fbpx

Test: Dronepilot i miniformat

/
/
img

Parrot, der tidligere indtaget legetøjsluftrummet med deres AR Drone, har lanceret de to nye minidroner Jumping Sumo og Rolling Spider. Vi overlod tjansen som pilot til 11-årige Felix.

ParrotRollingSpider_LIFESTYLE_LivingRoomEn høj hvinen skærer sig gennem stuens luftrum, som var en arrig hvepsesværm kommet på afveje. Det er på ingen måde muligt at snige sig ind på nogen med Rolling Spider, når dronens fire små propeller løfter dens lille plastikkrop fra gulvet.

”Det er virkelig sjovt at flyve, men det er også svært,” mener Felix, mens hans øjne flakker mellem iPad’ens skærm og den hidsige drone.

 

Drone med støttehjul

Rolling Spider kan styres både med smartphone og tablet, og Parrots tilhørende app fås til såvel iOS som Android. Forbindelsen mellem dronen og den mobile enhed etableres via bluetooth, hvilket er så enkelt, at den teknologiinteresserede Felix fint kan gøre det uden voksenhjælp – der medfølger selvfølgelig manual og vejledning, så alle kan være med.

Dronen udstyres i første omgang med to store støttehjul i plast, som dels skal beskytte Rolling Spider ved styrt – men det er også meningen, at de fungerer som en slags hjul, så det er muligt at ”køre” på loft og vægge: ”Det kan sagtens lade sig gøre,” fastholder Felix, men har svært ved at få det til at lykkedes.

Det ender med, at det ene hjul knækker efter blot et par ikke specielt spektakulære styrt. Og det viser sig at være langt sjovere at flyve med Rolling Spider uden støttehjulene monteret, da den så føles mere adræt. Det flyvende væsen ligger sig i sit udgangspunkt stabilt cirka halvanden meter over gulvet, men med en topfart på 18 km/t kan dronen flytte sig hurtigt omkring, og det kræver øvelse at lære at styre dyret, da den ikke ligefrem kan stoppe på en femøre.

 

Ekstrem kort batteritid

En skæg detalje i dronens app-brugflade er præprogrammerede manøvrer, så der ikke skal mere end et enkelt tap til at få Rolling Spider til at lave saltomortaler både den ene og anden vej. Men som Felix også konstaterer, så kræver sådanne tricks at dronen har rigelig med plads omkring sig, så den ikke styrter.

Det største minus ved Rolling Spider er, ifølge Felix, at batteritiden er alt for kort. Officielt ligger den på otte minutter, men i brugerfladen synes batteriindikatoren at dræne så hurtigt, at legen med dronen knap når at komme i gang, før batteriet skal genoplades.

I teorien burde Rolling Spider også være i stand til at optage video og foto, men det kom i forbindelse med testen aldrig til at fungere, hvilket selvfølgelig også var en skuffelse for den unge dronepilot.

 

Ustabil netværksforbindelse

Jumping Sumo er en væsentlig anderledes drone, der med sine blot to hjul mest af alt ligner en tilskadekommen fjernstyret bil, men i realiteten er et utroligt adræt køretøj, der, med blot en smule øvelse, kan styres hurtigt og hårdt om hjørner.

Dronen benytter den samme app som Rolling Spider, men etablerer forbindelsen til smartphone eller tablet via trådløst netværk. Den genererer ganske enkelt sit helt eget lille lokale netværk, som piloten logger på, som var det et helt almindeligt et af slagsen. Og så skulle Jumping Sumo være klar til kørsel.

I praksis viser netværksløsningen sig at være umådelig ustabil, og forbindelsen til dronen tabes med jævne mellemrum. Felix synes imidlertid ikke, det er specielt irriterende at skulle genstarte forbindelsen tre eller fire gange, før den holder ved.

 

 

Dronen springer højt

Jumping Sumo har indbygget kamera, der via den trådløse netværksforbindelse sender billederne live til smartphone eller tablet, så Felix ikke engang behøver have øje på dronen under kørslen – forudsat at dronen ikke kommer mere end cirka 50 meter væk.

De bløde bevægelser under kørsel klares ved at vippe iPad’en fra side til side, mens der i app’ens brugerflade er knapper til at foretage hurtige 90 og 180 graders sving og et sæt præprogrammerede trick-manøvrer.  Dronen er sjov at køre med, men Felix er ikke et sekund i tvivl om, hvad der er Jumping Sumos bedste detalje – den indbyggede springfjeder.

ParrotJumpingSumo_LIFESTYLE_OUTDOOREt indbyggede fjedersystem gør nemlig Jumping Sumo i stand til at hoppe 80 centimeter op i luften med blot et enkelt tap i brugerfladen. Der skal ikke mere end lidt øvelse til, før dronen fræser fra køkkengulvet og op på spisebordet. Og selvom topkastigheden holder sig på 7 km/t, så betyder en batteritid på 20 minutter, at dyret kommer godt omkring i huset.

 

Legetøj i den dyre ende

Så længe batterierne holder strøm, er der god leg i både Rolling Spider og Jumping Sumo. Felix giver udtryk for, at dronerne er sjove at lege med, blandt andet fordi styringen via smartphone eller tablet giver en række muligheder, som ikke er til stede med traditionelt fjernstyret legetøj.

Men legen hænger heller ikke overraskende sammen med fascinationen af det nye og spændende – i hvert fald får dronerne væsentlig mindre opmærksom efter den første uge. Priserne på Rolling Spider og Jumping Sumo ligger samtidig i den, for legetøj, tunge ende, hvor det nok mere er far end søn, der skal have en drøm om at blive dronepilot.

 

Jumping Sumo

Pris: 1.359 kr.

 

Rolling Spider

Pris: 849 kr.

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :