fbpx

Anmeldelse: Osmo får børnene på afstand af skærmen

/
/
img

Puslespilbrikker og tegneredskaber forvandler iPad til et fysisk stykke legetøj

En iPad kan være et fantastisk stykke legetøj, og der findes rigtig mange gode apps og spil, som både er lærerige, sjove og pædagogisk velfunderede. Men fælles for dem alle er, at skærmen får lov at indtage hovedrollen i en leg, der altid ender med at være mere digital end fysisk.

Amerikanske Osmo tager et skridt i en helt anden retning, og forvandler på enkel vis din iPad til et fysisk stykke legetøj, hvor skærmen ikke længere er i fokus, men blot en ledsager i legen.

Osmo er mere end blot et spejl

Som hardware betragtet er Osmo uhyre enkelt. Faktisk består Osmo ikke af andet end en plastikstander, som passer til iPad 2 og nyere modeller inklusive iPad Mini samt et lille spejl. Spejlet monteres over iPad’ens frontvendte kamera.

Tricket er, at iPad’en med spejlet monteret, er i stand til at se, hvad der foregår på bordet foran skærmen. Og det er her, på bordet og ikke på selve skærmen, at Osmos spil og apps rent faktisk udspiller sig.

Med i Osmo-grundsættet følger også brikker til spillene Tangram og Words, som sammen med spillet Newton og app’em Masterpiece er de i alt fire stykker Osmo-software, som i skrivende stund kan downloades fra Apples App Store.

 

Osmo TangramTangram: Spillet er baseret på det klassiske kinesiske puslespil, hvor du skal danne former med syv træbrikker i forskellige farver og geometriske former. Opgaven vises på skærmen, og så holder kameraet øje med, om brikkerne bliver lagt korrekt. I starten er det nemt, da farverne på brikkerne vises i opgaven på skærmen, men som sværhedsgraden stiger, reduceres opgavens form til kun at bestå af det sorte omrids af den samlede form. Tangram er et godt, enkelt spil, der er med til at danne en rumlig forståelse hos børn. Softwaren har desværre en irriterende tendens til at registrere brikkerne forkert, hvilket kan være frustrerende.

 

Osmo WordsWords: I bund og grund er Words et galgenspil for en eller to spillere. På skærmen vises et billede, som leder spillerene på sporet af det ord, der skal staves. Hver spiller har så bogstavsbrikker i henholdsvis rød og blå, som de smider ind på bordet foran skærmen. Så gælder det selvfølgelig om at være den første til at smide de rigtige bogstaver på bordet med så få fejl som muligt. Det er nemt at downloade ekstra billedgallerier at spille med, men Words er på engelsk, og derfor bedst egnet til børn, der har haft faget i et år eller to i skolen. Her giver det så til gengæld rigtig god mening, og netop den taktile måde at stave på, kan være gavnlig i forhold til visse børns måde at lære på.

 

Osmo NewtonNewton: Her handler det lidt mere om fis og ballade. Newton er et spil, hvor du skal få bolde i mål. Det sker ved at placere objekter på bordet, som spejles til skærmen vis kameraet, og på den måde får boldene til at ryge i mål. Objekterne eller banderne kan for eksempel tegnes på et stykke papir, selvom de hurtigt bliver bekosteligt i materialer, eller de kan lægges med klodser, tyk snor eller lignende. Newton er ikke et komplekst spil, men det er underholdende på sin enkle facon, og igen er det koblingen af den fysiske handling og tingene på skærmen, som er det spændende.

 

Masterpiece: Dette er den moderne udgave af kalkerpapir. I Masterpiece places et ”originalt” værk på skærmen – det kan for eksempel være en af de mange medfølgende tegninger – og barnet kan så se både sin egen hånd, sit tegneredskab og den originale stregtegning på skærmen, og kan ved at følge stregerne tegne tegningen af ned på papiret. Masterpiece kan også gøre brug af de fotos, der måtte ligge på iPad’en, som så omdannes til en stregtegning, der kan tegnes af. Transformationen fra foto til streg er ikke altid lige vellykket, men det er alligevel sjovt at bruge som forlæg for en tegning.

 

Osmo er enkelt og ligetil

I bund og grund er såvel Tangram, Words som Newton spil, der fint kunne have været lavet direkte til iPad, uden at der er behov for Osmos stander eller spejl. Det er spil, der både fungerer rent digitalt, og allerede i den ene eller anden form eksisterer på iTunes. Kun Masterpiece kan siges at være regulært afhængig af Osmo som platform.

Det er kombinationen af de fysiske brikker og det digitale, samt at spillene foregår væk fra selve skærmen, som gør at Osmo værd at investere i. Det taktile element giver en mere kropslig oplevelse, som er et rart afbræk fra at fedte rundt på skærmen med fingrene.

De fire Apps fra Osmo er samtidig alle dejligt enkle i design og brugerflade. De er derfor lette at gå til – også for børn, der fint kan lege med dem, uden at der er behov for voksenhjælp.

Osmo er foreløbig kun udkommet til iPad, men den skulle også være på vej til Android – det er dog ikke noget, producenten endnu har sat dato på.

 

osmo-packageOsmo
Set til: 800 kr.
Web: Playosmo.com

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :