fbpx

Anmeldelse: Den lille havfrue krydret med argumented reality

/
/
img

HC Andersens eventyrklassiker vækkes digitalt til live i ny bogudgivelse

Books & Magic Den lille havfrue (4)HC Andersens eventyr om havfruen der forelsker sig i en prins, og må gå så grueligt meget igennem, er omtrent lige så klassisk, som selve bogen er som medie – på den facon befinder den danske Books & Magic sig på meget velkendt grund med udgivelsen Den lille havfrue.

Og så alligevel ikke. For i selskab med den tilhørende app til iPhone og Android-telefoner forvandler Den lille havfrue sig nemlig til en moderne og ikke mindst teknologisk udgave af pop-up bogen.

Illustratoren Johnny Haarup har i en enkel, ren streg suppleret HC Andersens tekst med nye tegninger. Specielt står bogens helsidesillustrationer i farver virkelig flotte og indbydende, og når telefonens kamera rettes mod siden, vækkes scenerne via argumented reality til live i 3D-grafik på skærmen.

 

Illustrationerne kommer magisk til live på skærmen

Ambitionen hos Books & Magic er at blende den ‘gammeldags’ analoge oplevelse med den virtuelle spilverden, så forældre for eksempel kan læse bogen højt, mens børnene med telefonen går på opdagelse i fortællingens univers.

Books & Magic Den lille havfrue (6)Da vi lod Zelma på ti år teste bogens interaktive illustrationer, lød der da også et imponeret gisp, da de flade tegninger på nærmest magisk vis forvandler sig til flotte tredimensionelle og ikke mindst levende miljøer på telefonens skærm.

Samtidig er den underliggende teknologi virkelig stabil forstået på den måde, at Zelma uden problemer kunne bevæge telefonen eller dreje bogen for at kigge sig omkring og udforske de computerskabte omgivelser. Først når kameraet helt slipper bogsiden af syne, forsvinder 3D-miljøet på skærmen.

  Læs også: Wonderbook vækker J.K. Rowlings fantastiske verden til live

 

Den lille havfrue mangler dybde i spiloplevelserne

Hvad der gør Den lille havfrue lidt anderledes end mange tidligere bøger med argumented reality-elementer er, at hver af bogens i alt otte interaktive illustrationer indeholder et element af spil.

Books & Magic Den lille havfrue (3)Det er spiloplevelser, som dog alle er skåret over helt samme grundlæggende læst. Figurerne på skærmen mangler et eller andet som for eksempel nøgler, perler eller lignende, som barnet med kameraet skal findes et eller andet sted i 3D-miljøet og aktivere.

Den eneste måde at interagere med miljøet er ved at kigge på et element eller figur med kameraet længe nok til, at det aktiveres. Det er en meget enkel brugerflade, som er let for børn at forstå, men den begrænser også mulighederne for spildesign.

Det betyder, at spiloplevelserne fra side til side er så ens, at det kun er de yngre børn, som ikke hurtigt finder dem kedelige. Selve spillene mangler også at belønne spilleren for at gennemføre dem – det er nemt at blive i tvivl, om opgaverne i et spil egentlig er klaret, fordi det ikke tydeligt indikeres visuelt i 3D-miljøerne.

 

En god historie har ikke brug for spiloplevelser

Books & Magic placerer sig med udgivelsen af Den lille havfrue med vilje mellem to stole, når de ønsker at kombinere den klassiske højtlæsningsbog med argumented reality spiloplevelser. Det skal de have ros for.

Bogen kan således fungere som en hyggelig familieting, når barnets spiloplevelser med telefonen knyttes til det at læse en bog sammen. Og rent teknologisk har folkene bag Books & Magic godt greb om argumented reality.

På den anden side ville det være rart stadig at tro på, at hvis blot en højtlæsningshistorie er god nok, så tager den så godt et greb om såvel børns som voksnes fantasi, at der slet ikke er behov for at inddrage telefonen.

 

Books & Magic Den lille havfrue (2)Books & Magic: Den lille havfrue
34 sider
Pris: 249 kroner

App kan downloades gratis via App Store eller Google Play

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :