og det forstår jeg egentlig godt, for de var ret farlige. Hvis ikke man fik spændt dem rigtig godt fast, kunne remmene arbejdede sig løse, og så sad de pludselig ikke ordentlig fast på foden.

 

Hvilket stykke legetøj har du ønsket dig allermest som barn – uden nogensinde at have fået det?
En flippermaskine. Altså ikke af den størrelse der står på grillbarerne, men sådan en der kunne stilles på bordet og vel var på størrelse med to ringbind lagt i forlængelse af hinanden. Jeg ønskede mig også en go-kart og bip-bip-spillet med Donkey Kong! Jeg kan huske, at jeg trofast ønskede mig tingene år efter år, men at min mor var sikker på, at jeg hurtigt ville blive træt af at lege med det – jeg tror nu mere, det var fordi, hun ikke mente, det var passende ting for en pige at lege med.

 

Hvad er det bedste stykke legetøj, du nogensinde har mistet eller ødelagt?
Jeg kommer fra et hjem, hvor der ikke var voldsomt meget at rutte med, så vi lærte helt fra barnsben at passe rigtig godt på vores ting. Jeg husker ikke noget, der gik i stykker. Men jeg husker, at jeg byttede et billede, malet på glas, af en schæferhund, jeg havde fået af min farmor, væk for en My Little Pony med en min klassekammerat Tanja, der havde bunker af Pony’erne. Mit hjerte var bristefærdigt, da jeg blev beordret til at lade byttehandlen gå tilbage. Den dag i dag vil jeg aldrig glemme Tanja for, til trods for at vi kun gik i 2. eller 3. klasse, at se, hvor svært det var for mig at skulle af med hesten. Jeg havde længe ønsket mig en My Little Pony, og det endte med, at hun forærede mig en af sine egne. Hun må have haft et stort hjerte.

 

Hvad leger du allerhelst med sammen med dit eget barn?
Jeg spiller rigtig mange spil med min søn på 5½ år.. For tiden er det Ludo i smølfeudgaven. Men derudover alle mulige former for brætspil. De mest populære for tiden er Zoo-Panic, Busy Town og det klassiske Slanger & Stiger. Så har vi det også hyggeligt med at bygge huler, togbaner eller flexitrack-baner.

 

Er der noget legetøj, du bare kigger på i dag og tænker – orv, gid jeg havde haft det som barn?
De der biler til børn som kan køre op til 12 km/t! Jeg ville formentlig have slidt den sådan en bil op, inden der var gået en måned.

 

Er der et stykke legetøj, som du bare aldrig nogensinde har kunnet se pointen i?
Jeg har aldrig kunnet forstå, hvorfor børn nærmest fra kravlestadiet skal have legevåben. Jeg ved, at de morer sig med det, og jeg er ikke en mor, der fanatisk forbyder min søn at lege krig. Jeg kan bare ikke se, hvorfor børn skal have indtryk af, at geværer og sværd, selvom de er af plastic, er legetøj, når det ‘in real life’ er noget, der rent faktisk slår mennesker ihjel.

 

Hvad er dit bedste stykke voksenlegetøj?
Jeg går totalt i barndom, når det drejer sig om spil til pc og konsoller. For tiden i gang med Thief på PlayStation 3, som jeg har ventet på i evigheder siden det sidste Thief-spil, Thief: Deadly Shadows, udkom tilbage i 2004. Og så er jeg meget stolt af min – næsten – perfekte samling af Gammelpot-tegneserier. Måske ikke legetøj som sådan, men det er de ting, der får mig til at gå i barndom.

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :