fbpx

Sorgenfresser æder dine bekymringer

/
/
img

Der er ikke noget som det at bekymre sig, der kan holde både børn og voksne vågne om natten. Og i nattens mulm, mørke og søvnløshed kan det virke som en tiltalende tanke, hvis nu bare et monster ville kigge forbi og æde alle bekymringerne.

Det var præcis sådan den tyske animationsproducer Gerd Hahn, der blandt andet står bag tv-serier som Mia og Mig, havde det i starten af 2008 – inden en idé krøb sig ind på ham i nattetimerne.

 

Søvnløse nætter

”Der gik nogle forskellige ting galt i mit liv. Jeg havde seriøse likviditetsproblemer i min virksomhed og store smerter i mit venstre knæ, for at gøre det hele værre, så knirkede det også i mit parforhold. Jeg lå søvnløs om natten, vendte og drejede mig og ønskede blot, at jeg kunne smide mine problemer i skraldespanden, og de så var væk. Eller endnu bedre, at et stort monster ville æde mine bekymringer,” husker Gerd Hahn.

Netop der opstod konceptet bag Sorgenfresser – der på tysk betyder bekymringsæder. En bamse både børn og voksne kan ’fodre’ med deres bekymringer ved at skrive eller tegne dem på et stykke papir, og placerede det i bamsen mund.

Morgenen efter en af de søvnløse nætter havde Gerd Hahn ideen til en hel familie af Sorgenfresser-bamser med på arbejde, og selvom firmaets grafiske afdeling havde travlt med at arbejde på tegnefilmen Mia og Mig, brugte et par af folkene alligevel et par dage på at lave nogle indledende skitser.

 

sf_en_diesorgenfresserSejt og sært

”De første udkast var slet ikke det, jeg havde forestillet mig. De var for rene, pæne og Disney-agtige. Jeg ville gerne have noget sejt og sært. Tegneren Sascha Wuestefeld var kommet tættest på det, jeg gerne ville, så jeg placerede en dukke, jeg havde købt i USA på hendes skrivebord, med beskeden om, at Sorgenfresser skulle være noget lignende men helt anderledes,” fortæller Hahn.

Stille og roligt fandt Sorgenfresser sit grafiske udtryk, og Gerd Hahn stiftede, i hvad han selv beskriver som et udslag af naivitet, et nyt selskab, der skulle håndtere produktion, distribution, marketing og logistik i forhold til Sorgenfresser-bamserne.

 

Udsolgt på to timer

Gerd Hahn kendte en modedesigner, som han fik til at sy de første Sorgenfresser-prototyper, og han havde held med at finde et lille ungarnsk firma, som kunne levere det stribede stof til bamserne, også selv om han ikke kunne garantere store ordrer.

”Da de første ordentlige eksemplarer af Sorgenfresser-bamserne ankom til Berlin, greb jeg min cykel og tog selv ned til en lille legetøjsbutik i det trendy område omkring Prenzlauer Berg. Jeg overtalte ejere til, blot som en test, at udstille bamserne Saggo, Polli and Schnulli i vinduet. Et par timere senere ringede ejeren tilbage, han ville gerne have nogle flere bamser, for de tre første bamser var allerede solgt. Da vidste jeg, at min idé ville blive en succes,” fortæller Hahn.

 


Helt nye bekymringer

Faktisk fik Sorgenfresser så hurtigt succes, at Gerd Hahn slet ikke var forberedt på det. Der skulle pludselig designes flere bamser og væves meget mere stof, end det lille ungarnske firma, der hidtil havde leveret tekstilerne, havde kapacitet til. Kunderne klagede over leveringstiderne, og Gerd Hahn havde nu helt nye bekymringer.

”Jeg endte med at tage bamsen Saggo, og lægge et papir i munden på ham med beskeden: ’Hjælp, jeg har brug for en stærk og pålidelig partner til at producere og markedsføre Sorgenfresser’. Jeg sendte ham til firmaet Schmidt Spiele/Kiddinx, som jeg tidligere havde gode erfaringer med, og heldigvis sagde de ja med det samme,” fortæller Hahn.

 

Sorgenfresser æder dine bekymringer (2)Sorgenfresser til morgensamling

Siden lanceringen af Sorgenfresser har Gerd Hahn modtaget breve fra psykologer, lærere og forældre, der alle fortæller, hvordan det kan være nemmere for børn at betro sig til deres Sorgenfresser-bamse om deres bekymringer og ønsker. På nogle skoler bliver Sorgenfresser ligefrem brugt som en del af den traditionelle morgensamling, hvor børnene anonymt kan lægge sedler i bamsens mund.

”Det giver læreren mulighed for at læse, hvad der går børnene på i forhold til skolen, det derhjemme, kammeraterne eller lærerene. Jeg har hørt eksempler på, at brugen af Sorgenfresser har fået nogle børn til at tage aktivt del i morgensamlingerne, hvor de før aldrig sagde et ord,” fortæller Hahn.

Han ser også eksempler på at voksne køber Sorgenfresser-bamser, og for eksempel bruger lynlåsemunden til en undskyldning eller lille gave til deres partner. Ligesom bamserne angiveligt skulle være en populær bryllupsgave, som en slags ”sjov” forebyggende gave mod fremtidige bekymringer.

 

Alle børn vil have tryghed

Ligesom Gerd Hahn var overrasket over, hvor hurtigt Sorgenfresser blev en succes i Tyskland, hvor det er en af de bedst sælgende bamser, har det også overrasket ham, hvor hurtigt Sorgenfresser har fundet indpas i andre europæiske lande.

”Vi drømmer om, at Sorgenfresser-bamserne flytter ind i børneværelser verden over. For nok er børns bekymringer forskellige fra land til land, men alle børn vil gerne have tryghed. Og det er det, som Sorgenfresser er skabt til at give,” slutter Gerd Hahn.

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :