fbpx

Great Lego Sets: A visual history – hyldest til de bedste Lego-sæt nogensinde

/
/
img

Tag med på en nostalgisk tur gennem 60 år med klassiske Lego-sæt

”Lego var bedre i gamle dage – dengang jeg var barn.” Det er et af de udsagn, som ofte dukker op når snakken falder på de klassiske plastikklodser fra legetøjsproducenten i Billund.

Det er selvfølgelig en subjektiv sandhed, som ikke nødvendigvis har hold i fakta overhovedet, men som mere handler om nostalgi og barndomsminder. Alle har som børn haft helt særlige Lego-sæt, som på den ene eller anden måde har haft en stor betydning og er tilknyttet oplevelser. Det er uanset, om det særlige Lego-sæt er et, der er blevet leget med, eller blot er et sæt, som er blevet drømt om.

Great Lego Sets – A visual history er en hyldest til en lang række af disse sæt, uden at være en minutiøs gennemgang af samtlige sæt Lego har lanceret, siden den første plastikklods blev produceret i 1949. Det ville også kræve væsentlig flere sider end de 256, denne bog strækker sig over. I stedet er der tale om en bladrebog der dykker ned i nostalgien og drømmene om de mange sæt, du aldrig fik som barn.

 

Great LEGO Sets micro-scale Space Cruiser
Den medfølgende mini Space Cruiser er en hyldest til de klassiske Lego Space-sæt.

Ingen Lego-bog uden klodser

Great Lego Sets – A visual history bliver selvfølgelig fulgt til dørs af Lego-klodser samt en byggevejledning, der kan forvandle de 102 klodser til en microskala Space Cruiser.

Modellen er en hyldest til det klassiske Lego sæt med produktionsnummeret 928 fra 1979. En space cruiser i grå, blå og transparente gule klodser med tilhørende månebase. Et sæt som i stil og udtryk udgør essensen af den oprindelige Lego Space-serie, og som også er det Lego-sæt, som Bennys rumskib fra Lego Filmen er en hyldest til.

”Jeg ønskede mig dette sæt så meget. Jeg besøgte min nabo bare for at lege med det. Da jeg blev sat til at bygge et retro-rumskib til Lego-filmen, vidste jeg præcis hvilket rumskib det skulle baseres på,” fortæller Lego-designer Raphaël Pierre Roger Pretesacque i bogen.

   Læs også: Rumskib, rumskib, RUMSKIB!

 

003_Galactic_Enforcer (1)Mere end 300 Lego-sæt

Selvom Great Lego Sets – A visual history ikke er tænkt som den definitive historie om Lego, så slippes læserne heller ikke løs på siderne uden bare en smule historisk ballast. Bogen indledes med en tidslinje over tre opslag der i noteform opridser Legos historie og med udgangspunkt i de første plastikklodser i 1949 foretager nedslag i de vigtigste begivenheder. Det giver et fint overblik.

Bogen leverer også i tekst og billeder et kig på designprocessen bag nye Lego-sæt, hvilket giver en fornemmelse af det arbejde og den omhu, der ligger bag ethvert nyt Lego-sæt. Det er igen de store linjer, der trækkes op, men en eventuel appetit efter detaljer må stilles andet sted.

Med den grundlæggende viden etableret inviteres læserne derefter på en nostalgisk slentretur gennem mere end 300 Lego-sæt lige fra den første Lego-by fra 1955 til Scooby Doo-sættet The mystery machine fra 2015.

 

003_Haunted houseFra klodset til lækkert design

Slentreturen gennem de mange Lego-sæt er imidlertid ikke blot nostalgisk, men også en fortælling om design og teknologiske produktionsmuligheder. Det er slående, hvor firkantet og simpel Legos Brandstation fra 1978 er i sammenligning den brandstation fra 2007, som optræder senere i bogen.

Udviklingen i designet af de forskellige Lego-sæt hænger selvfølgelig sammen med, at der efterhånden kommer flere og flere klodser i repertoiret. Noget der i bogen blandt andet afspejles i de adskillige versioner af den klassiske Lego-borg, som har fået plads på siderne – lige fra den oprindelige gule Lego-borg fra 1978 til den grå version fra 1984 og den sorte udgave, der blev lanceret i 1988.

På den facon fungerer Great Lego Sets – A visual history efter hensigten, og leverer netop det historisk visuelle overblik, der for eksempel giver mulighed for at sammenligne Legos fortolkning af Harry Potter fra de første gang havde fat i serien i 2002 og igen i 2010

   Læs også: Kan Lego være kunst?

 

230-231_Parisian_Restaurant_10243_ADULTnmIkke helt lækker nok til stuebordet

Great Lego Sets – A visual history vil gerne være en coffee table book, ligge fremme og bladres i. Det inviterer indholdet absolut også til, og sporadiske nedslag i bogens sider belønner både visuelt og faktuelt. Desværre er bogens udstyr og indbinding ikke helt solid eller lækker nok til, at den rent fysisk er en lækker oplevelse.

Det er lige til at blive forpustet af turen gennem de mange Lego-sæt. Alle er de fotograferet på ny, så klodser og kanter står knivskarpe på siderne og der er muligt at fortabe sig i detaljerne. Men billederne er også alle meget kliniske, pæne og katalogagtige – de savner lidt stemning og atmosfære.

Lego-fans og entusiaster vil helt sikkert kunne tilbringe mange fornøjelige stunder i selskab med Great Lego Sets – A visual history. Men det er også en skæg bog at bladre i sammen med sine børn, og tage en fælles tur mellem de mange Lego-sæt.

 

Great Lego Sets thumpnailDaniel Lipkowitz and Helen Murray
Great Lego Sets – A visual history
DK Children
256 sider
Set til: 330 kr.

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :