fbpx

Anmeldelse: Lego Ideas er klar til månen

/
/
img

Apollo Saturn V-raketten er en klodset fornøjelse at bygge

1969 Lego-klodser – hverken mere eller mindre!

Det er selvfølgelig det antal klodser, som det kræver at konstruere Lego Ideas-udgaven af Apollo Saturn V-raketten. Samtidig er det en herlig underspillet reference til den første månelanding den 20 juli 1969 (amerikansk tid).

Selve Apollo Saturn V er i sin klodsede udgave konstrueret i skala 1:110, hvilket resulterer i en samlet højde på godt en meter. Det gør raketten til den andet højeste Lego-model nogensinde kun overgået af det Eiffeltårn-sæt, som Lego lancerede i 2007.

Den 184 siders byggevejledning er fint forsynet med ekstramateriale om virkelighedens Apollo raket program inklusive fotos og infografik – lige nok til at skabe en fornemmelse for, hvad det er, der skal bygges.

   Læs også: Caterham Seven 620R fra Lego Ideas er tiltænkt bilentusiasten

 

Landingsmodulet var en udfordring for designerne

Det oprindelige Apollo Saturn V-projekt er designet af Lego-entusiasterne Valérie Roche og Felix Stiessen, og er det er det 17. af slagsen, som har fundet vej fra Lego Ideas-onlinefællesskabet og til et færdigt Lego-sæt.

Som altid sker det ved, at projektet først opnår 10.000 stemmer fra andre Lego Ideas-onlinefællesskabet medlemmer, hvorefter Legos bedømmelsesudvalg vurderer projektet i forhold til blandt andet rettigheder, legeværdi, kommercielt potentiale med mere inden det får grønt lys.

I byggevejledningen fortæller fan-designerne, at en af deres største udfordringer i projektet var at bygge landingsmodulet. Ikke fordi det er en kompleks konstruktion, men fordi ambitionen var, at det skulle være lille nok til at kunne passe ind i raketten, men stadig se godt og troværdigt ud. Det er en ambition, som er indfriet.

 

Kan skilles i tre – med varsomhed.

Det endelig Apollo Saturn V-sæt er, med udgangspunkt i Lego Ideas-projektet, designet af Legos egne designere Michael Psiaki, Carl Thomas Merriam og Austin William Carlson.

Michael Psiaki beretter i byggevejledningen, at de var overrasket over, hvor stor modellen rent faktisk var, samtidig med at den skal kunne deles i tre moduler:

“Det var meget svært at implementere i vores endelige design, da vi også skulle sikre, at raketten rent faktisk var stærk nok, når den var samlet, men stadig nem at skille ad,” fortæller designeren.

Det er lykkedes. Apollo Saturn V-raketten kan deles i tre moduler. Men det er noget der skal gøres med rolige hænder og tålmodighed, og selv da ryger der meget nemt en klods eller ti af.

   Læs også: Lego Star Wars Tusindårsfalken er det ultimative byggesæt

 

Det er en fornøjelse at bygge raket

Lego Ideas Apollo Saturn V er en sand fornøjelse at samle klods for klods, også selvom der er en del repetition i form af moduler eller elementer, som der skal samles fire ens af.

Konstruktionen af den i sidste ende temmelig tunge og uhåndterbare raket består af en indre cylinder, som den ydre og mere præsentable skal så er klikket fast på, så de to ting i samspil med hinanden skaber den nødvendige stabilitet.

Rent æstetisk skal det ydre selvfølgelig på plads, men det kan godt ærgre lidt at gemme de rent byggetekniske spændende konstruktioner væk bag rakettens hvide overflade. Men der også i det ydre mange fine små detaljer lige fra raketmotorernes brændstofpumper til den yderste spids.

I samlet majestæt er Apollo Saturn V et fantastisk Lego-sæt – en regulær hyldest til den ingeniør-kunst som fik virkelighedens astronauter hele vejen til månen. Og ikke mindst hjem igen.

 

Lego NASA Apollo Saturn V
Produktnummer: 21309
Pris: 1099 kr.

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :