fbpx

Her er legetøjet, der kan tage livet af dig!

/
/
img

Ni stykker legetøj der bogstaveligt talt er livsfarlige

Det gør nas at træde på en byggeklods med bare tæer, og det ernæringsmæssige fornuftige i at sluge perler eller farvekridt kan diskuteres. Men det er sjældent, at legetøj er decideret livsfarligt.

Men gennem de sidste knap 100 år er der fra tid til anden dukket legetøj op på butikkernes hylder, som synes specifikt designet til at tage livet af dig. Vi har samlet ni gruopvækkende eksempler.

 

CSI Fingerprint Examination KitDet kræftfremkaldende fingeraftryk

Den amerikanske krimiserie CSI: Crime Scene Investigation blev umådelig populær, da den tonede frem på tv-skærmen for godt femten år siden. Selvom seriens rent videnskabelige grundlag måske nok læner sig vel rigeligt op af fiktionen, så tændte historierne på fjernsynet selvfølgelig også en interesse hos børn for at tage fingeraftryk med videre.

Således blev der i 2007 lanceret to legesæt: CSI: Fingerprint Examination Kit og CSI: Investigation Forensics Lab Kit, så de yngste selv kunne undersøge for fingeraftryk med pulver og pensel.

Pulveret i legesættene viste sig imidlertid at indeholde op imod syv procent asbest – nærmere bestemt af typen tremolit. Mere end rigeligt til at måtte betegnes som kræftfremkaldende. Et civilt søgsmål mod producenten var nødvendigt for at tvinge produkterne af hylderne.

 

 

Gilbert U-238 Atomic Energy Lab.Byg din egen atomreaktor

Efter Anden Verdenskrig var atomenergi alles nye bedste ven, og legetøjsfirmaet A.C. Gilbert Company lancerede i 1950 legesættet Gilbert U-238 Atomic Energy Lab.

Sættet indehold blandt andet et såkaldt tågekammer, geigertæller, elektroskob og en bog, der forklarede børnene, hvordan de skulle bære sig ad med at finde deres egen uran.

Men sættet indeholdt også fire forskellige radioaktive uran-prøver, så børnene kunne komme i gang med at eksperimentere med alpha-, beta- og gamma-stråling. Skulle uran-prøverne blive væk, kunne der selvfølgelig bestilles nye fra producenten.

Gilbert U-238 Atomic Energy Lab var kun på legetøjshylderne et enkelt år. Det blev imidlertid ikke trukket tilbage, fordi det var farligt, men udelukkende fordi det med en høj pris på 50 dollar solgte dårligt.

 

 

Creepy CrawlersInsekter og brandsår

Forestil dig at fremstille dine helt egne legetøjsinsekter i plastik. Det var et tilbud, som tændte lys i mangen børneøjne, da legetøjssættet Creepy Crawlers kom på markedet i 1964. En sirupslignende plastikmasse skulle blot hældes i støbeforme af metal og derefter varmes op.

Alene dampene fra det varme, flydende plastik var i sig selv temmelig sundhedsskadelige. Men den elektriske ovn, der blev brugt til at varme støbepladerne op, leverede samtidig en temperatur på 150 grader.

 

 

Sky Rangers Park Flyer Radio-Controlled AirplaneFjernstyrede eksplosioner

Det er nærliggende at tænke, at Sky Rangers Park Flyer Radio-Controlled Airplane – et helt almindeligt fjernstyret fly – ville være farligt, fordi det er nemt at flyve ind i andre mennesker.

Problemet med lige netop denne model var imidlertid, at det havde en dårlig vane med at sprænge i luften. Og da det samtidig skulle kastes fra start, ramte eksplosionen ofte hænder og ansigt. I alt forelå der 50 rapporter om brand-, høre- og øjenskader før flyet blev tilbagekaldt i 2007.

 

 

Gilbert Glass Blowing SetDen lille glaspuster

Legetøjsfirmaet A.C. Gilbert Company har stået bag adskillige vidunderlige klassiske legetøjssæt. Blandt andet Gilbert Glass Blowing Set, som også blev lanceret i 1950’erne.

Her fik børnene mulighed for at prøve kræfter med glaspustningens ædle kunst, og manualen var ikke sen til at opfordre ungerne til at eksperimentere med materialet. Det krævede selvfølgelig, at glasset blev varmet op til over 500 grader – noget brugsvejledningen selvfølgelig også gav anvisninger på, hvorledes skulle gøres.

 

 

Lawn DartsDøden fra oven

På et tidspunkt i 1970’erne opstår en idé hos en legetøjsdesigner – hvorfor ikke lave en udendørsudgave af dart med pile i stor størrelse? Så kan familierne more sig med at kaste efter en målskive på græsset.

Produktet fik navnet Jarts, men kaldes populært også for Lawn Darts.

Pilene skulle selvfølgelig kunne flyve ordentligt, og blev derfor forsynet med en stålspids. Resultatet var et regulært kastevåben, der, når kastet ikke specielt højt op i luften, fik rigelig med fart og kraft til at bore sig gennem for eksempel et kranie.

Efterhånden som de første skadesrapporter indløb, forsøgte producenten at gardere sig ved at forsyne pakkerne med Jarts med et ”kun for voksne”-mærkat. Da de amerikanske myndigheder i 1988 endelig udstedte et totalforbud mod Jarts, var mere end 6.000 mennesker kommet til skade.

Jarts vurderes at have været skyld i tre dødsfald.

 

 

Aqua DotsPerler med bivirkninger

I 2007 blev Aqua Dots første gang lanceret i USA. Det var en helt ny form for perler, som blot skulle sprøjtes med vand for at aktivere en lim i perlernes overflade, som fik dem til at hænge sammen. Ikke alt det der besvær med at stryge perlepladerne.

Der begyndte imidlertid meget hurtigt at dukke rapporter op om børn, der efter at have slugt perlerne, fik voldsomme anfald, kastede op, besvimede eller ligefrem gik i koma.

Nærmere undersøgelser viste, at limen i perlernes overflade indeholdt stoffet gammahydroxybutyrat – bedre kendt som GHB eller Fantasy. Et sløvende rusmiddel som blandt andet er et yndet date-rape-drug.

Producenten måtte trække mere end fire millioner pakker tilbage fra markedet, og endte med at placere ansvaret hos en kinesisk underleverandør. Perlerne blev relanceret året efter – uden farlige kemikalier i limen.

 

 

The Austin Magic PistolFlammekaster i børnehøjde

I 1950’erne USA, hvor enhver rask dreng havde sit helt eget luftgevær, har det ganske givet synes helt fornuftigt at lancere en legetøjspistol med gasdreven affyringsmekanisme, som kunne skyde bordtennisbolde op til 70 meter.

The Austin Magic Pistol var i bagenden udstyret med et kammer, hvor børnene skulle blande de medfølgende ”magiske krystaller” med vand. Krystallerne bestod af calciumcarbid, som danner den brandfarlige gas acetylen, når det reagerer med vand.

Aftrækker lavede en lille gnist, som antændte gassen. Bolden fløj de lovede 70 meter, mens en ordentlig stikflamme stod ud af pistolen.

 

 

Gilbert Chemistry SetByg din egen bombe

Kemisæt har alle dage været populært legetøj – men i de gode gamle dage havde de virkelig noget at byde på. Igen var legetøjsfirmaet A.C. Gilbert Company leveringsdygtige med deres Gilbert Chemistry Set fra 1940.

Kemisættet indeholdt blandt andet kaliumpermanganat, der, ud over at være giftigt (10 gram er alt rigeligt), også er ætsende. Der var også ammoniumnitrat i sættet, som er fremragende til at fremstille hjemmelavede bomber med.

Sættet vejledning indeholdt selvfølgelig også anvisninger på, hvordan børnene kunne lave eksplosive blandinger. Men i det mindste blev der advaret mod at lave for store portioner.

 

Læs også:

Her er legetøjet, du ikke må lege med!

Hjælp, der er en penis i legetøjet!

 

 

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :