fbpx

Historien om Playmobil-figuren

/
/
img

Playmobil-figurernes fortælling om det klassiske legetøj

Playmobil-figuren har med sine blot 7,5 centimer i højden altid været hovedpersonen for Playmobil, siden den tyske legetøjsdesigner og opfinder Hans Beck i starten af 1970’erne udviklede den lille plastikfigur med det altid venlige smil.

Der er til dato fremstillet over 2,7 milliarder Playmobil-figurer, og hvis de alle holdt hinanden i hænderne, ville de kunne nå rundt om Jorden 3,4 gange. Så selvfølgelig skal Playmobils historie fortælles gennem Playmobil-figuren.

1974_PM_erste Figuren_1st figures-3er_Gruppe_Freisteller_group of 3_cut out

1974

De tre første Playmobil-figurer bliver præsenteret i forbindelse med den store årlige legetøjsmesse i Nürnberg i februar – en ridder, en byggepladsarbejder og en indianer er klar til leg. Bag figurerne står firmaet Geobra Brandstätter, hvor ejeren Horst Brandstätter, tvunget af oliekrisen, har udfordret designeren Hans Beck til at opfinde et legetøjskoncept, som økonomisk kan hænge sammen trods de høje priser på råolie.

De produktionstekniske omstændigheder betyder, at figurernes kroppe er helt ensfarvede og hænderne ikke kan drejes. Ansigtet udgøres blot af to prikker og en smilende streg. Du kan læse mere om Playmobils tidlige historie her.

 

1976_woman1976

Den første kvindelige Playmobil-figur ser dagens lys – forskellen i køn formidles af figurens noget længere hår samt det lille svirp i figurens overkrop, som mest af alt ligner et alt for kort miniskørt. Bryster får Playmobil-kvinden lov at vente på i yderligere 11 år. I starten er pigerne henvist til rollen som prinsesse og sygeplejersker, men med årene er der kommet blandt andet kvindelige pirater, politi- og brandfolk til.

Geobra Brandstätter kan også fejre sit 100 års jubilæum dette år.

 

1978_1978

Ved påsketid dukker helt hvide Playmobil-figurer op i legetøjsbutikkerne sammen med en flok tusser – konceptet kaldes for Playmobil Color, og det er tanken, at børnene selv skal farvelægge deres Playmobil-figurer. Playmobil Color bliver en stor succes, og da der udskrives en malekonkurrence i Tyskland, ender Playmobil med at modtage 58.000 bidrag.

1978_Playmobil sørøverskib 3550Playmobil Color forsvinder fra markedet efter nogle år, for på trods af populariteten er børnene også ærgerlige over, at det ikke er muligt at ”viske” de malede figurer rene, så de kan males på ny. Til dato er Playmobil Color et af de produkter, som Playmobil-fans oftest efterspøger en relancering af.

Playmobils første sørøverskib udkommer også dette år, og udover at pirater stadig er et af de mest populære Playmobil-temaer, så er det samtidig første gang en Playmobil-figure med mørk hudfarve ser dagens lys – et af sørøverskibets besætningsmedlemmer er nemlig fra Caribien. Læs mere om Playmobils sørøverskibs historie her.

 

1980_IMG_04341980

Den første Playmobil-figur med skæg gør sin entre – siden kommer der en del flere til. På dette tidspunkt har science fiction-genren, takket være blandt andet Star Wars-filmene, rigtig godt fat i børns fantasi over hele verden, og Playmobil sætter kurs mod stjernerne i det i dag klassiske ottekantede rumskib.

1980_1000x1000Rumskibsserien præsenteres i årets katalog, men produktionsbegrænsninger betyder, at rumskibene først flyver ind på legetøjsbutikkernes hylder året efter. Et af de Playmobil-sæt, som har lagt beslag på produktionskapaciteten, er Playmobils første elektriske tog – skinnerne producerer Playmobil ikke selv, men får leveret af modeltogsproducenten E.P. Lehmann.

 

1981_children_811981

Langt om længe dukker de første Playmobil-børnefigurer op. Figurerne måler blot 5,5 centimeter i højden, men hænderne har samme gribestørrelse som på voksne figurer, så Playmobil-børnene kan holde om de samme ting. Til forskel fra de voksne Playmobil-figurer har børnene hudfarvede hænder, som kan drejes omkring.

 

1982

De voksne Playmobil-figurer får nu de samme drejelige hudfarvede hænder som Playmobil-børnefigurer. Det var sådan designeren Hans Beck oprindeligt havde tænkt, at figurerne skulle tage sig ud – men rent teknisk har det ikke været muligt at løse før nu.

 

1984_baby1984

Når der findes Playmobil-børn, så skal der selvfølgelig også laves Playmobil-babyer. Disse er ikke mere end 3,5 centimeter høje, og har ikke mulighed for at holde noget i hænderne. Til gengæld repræsenterer de et teknologisk gennembrud inden for plastsprøjtestøbning, da baby-figuren kommer ud af støbemaskinen helt færdig med bevægelige arme og hoved. Læs mere om, hvordan Playmobil produceres her.

 

1986_Pirat_erste Figur mit dickem Bauch1986

Playmobil har haft mange gode år, og det har åbenbart sat sig på Playmobil-figurerne. Den første mandlige Playmobil-figur med en rund mave er en piratkaptajn – denne figur var en af Hans Becks personlige favoritter.

 

1987_IMG_04381987

Playmobil-pigerne får langt om længe deres bryster, og er heller ikke længere tvunget til at gå i det alt for lille miniskørt. Playmobil introducerer nemlig ved samme lejlighed lange kjoler til Playmobil-figurerne – eneste problem er bare, at Playmobil-piger i sådanne kjoler ikke har mulighed for at sidde på en Playmobil-hest.

 

1990_Playmobil 1.2.31990

Playmobil vil gerne have fat i den helt unge målgruppe, og lancerer derfor en helt ny produktserie med navnet Playmobil 2-4 – serien bliver snart omdøbt til Playmobil 1 2 3 for at understrege, at den henvender sig til børn fra 1,5 år.

1990_344008_playmobil_funparkSamme år dukker en ny version af de klassiske sørøverskib op i butikkerne, og med om bord er både den første Playmobil-figur med bare tæer og den første Playmobil-figur iført støvler. 1990 er også året hvor dørene slås op for oplevelsesparken Playmobil Funpark, der ligger som nabo til Playmobils hovedkvarter i byen Zirndorf nær Nürnberg.

 

1994_1994

Munken er den første Playmobil-figur, der har en decideret religiøs tilknytning. Figuren er en del af Playmobil riddertemaet, og får i første omgang ikke meget opmærksomhed. Det gør den til gengæld, da Playmobil nogle år senere vil pille den ud af sortimentet for at gøre plads til nye figurer – det er en beslutning, der bliver mødt med kritik i den kirkeligt orienterede del af den tyske presse.

 

1Inhalt995

Playmobil har befundet sig under mangt et juletræ i over 20 år, men først nu kigger en Playmobil-julemand forbi sortimentet. Året efter dukker den første Playmobil-julekalender op. I første omgang sælges den udelukkende i legetøjsbutikken VEDES, men konceptet er populært og bliver en fast tilbagevendende begivenhed for Playmobil – og et koncept som andre legetøjsproducenter også tager op.

 

1999_Baby-jesus_1376717i1999

Playmobil sender deres første krybbespil ud i butikkerne komplet med Jesus som baby, Maria, Josef, hyrde, okse, æsel og får – sættet får en positiv modtagelse, og Playmobil har udsendt flere versioner siden. Playmobil vender også tilbage til science fiction med en ny rumserie, og der åbner Playmobil Funparks i Paris og Florida.

 

2001_818gOxKPcqL._SL1500_2001

Playmobils helt store juletema dette år er et passagerfly og en tilhørende lufthavn. Temaet er ved et rent tilfælde planlagt til lancering medio september – de tragiske begivenheder i New York synes imidlertid ikke at påvirke salget. Året efter udsender Playmobil en New York City Fire Department-specialudgave af Playmobil-brandmanden, og donerer en del af overskuddet til New Yorks brandvæsen.

 

2006 4708 Fussballer deutsch2006

I forbindelse med VM i fodbold udsender Playmobil et fodboldstadion med Playmobil-fodboldspillere, der har en indbygget sparkefunktion, så der kan spilles plastikbold om pokalen. Sættet relanceres i 2010 og også her i 2014 med mulighed for at købe Playmobil-udgaver af flere af de deltagende landsholdsspillere.

 

2010 4695 Frau am Strand2010

Playmobil-figurer har i tidligere sæt haft mulighed for både at svømme og bade, men det har været iklædt shorts. De første Playmobil-figurer iklædt bikini og badebukser får deres debut – en nyskabelse som Playmobil-fans har efterspurgt i årevis.

 

2012 Schwangere2012

Året før har Playmobil introduceret den såkaldte Playmobil Fi?ures-serie, der er lukkede poser med Playmobil-figurer, børnene selv skal samle – og samle på. Læs mere om Playmobil Fi?ures her. Som en del af denne serie dukker den første gravide Playmobil-figur op – endnu et af de tiltag som fans har efterspurgt gennem flere år.

 

2013 Shopping-Center2013

En af de store forskelle på Playmobil og en række andre figur-baseret legetøj har i alle årene været, at børnene ikke kan skifte tøj på Playmobil-figurer. Den mulighed opstår i forbindelse med årets Shopping-tema, for når Playmobil-piger er ude og shoppe, skal de selvfølgelig kunne prøve forskellige kjoler.

 

 

Læs mere om Playmobils tidlige historie her.

Læs reportagen fra Playmobils produktionsfaciliteter i Dietenhofen her.

Læs interview med Playmobils direktør Andrea Schauer her.

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :