Her er årets bedste brætspil – Se vinderne af Guldbrikken 2017 Nyheder

Guldbrikken sætter fokus på de sjoveste og mest nyskabende brætspilsoplevelser

På sådan en efterårsdag hvor regn og blæst river og rusker i virkeligheden udenfor, er der ikke noget så hyggeligt som at samles om et godt brætspil.

Og til at finde vej i junglen af nye spil på butikkernes hylder er den danske brætspilspris Guldbrikken Guldbrikken en rigtig god guide – her til eftermiddag blev den uddelt for niende gang.

“Brætspil er ikke kun inddragende underholdning og ikke-digital hygge med familien, men kan også ses som en social brobygger mellem generationer, hvor alle samles for en stund i et frirum med plads til spil og leg. Formålet med Guldbrikken er at sætte fokus på de nyeste, sjoveste og mest nyskabende brætspilsoplevelser, der findes på det danske marked”, fortæller juryformand Thomas Vigild i pressemeddelelsen.

   Læs også: SkalViLegeNu anmelder brætspil

 

Forrygende variation og diversitet blandt årets bedste brætspil

Modtagerne af Guldbrikken findes af en uvildig jury, som op til dette års prisuddeling har spillet sig igennem 37 nye brætspil i de fire kategorier Børn-, Familie-, Voksen- samt Selskabsspil. Juryen uddeler også en specialpris til et brætspil, der er særligt originalt eller går nye veje.

“Dette år viser nomineringerne en forrygende variation og diversitet i forhold til design, innovation og udformning af det moderne brætspil,” siger Thomas Vigild.

 

Du kan se modtagerne af Guldbrikken 2017 samt juryens begrundelser herunder:

 

 

Årets Børnespil 2017

Ticket to Ride: First Journey

Fra 6 år. 2-4 spillere.

Udviklet af Alan R. Moon.

Udgivet af Days of Wonder / Enigma Nordic.

 

Det originale ‘Ticket to Ride’ er en af de helt store brætspilsklassikere, og denne børnevenlige udgave sidder lige på skinnerne. Alle mand bygger togruter, der passer til deres billetter, og efterhånden kommer hele Europa på skinner, mens børnene kæmper om at vinde den gyldne billet. Fantastisk finish og samme stærke spildynamik som originalen gør dette til et must for børnefamilien.

 

 

Årets Familiespil 2017

Kingdomino

Fra 8 år. 2-4 spillere.

Udviklet af Bruno Cathala.

Udgivet af Spilbræt.dk.

 

I ‘Kingdomino’ hersker I over hver jeres lille rige – på bare 5 gange 5 felter. Alle fylder deres kongerige med marker, skove, søer og miner, og jo bedre landskaberne hænger sammen, des tættere er spilleren på at blive den bedste konge. Ligesom i det normale ‘Domino’ kan du kun bruge brikker, der matcher dem, du allerede har – og får du fat i en rigtig god brik i en runde, er spillet så smukt afbalanceret, at du runden efter bliver sidstevælger efter dine modspillere. Et elegant twist på Domino, hvor der er ingen lette veje til at blive kongen af de fem gange fem felter.

 

 

Årets Voksenspil 2017

Flamme Rouge

Fra 8 år. 2-4 spillere.

Udviklet af Asger Harding Granerud.

Udgivet af Spilbræt.dk.

 

Kip med den røde fane, og spurt dine cykelryttere i mål før dine trætte modstandere! I ‘Flamme Rouge’ er der dømt ægte VM i spisebordscykling. Hver spiller råder over to ryttere, og undervejs skal du hele tiden prøve at ligge dem i slipstrømmen af modspillerne, så dine ryttere ikke bliver for trætte, når spurten sættes ind til slut. Banen bygges som et puslespil før hvert løb, så sværhedsgraden og spilletiden let kan indstilles. Et skoleeksempel på et brætspil, hvor tema, spilmekanik og morskab racer hånd i hånd.

 

 

Årets Selskabsspil 2017

Sig det Videre!

Fra 8 år. 4-8 spillere.

Udgivet af Competo.

 

Man skal faktisk ikke sige så meget i ‘Sig det Videre!’, men man skal snarere tegne – og derefter skal man gætte, hvad de andre har tegnet som en slags tegnet udgave af hviskeleg. Så inden tegnebøgerne er nået hele vejen rundt om bordet, kan en frugtskål nemt blive tryllet om til en redningsbåd og derefter en hættemåge. I modsætning til klassikere som ‘Tegn og Gæt’, er alle spillere her hele tiden i gang med at enten tegne eller gætte, hvilket skaber et enkelt og lettilgængeligt selskabsspil, hvor alder og kunnen betyder mindre end opfindsomhed, kreativitet og vovemod.

 

 

Juryens Specialpris 2017

Captain Sonar

Fra 12 år. 2-8 spillere.

Udviklet af Roberto Fraga & Yohan Lemonnier.

Udgivet af Enigma Nordic.

 

Captain Sonar rykker en klassiker som ‘Sænke Slagskibe’ til nye dybder i form af intenst og hektisk samarbejde og svære hurtige beslutninger. Spillerne er inddelt i hold som to konkurrerende ubådsbesætninger, og hver spiller har en unik rolle. Kaptajnen sætter kursen og taktikken, førstestyrmanden klargører våben og overvågningsudstyr, mens maskinmesteren forsøger at holde alle systemer funktionelle på de rigtige tidspunkter. Sidste mand er radiooperatøren, der hele tiden holder øre med alle ordrene fra modstanderens kaptajn og derved forsøger at finde ud af, hvor på søkortet, de er dykket hen.

‘Captain Sonar’ viser nye vejen inden for brætspil som stærke samarbejds-oplevelser, fordi det kræver stærk koordination og præcis timing den ubåd, der først får fyret torpedoerne af i den rigtige retning og kan stige sejrrigt mod overfladen.

Kommentarer

Skrevet af

Thomas Berger

REDAKTØR: Har igennem en årrække skrevet om alt fra computerspil og forbrugerelektronik til tegneserier og ikke mindst legetøj i både aviser og magasiner, og besøger hellere legetøjsbutikker end museer på en ferie. Far til to.

    Tags: , , , , ,