fbpx

Legetøjsminder: Tegneserieskaber Craig Frank

/
/
img

Jeg elsker legetøjsbiler, der er slidte, ridsede og brugt til at lege med

Tegneserieskaberen, illustratoren og animatoren Craig Frank (født 1961) er vokset op i forstaden Cool Valley, der ligger nær St. Louis i USA. I slutningen af 1980’erne flyttede han til Danmark, og har blandt andet instrueret tegnefilmudgaven af Claus Deleurans ‘Rejsen til Saturn’.

Craig Frank udgav sidste år den meget fremragende og delvist selvbiografiske tegneserie ‘Cool Valley’, der ser tilbage tilbage på en barndom præget af venskab, tab og overlevelse i et forstads-Amerika anno 1970.

 

Hvilket stykke legetøj var det bedste, du havde som barn?

Jeg har altid været glad for en indianer-actionfigur. Han havde samme størrelse som en GI Joe-figur. Han var ikke helt så bevægelig men havde det samme ‘kung fu’ greb og så naturlige muskler, som var han designet af Conan-tegneren Barry Smith. Der var et ar i ansigtet, som fik ham til at se sej ud.

Og så var han lavet i et orange og holdbart gummiagtigt plastmateriale. Den indianer kunne klare hvad som helst, og han kunne altid give GI Joe røvfuld. Han mistede på et tidspunkt sin ene hånd, hvilket bare gjorde ham endnu sejere, fordi mine brødre og jeg satte forskellige ting fast i hullet, hvilket gjorde ham ekstra stærk.

 

Hvilket stykke legetøj har du ønsket dig allermest – uden nogensinde at have fået det?

Jeg ville gerne have haft en armbrøst, men det var ligesom helt udelukket. Men jeg havde for nylig lejlighed til at skyde med en professionel armbrøst – de er fantastiske.

 

Hvad er det bedste stykke legetøj, du nogensinde har mistet eller ødelagt?

Hele min samling af Matchbox- og Hot Wheels-biler. Jeg havde to tasker fyldt med dem – den der slags tasker som Matchbox lavede. Samlingen var mine brødres og min, men det var mig, der tog hånd om den.

Bilerne blev foræret til min nevø. Han kunne godt lide at lege med dem, når han besøgte mine forældre – jeg vidste så ikke, at han fik lov til at tage begge tasker med hjem.

Familien havde desværre en mindre brand, ingen kom til skade, men bilerne smeltede. Jeg har de tre biler, der blev ladt tilbage. En rød snemobil uden gummibælterne og en gul traktor med en mand på, begge fra Matchbox, samt en Hot Wheels drag racer.

 

Hvad leger du allerhelst med sammen med dine egne børn?

Jeg har tvillingedrenge, og den mest passionerede leg har været med hjemmelavet fantasy legetøj – de var aldrig rigtig interesseret i GI Joe eller legetøjsbiler og gik ikke fuldstændigt amok over Lego-klodser. De kunne godt lide det, men de elskede store papkasser, som de brugte til at bygge borge.

Da de blev ældre fandt de på en leg, hvor de kæmpede mod hinanden med store hære, som de tegnede. De fandt på en masse skøre ting. Hajer med bazookaer og drager udstyret med missiler. Legen bestod i at tegne løs og snakke, og så den totale ødelæggelse i forbindelse med kampen, hvor tegningerne blev revet i stykker. Det fik mig til at indse, at drenge skaber for at ødelægge.

 

Er der noget legetøj, du bare kigger på og tænker – orv, gid, jeg havde haft det som barn?

Når jeg ser på de legetøjsfigurer, der er blevet udviklet gennem de seneste 20 år, så tænker jeg wow, hvis jeg havde haft dem som barn! For eksempel havde jeg et par plastiksoldater, der så ud som om, de var blevet skudt i ryggen (at blive skudt i ryggen var det værste) – de lignede lidt ham fra Robert Capas foto fra den spanske borgerkrig.

Alle de figurer jeg så eller ejede var ranke og stive i det. Men jeg kan huske, at jeg bøjede dem ved hjælp af tændstikker eller varmen fra en kogeplade.

 

Er der et stykke legetøj, som du bare aldrig nogensinde har kunnet se pointen i?

Jeg har aldrig rigtig brudt mig om bamser. Jeg synes, at de ser støvede ud, og jeg hader det syntetiske tæppe, der er viklet om deres krop. Men jeg kan godt forstå, at de måske kan give nogle en form for tryghed.

Det mest vanvittige jeg kan huske, og som virkelig er indbegrebet af dumt, det var Jarts. Det var bogstaveligt talt store dartpile, som du smed op i luften, så de styrtede mod jorden med deres farlige metalspids. De var helt tåbelige. En af naboerne havde et sæt, og alle de normale børn i kvarteret løb deres vej, når de så, at det kom frem. Det var fuldstændigt idiotisk og lavet af et eller andet kvajhovede.

 

Hvad er dit bedste stykke voksenlegetøj?

Min samling af legetøjsbiler. Jeg har biler fra Dinky, Gorgi, Tekno, Schuco, Tonka, Toy Tinkers, Wyandotte, Lesney, Haji og en masse ukendte. Jeg elsker legetøj der er slidt, ridset og brugt. Ikke dem der er i æsken, aldrig leget med og alt det fis.

Jeg er klar, at samlingen har rod i den førnævnte mistede samling af Matchbox-biler, men også fordi jeg ikke har mulighed for at eje en samling af klassiske biler. Omend jeg dog har ejet en 2CV, Amazon, 59 Chevy og en 66 Impala.

Hvis det stod til mig, ville jeg have en skrotplads i min forhave. Men jeg sænket mine ambitioner, og har vel nok omkring tusind legetøjsbiler – eller i hvert fald mere end 200. Jeg har brugt dem til at lave stop motion film med, og så er de gode at bruge som reference, når jeg tegner tegneserier.

 
Du kan se traileren for ‘Cool Valley’ herunder:

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :