fbpx

Sådan låser du et løbehjul

/
/
img

Hvordan undgår du, at børnenes løbehjul bliver stjålet – og dækker forsikringen, hvis det alligevel sker?

Det er den mest ærgerlige følelse at kigge i cykelstativet efter sit løbehjul og måtte konstatere, at det er pist borte – nogen har snuppet det. Så er det ligegyldigt, om der er tale om et dyrt trickløbehjul eller et almindeligt et af slagsen fra supermarkedet. Dit barn bliver ked af det uanset hvad.

Nu er det desværre ikke særlig nemt at montere en almindelig forsikringsgodkendt cykellås på et løbehjul – og det er heldigvis heller ikke nødvendigt. Vi har set på, hvordan du sikrer et løbehjul mod tyveri.

Køb den rette ’bar’ til løbehjuletKøb den rette ’bar’ til løbehjulet

Når du køber et løbehjul, kan det være en god idé at kigge efter et løbehjul med en såkaldt X-Bar eller Y-Bar (det er selve styret, der kaldes en bar). På disse bar-typer danner konstruktionen af den nedadgående stang, håndtagene og den tværgående forstærkning en trekant, som gør det nemt for barnet at fastgøre løbehjulet med kæde-, bøjle- eller wirelås.

Læs også: Sådan finder du det rigtige løbehjul

Brug en løbehjulslåsBrug en løbehjulslås

En af de sikreste måder at låse løbehjulet fast, er at benytte en bøjlelås specifikt til brug med netop løbehjul. Låsen ligner de bøjlelåse, som du også kan få til cykler – blot i mindre størrelse. Bøjlelåsen kan for eksempel fastgøres om bar’ens lodrette stang og et cykelstativ. Eller den kan sættes omkring løbehjulets deck (den del du står på), og så kan den tilhørende wire benyttes til at fastlåse løbehjulet. Låsen har en femcifret kombinationslås, så barnet ikke behøver at huske på en nøgle.
Bøjlelås til løbehjul er set til priser på mellem 200 – 300 kr.

Brug en wirelåsBrug en wirelås

Hvis løbehjulet ikke har åbninger, der er store nok til, at en almindelig kædelås kan komme igennem, kan du i stedet benytte en såkaldt wirelås. Her er stålwiren tyndere end sædvanligt, og den kan for eksempel fæstnes i den åbning, der er mellem løbehjulets forgaffel og selve hjulet. Der findes flere modeller på markedet fra blandt andet firmaerne Micro, Abus og M-Wave. Låsene benytter sig af kodelås, og priserne ligger typisk omkring 150 kr.

Gælder de samme regler for løbehjul og cykler?

Nej – der gælder ikke de samme regler for cykler og løbehjul. En cykel skal være forsynet med en godkendt lås, og låst med denne, for at forsikringen dækker. Der er imidlertid ikke krav om, at du skal bruge godkendte låse til løbehjul.

Løbehjul er som løsøre

Løbehjul falder i forsikringssammenhæng sædvanligvis ind under de samme regler, som også gælder for almindeligt løsøre, der skal være under rimeligt opsyn for at være dækket af forsikringen. Løsøre kan for eksempel være en kuffert, og efterlader du en sådan på en banegård uden opsyn, mens du er på toilettet, dækker forsikringen ikke et eventuelt tyveri.
Det er selvfølgelig ikke muligt at holde øje med et løbehjul placeret i skolens cykelstativ. Men hvis løbehjulet er låst fast, og gerne til cykelstativet eller lignende, vil det givet betragtes som rimeligt sikret, fordi en tyv ikke blot kan snuppe løbehjulet uden brug af værktøj.

Dækker forsikringen et stjålet løbehjul?

De helt specifikke regler kan variere fra forsikringsselskab til forsikringsselskab. Hvis du vil være helt sikker på, hvordan dit forsikringsselskab forholder sig til løbehjul, bør du ringe eller skrive og spørge.
Husk under alle omstændigheder at få dit forsikringsselskabs svar på skrift – og for en god ordens skyld, så husk også at gemme din kvittering for løbehjulet.

Læs også: Sådan finder du det rigtige skateboard

Kilder:
Specialbutikken Skatepro.dk
Forsikringsoplysningen

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :