fbpx

Legetøjsminder: Forfatter Christian Monggaard

/
/
img

Jeg har gravet efter guld i Legoland utallige gange – og taget kørekort i hvert fald to gange

Christian Monggaard har skrevet om film og kultur i mere end 20 år, og er til daglig filmredaktør for Dagbladet Information og medvært på filmprogrammet Filmland på P1. Han har derudover blandt andet skrevet bøger om blandt andet Wikke & Rasmussen og Erik Balling.

Christian Monggaard er netop nu bogaktuel med Tardini – 40 forrygende år i dansk film, en biografi om den danske filmproducer Ib Tardini, udgivet på forlaget Frydenlund.

 

Hvilket stykke legetøj var det bedste, du havde som barn?

Det må næsten være Lego-klodser. Jeg elskede – og elsker – at bygge og finde på og konstruere. Min mors onkel var personaledirektør på Lego-fabrikken og boede med sin familie i Billund, lige ved siden af Legoland. Således har jeg meget tit været i Legoland, har taget kørekort i hvert fald to gange og gravet guld utallige gange – og når vi besøgte dem, fik jeg altid en stor æske Lego med hjem. Til at begynde med mere enkle samlesæt, senere også Technics.

Min morfar var god til at bygge ting i træ. Han snedkererede egne vitriner, tobaksskabe, dragkister og bornholmerure, som han solgte – og jeg opholdt mig meget i hans værksted, hvor jeg selv forsøgte at bygge både det ene og det andet.

F.eks. lavede vi et to meter langt periskop, så vi kunne spionere på naboen over garagetaget. Men jeg var ikke så god til det som min morfar, og Lego-klodserne var en mulighed for mig for at blive lidt bedre, fordi der ikke skulle måles, saves og limes.

En overgang var jeg også meget glad for min Märklin-modeltogbane, der blev monteret på en stor træplade og udvidet med huse og træer og den slags. Men det blev aldrig for alvor til mere.

 

Hvilket stykke legetøj har du ønsket dig allermest – uden nogensinde at have fået det?

Jeg havde aldrig noget Playmobil, og jeg kan i hvert fald huske, at jeg var meget misundelig på en vens Playmobil-piratskib. Men måske var jeg bare en Lego-dreng, og derfor fik jeg ikke Playmobil – selv om jeg altså godt i en periode kunne se det seje i det.

Ellers var det i min barndom – jeg er født i 1972 – at de første spillekonsoller dukkede op. Da jeg lige var begyndt i skolen, havde jeg en ven, som havde en Atari-maskine, må det have været, hvor man kunne dreje på en rund knap og spille Pong. Han havde også en Sodastream-maskine og en chinchilla, og jeg var virkelig jaloux.

 

Læs også: Playmobils sørøverskib har sejlet og plyndret i 35 år

 

Hvad er det bedste stykke legetøj, du nogensinde har mistet eller ødelagt?

Jeg er frygtelig ked af, at jeg ikke har noget Lego tilbage af alt det, jeg fik i min barndom. Jeg er flyttet så mange gange i mit liv – frem og tilbage mellem Jylland og København – og hver gang synes der at være gået noget tabt. Jeg har også mistet min togbane.

Men jeg kan simpelthen ikke huske noget legetøj, jeg mistede eller ødelagde som barn. Jeg var sikkert bare meget forsigtig – eller også har jeg en dårlig hukommelse.

 

Hvad leger du allerhelst med sammen med dine egne børn?

Nu er mine børn så store – 17 og 21 – at vi sjældent leger på den måde. Men for nylig byggede jeg dog Ghostbusters-bilen, Ecto-1, sammen med min søn, og det var hyggeligt.

Vi ser mange film sammen, og indtil for et par år siden spillede vi også en del PlayStation, ikke mindst Lego Indiana Jones og Lego Batman, der er to fantastiske spil for hele familien.

Min lille nevø er meget optaget af min drone, så den flyver vi med sammen. Når den virker. Jeg har lige smadret den, og min nevø synes, jeg er ret dårlig til at flyve med den. Det kan han have ret i.

 

Læs også: Ghostbusters med svungne Lego-former

 

Er der noget legetøj, du bare kigger på og tænker – orv, gid jeg havde haft det som barn?

Jeg har altid været fascineret af elektronik og teknik, og i dag har jeg selv flere robotter og droner, og det er noget, jeg ville have elsket som barn.

Lego Mindstorms er et utroligt stykke legetøj, som man også kan lære meget af. Min Parrot AR. Drone, som kan flyve højt, hurtigt og filme samtidig er også lidt af et teknologisk vidunder, og jeg forbløffes til stadighed over, hvor avanceret den slags ting er blevet. Hvor avanceret legetøj er blevet.

Jeg ville da også gerne have haft mine Indiana Jones Lego-sæt som dreng, og så overvejer jeg, apropos droner, at købe mig et fjernstyret luftskib. Sådan ét har jeg villet have, lige siden jeg første gang læste Dennis Jürgensens Gargoylens gåde for mange, mange år siden. Hovedpersonen, der er amatørdetektiv, har nemlig sådan ét.

 

Er der et stykke legetøj, som du bare aldrig nogensinde har kunnet se pointen i?

Ikke rigtig. Jeg bliver meget hurtigt meget begejstret og kan i princippet lege med alting. Men der er selvfølgelig ting, jeg hellere leger med, end andre.

Det er i øvrigt interessant selv at have børn og set dem vokse op og studere deres legevaner. De ønsker sig noget så brændende, at man giver dem det i fødselsdagsgave eller julegave, og blot en uge eller 14 dage senere gider de ikke lege med det mere.

Legoklodser er på den måde mere holdbare. Det er en af deres kvaliteter. Og de kan i hvert fald i nogen udstrækning stadig konkurrere med alle de elektroniske fristelser i form af konsoller og tablets og smartphones, fordi de knytter an til kendte universer og figurer som Star Wars og DC’s superhelte.

 

Hvad er dit bedste stykke voksenlegetøj?

Uha. Jeg har flere. Jeg er en uforbederlig samler og køber både Lego-sæt og forskellige vinyl- og actionfigurer, som jeg synes er sjove, f.eks. hvis de knytter an til en film eller en tv-serie, jeg holder af. En af mine favoritfilm er Tim Burton og Henry Selicks The Nightmare Before Christmas, og jeg har adskillige figurer fra den.

Jeg har i nogle år haft en Masters Replica-udgave af Gonzo fra Muppet Show. Det er en dukke i samme størrelse – han er ca. 80 cm høj – som de dukker, de brugte i tv-serien, og den er fantastisk. Jeg vil gerne have Animal og Kermit, men de er meget dyre, og laves heller ikke længere.

Jeg er som sagt også glad for min drone. Alt, der kan fjernstyres, tiltrækker mig – og så har jeg lige købt en iPhone-styret udgave af BB-8, den nye robot/droid fra den kommende Star Wars-film. Han er en lille rund robot, der triller af sted og snakker ligesom R2-D2. Han er ret fantastisk og vakte opsigt, da han blev lanceret for en måned siden. Man kan styre ham rundt, mens han pludrer løs, og så kan han optage og afspille hologram-beskeder ligesom R2-D2.

 

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :