fbpx

Anmeldelse: Fremtiden bygges med klodser

/
/
img

Lego Space: Building the Future er en hyldest til de klassiske rum-klodser

Da det amerikanske National Aeronautics and Space Administration, eller blot NASA, blev stiftet i 1958 under præsident Eisenhower, var blikket rettet mod Sovjetunionen. Året før havde russiske forskere nemlig sendt den første menneskeskabte satellit Sputnik i kredsløb om Jorden, og dermed sparket gang i rumkapløbet og drømmen om en dag at sende mennesker ud i verdensrummet.

Bogsample 1 Lego SpaceDet er denne drøm, som er udgangspunktet for forfatterne og Lego-entusiasterne Peter Reid & Tim Goddard i bogen Lego Space: Building the Future, som tager afsæt i de historiske begivenheder fra Sputnik over månelandingen i 1969 til marsfartøjet Curiosity, der landede i Gale-krateret på Mars i 2012.

   Læs også: Rumskib, rumskib, RUMSKIB!

 

Fiktiv, faglitterær hyldest til Lego Space

Peter Reid & Tim Goddard fortæller i et nøgternt og afmålt faglitterært sprog, mens alle illustrationerne er Lego-konstruktioner af for eksempel Neil Armstrongs første skridt på månen. Men blot 11 sider inde i Lego Space: Building the Future foretager forfatterne imidlertid et litterært spring ind i fremtiden og midten af det 21. århundrede, hvor verdens rumagenturer går sammen om at stifte Føderationen med det formål at bygge en base på månen.

Bogsample 3 Lego SpaceDen sproglige tone er fortsat faglitterær, efterhånden som læseren hives med videre ind i en fremtid, hvor mennesket begiver sig til andre planeter, opfinder intelligente robotter og konstruerer kunstige ormehuller. Inden mødet med fremmedartede rumvæsner føjer en mørkere tone til historiefortællingen.

Den skæve blanding af faglitteraturens stilgreb og fiktionen er pudsig, men er samtidig det, som giver forfatterne mulighed for at levere en hyldest til de klassiske Lego Space-sæt fra starten af 1980’erne og videre til senere serier som LEGO Ice Planet, LEGO Blacktron og LEGO Space Police.

 

Byg dine egne rumskibe og robotter

Som Science Fiction-forfattere har Peter Reid & Tim Goddard ikke meget at byde på – plottet er svagt og behæftet med løse ender, og historien ender med at lide under selve formen, som ikke giver plads til dybde i personkarakteristikken. Til gengæld har bogen masser at byde på i form af de overvældende mange originale Lego-konstruktioner, som er blevet bygget for at underbygge fortællingen rent illustrativt.

Bogsample 2 Lego SpaceIgen gør den faglitterære tilgang det muligt for forfatterne at gå i detaljer med de enkelte fartøjer, robotter med mere og fortælle om deres baggrund og funktion i det fiktive science fiction-univers. Der er også blevet plads til byggevejledninger af en lille håndfuld af bogens rumskibe og robotter.

På den måde tjener Lego Space: Building the Futures mange, mange foto som en inspirationskilde til alle, der måtte have lyst til selv at finde klodserne frem og bygge videre. Ligesom det er en nostalgisk billedrejse for alle, der ved, at rigtige Lego-rumskibe bygges af grå og blå klodser.

   Læs også: Grønne rummænd og Exo-skeletter i Lego

 

Bogsample 4 Lego SpaceSucces på Lego Ideas

Som en skæg krølle på Lego Space: Building the Future, så er det også Peter Reid der også står bag Lego Ideas-projektet Exo Suit, som her i starten af august blev lanceret som færdigt Lego Ideas-sæt i butikkerne.

 

LEGO_Space coverPeter Reid & Tim Goddard
Lego Space: Building the Future
No Starch Press
216 sider
Pris for bog: 24,95 dollar
Pris for e-bog: 19,95 dollar

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :