fbpx

Anmeldelse: Ghostbusters med svungne Lego-former

/
/
img

Den ikoniske filmbil Ecto-1 fra Ghostbusters kører på Lego-klodser

Det er 30 år siden Ecto-1, en ombygget 1959 Cadillac Miller-Meteor Ambulance, fræsede gennem New Yorks gader læsset med udstyr, vrælende sirener og blå blink. De tre Ghostbusters, Peter Venkman, Raymond Stantz og Egon Spengler, er på vej til deres første opgave – de skal indfange et grønt, slimet spøgelse på det fashionable Sedgewick Hotel.

Ikke alene markerede Ghostbusters larmende ankomst starten på en regulær invasion af spøgelser i New York, mens filmens tilhørende musikvideo med one-hit-wonder Ray Parker Jr. indtog alverdens hitlister. Det var også her, at en af filmhistorien mest ikoniske biler, Ecto-1, indskrev sig i populærkulturen, og var med til at gøre Ghostbusters til årtiets bedst indtjenende komedie.

10.000 Lego-entusiaster troede på Ghostbusters

For den australske Lego-entusiast Brent Waller var det nærliggende at benytte Ghostbusters 30 års jubilæum til at lægge sit Ghostbusters-forslag online på Lego CuuSoo – det der i dag hedder Lego Ideas. Brent Wallers projekt opnåede 10.000 stemmer fra websidens brugere i august sidste år, og gik dermed videre til Legos bedømmelsesudvalg, som gav grønt lys for produktionen af et Ghostbusters-sæt.

   Læs også: Lego Ghostbusters er en barndomsdrøm gået i opfyldelse.

Ghostbusters med svungne Lego-former (1)Selve Lego Ghostbusters sættet er designet af Lego-designer Marcos Bessa og Lego-grafikeren Adam Corbally på baggrund af Brent Wallers oprindelige designs. Adam Corbally fortæller i sættets byggevejledning, at den største udfordring for ham var at designe sættets minifigurer, så de hver især kom til at minde om figurerne fra filmen.

I filmen spilles figurerne Peter Venkman, Raymond Stantz og Egon Spengler af henholdsvis Bill Murray, Dan Aykroyd og Harold Ramis. Som filmens historie udvikler sig, og arbejdspresset med at indfange spøgelser stiger, hyres en fjerde Ghostbuster, Winston Zeddmore spillet af Ernie Hudson. Det er disse fire figurer, som Lego minifigurerne i Ghostbusters-sættet er baseret på. I Brent Wallers oprindelige forslag var spøgelset Slimer også med, men den figur har desværre ikke fundet plads i det endelige sæt.

 

Lego Ghostbusters har to ansigter

Inden for de begrænsede virkemidler, som Adam Corbally har haft at arbejde med, er han sluppet hæderligt fra opgaven. Der er netop nok detaljer i de enkelte Lego-figurers ansigtsudtryk til, at det er muligt at genkende figurerne fra filmen. Som en fin lille krølle på figurdesignet er alle fire Ghostbusters udover individuelle navneskilte på uniformerne også udstyret med to ansigtsudtryk – deres almindelige let smilende ansigt og så et noget mere angst ansigt, der kan drejes på plads, når spøgelserne skal indfanges.

Ghostbusters med svungne Lego-former (3)Lego-designer Marcos Bessa benytter i byggevejledningen lejligheden til at rose Brent Wallers oprindelige design af Ecto-1, men fortæller også, at der var behov for at arbejde med modellens stabilitet. Rent størrelsesmæssigt ligger den endelige Lego-version af Ecto-1 således meget tæt på Wallers design, ligesom Bessa har brugt mange af de samme elementer til at skabe de svungne linjer og organiske former i bilens design.

 

Klodser og bløde bilformer

Legoklodsens firkantede former modarbejder naturligvis Cadillacs bildesign fra 1950’erne, og filmens Ecto-1 er ikke overraskende langt mere rund og blød at se på, end det kan lade sig gøre at genskabe i Lego i en skala, som passer til minifigurer. Men med et par fine detaljer og valg af klodser lykkedes det alligevel at få Lego-versionen af Ecto-1 til at tage sig ud som forbilledet, selvom det betyder at der hverken er mulighed for fungerende døre eller bagsmæk.

Lego Ghostbusters™ Ecto-1-sættet er naturligvis et sæt, som i langt højere grad henvender sig os voksne med et nostalgisk forhold til en 30 år gammel film, end til vores børn, som ganske givet vil glo på filmen i vantro over, hvad i alverden der skulle være specielt ved den. Samtidig ligger sættet tematisk rigtig godt i forlængelse af Legos Back to the Future-sæt fra sidste år, og når den tidrejsende Delorean står side om side med Ecto-1, er det fristende at gøre ekstra plads på hylden i håbet om at Lego Ideas projekter som Knight Riders Kitt eller Batmobilen anno 1960’erne også bliver til noget.

 

Ghostbusters med svungne Lego-former (2)Ghostbusters™ Ecto-1
Produktnummer: 21108
Pris 449 kr.

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :