fbpx

Anmeldelse: Kvindelige Lego-forskere er kedelige

/
/
img

Kemiker, palæontolog og astronom tager turen fra Lego Ideas til butikkerne

Kvindelige Lego-forskere er i sagens natur lidt stive og klodsede i det – men derfor behøver de ikke være kedelige. Det er imidlertid tilfældet i det seneste Lego Ideas-sæt Lego Research Institute, som snarere synes lanceret af politisk korrekte hensyn end med blik på sættet bygge- og legekvaliteter.

 

Stjernekonstellationerne på astronomens tavle er en fin detalje.
Stjernekonstellationerne på astronomens tavle er en fin detalje.

Kvindelige Lego-figurer skal inspirere

Lego Research Institute er baseret på et projekt, som den svenske Lego-entusiast Ellen Kooijman, der til daglig arbejder som geokemiker på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm, lagde op på Lego Ideas-siden allerede i slutningen af 2012, dengang siden stadig hed Lego Cuusoo.

Projektet bestod af en række forskellige sæt af kvindelige minifigurer, der foruden palæontologen, kemikeren og astronomen, som er nået med i det endelige Lego Ideas-sæt, også inkluderede blandt andet en brandmand, postbud, falkoner med flere. Figurer der, som Ellen Kooijman fortæller i sættets byggevejledning, skulle være med til at vise, at piger kan blive lige det, de har lyst til at være.

De tre kvindelige forskere opnåede i juni 2013 de nødvendige 10.000 stemmer fra Lego Ideas brugere, og gik derfor videre til Legos bedømmelsesudvalg, som vurderer Lego Ideas-sæts forskellige kvaliteter og kommercielle muligheder med henblik på, om det skal videre til produktion eller ej.

   Læs også: The Big Bang Theory går til klodserne

 

Lego fik post fra en syvårig

De tre kvindelige forskere var i første omgang med i bedømmelsesudvalgets efterårsvurderinger i 2013, men beslutningen om sættets fremtid blev i første omgang udsat til foråret 2014.

I mellemtiden skete der det i januar 2014, at den syvårige amerikanske pige Charlotte Benjamin skrev et brev til Lego, hvor hun blandt andet klagede over at: ”… det eneste (Lego) pigerne laver, er at sidde derhjemme, gå til stranden og shoppe”. Du kan læse hele brevet her.

Lego modtager hvert år tusindevis af breve fra børn over hele verden. Det usædvanlige ved Charlotte Benjamins brev var, at det fik sit helt eget virale liv på internettet, og på den måde placerede Lego midt i debatten om kønsroller i legetøj.

Det er derfor nærliggende at tænke, uden at have noget der blot ligner fakta til at understøtte påstanden, at det kunne være grunden til, at Legos bedømmelsesudvalg i juni 2014 kunne fortælle, at de tre kvindelige Lego-forskere gik videre til produktion.

 

Palæontologen skal bruge en skammel, for at kunne se i mikroskopet.
Palæontologen skal bruge en skammel, for at kunne se i mikroskopet.

Tyrannosaurus Rex-skelet imponerer

De endelige figurer og små miljøer i Lego Research Institute ligger i design meget tæt op af Ellen Kooijmans oprindelige projekt, men der er foretaget enkelte justeringer i forhold til stabilitet og tilgængelige klodser. Sættets i alt 165 klodser er fordelt i tre nummererede poser, hvilket ikke er set før i et Lego Ideas-sæt, men som gør det nemmere for en yngre målgruppe at komme i gang med samlearbejdet.

Sværhedsgraden er overordnet lav, og selvom aldersgrænsen på æsken er angivet til 10+, kan yngre børn sagtens være med til at samle de tre forskere. Byggevejledningen er enkel, og indeholder samtidig tre sider, der ganske kortfattet fortæller, hvad det er en astronom, en kemiker og en palæontolog egentlig laver ­– der er med andre ord godt tryk på det pædagogiske.

Det sværeste at samle i sættet er palæontologens dinosaurusskelet, der både er en smule skrøbelig men også skal vendes og drejes flere gange, før alle klodserne sidder korrekt. Til gengæld er skelettet, som er en Tyrannosaurus Rex, et virkelig vellykket design.

 

Kedelig byggeoplevelse

Desværre er resten af Lego Research Institute ikke særlig spændende at bygge. Hverken i forhold til udfordringer for de yngste eller, fra et mere Lego-nørdet synspunkt, interessante byggeteknikker. Sættet er ikke specielt sjovt for de børn, som nyder byggelegen mere end rollespillet, da det tager mindre tid at bygge end for eksempel et Lego City-sæt i samme prisklasse.

Det virker samtidig pudsigt, at astronomens lille miljø fremstår meget renpudset og færdigt med små fliser på gulvet, mens både kemikeren og palæontologen er henvist til gulve blottede Lego-knopper, som får deres miljøer til at fremstå mere ufærdige. Der mangler en fornemmelse af overordnet finish på sættet.

 

Kemikeren ser ufattelig gnaven ud – måske har hun drukket af kolben.
Kemikeren ser ufattelig gnaven ud – måske har hun drukket af kolben.

Skal vi lege forskere

Da Lego Research Institute heller ikke er bredt tilgængeligt, men kan kun købes i Legos egne butikker samt online, er det et nicheprodukt til de mere proaktive forældre, og repræsenterer ikke et regulært paradigmeskift i Lego-sættenes kønsrollemønster. Det er, fra et pr-mæssig synspunkt, et fremragende sæt for Lego, som har skaffet dem nogle gode politisk korrekte overskrifter i medierne.

Det er et åbent spørgsmål, om der er god legeværdi i Lego Research Institute. Undertegnede havde ikke succes med at få afsat legen til hjemmets otteårige, der synes at Lego-forskerne så kedelige ud. Figurerne var ikke en del af et større legemiljø og heller ikke en del af det Lego Friends-univers, som fra tid til anden er hendes Lego-verden.

Så indtil der dukker laboratorier, observatorier og museer samt tilhørende forskere op i Lego Friends, synes kønsrollerne i den del af Legos klodsede verden, som rent faktisk kan købes i de almindelige legetøjsbutikker, ikke rykket sig alverden.

 

Lego Research InstituteLego Research Institute
Produktnummer: 21110
Pris 179,95 kr.

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :